Gherțoii de București și frustrații de provincie

Guest post de Chinezu
(ep. 3 din seria “Invitații mei”)

Ca băimărean bucureștenizat de ceva ani buni, m-am lovit mereu de faza asta cu “provincia” versus “Capitala”. Și de fiecare dată, cu puține excepții, dihotomia este falsă. Să le luăm pe rând.

Bucureștenii sunt de două feluri în privința asta.
Imensa majoritate care vorbește despre “provincie” și “provinciali” fără nici o intenție peiorativă, ba chiar cu drag de multe ori. Sunt cei care folosesc această familie de cuvinte pentru că, pur și simplu, le este la îndemână. Dacă le atragi atenția că nu e chiar ok să se pronunțe așa, recunosc cu mirare că nu știu cum să zică altfel.
Gherțoii de Capitală. Sunt puțini. Dar guralivi și enervanți. De genul celor care dacă s-au născut și au crescut în București, toți ceilalti, întreaga țară în rest, sunt niste tolerați în spațiul carpato-danubiano-pontic. Ei rostesc “provincie” și “provinciali” cu o superioritate auto-asumată care, dacă privești obiectiv, e de un ridicol teribil. Sunt cei care chiar cred că în afara Bucureștiului, restul țării e doar pentru făcut din când în când turism și de unde să revii în București, în Capitală. Din fericire, sunt puțini.

“Provincialii” sunt cam tot de două feluri.
Imensa majoritate privește Bucureștiul și bucureștenii exact așa cum sunt: Capitala țării și cei care locuiesc acolo. Sunt cei care recunosc supremația Bucureștiului din multe puncte de vedere și o fac fără să se simtă inferiori, ci ca pe un dat firesc al mersului lucrurilor. Cum e și normal, de altfel.
Frustrații de provincie. Sunt o punere în oglindă a gherțoilor de București. Numai că, din păcate, sunt sensibil mai mulți decât gherțoii. Pentru aceștia, a avea legătură cu Bucureștiul și cu bucureștenii este automat o degradare a condiției tale. Nu motivează de ce cred asta, nu simt nevoia să o facă, le este de ajuns doar convingerea fermă că “București=de rahat”. Åži le este de ajuns.

În ceea ce mă privește, sunt un pic cam din toate categoriile. Dar nu aparțin nici uneia decisiv. Voi?

Andrei Crivăț

13 Comments

 1. Corina   •  

  Apropos de Noi vs Provincia, să vezi ce amuzant a fost când am ajuns la facultate în TimiÅŸoara ÅŸi, întrebată fiind de pe ce meleaguri vin, am spus că: “Din Târgu-Jiu”.

  Răspunsul primit? “Aaa, tu eÅŸti din provincie” 🙂

 2. Pingback: Tweets that mention Gherțoii de București și frustrații de provincie at Jurnal de noapte -- Topsy.com

 3. marius   •  

  din pacate, in ultima vreme, am vazut foarte multi reprezentanti ai presei care fac parte din categoria punctului 2 (provinciali sau bucuresteni)

 4. Law   •  

  Chinezu’ vreau sa te contrazic. Ghertoii de Bucuresti sunt niste fiare turbate ca animalele de la zoo tinute in custi. Cand vad un provincial parca vede taurul rosu in fata ochilor.

  Daca se intampla sa ai si masina cu numere de provincie chiar ai dat de dracu’.

  Mie mi se intampla aproape zilnic. Multi chiar sar la bataie: cu tu de la mama dracu vi sa faci legi la noi in bucucresti!

  Animale mai distruse ca astia n-am vazut in toata lumea(pe unde am fost eu :)). Sunt niste xenofobi si rasisti

  • Mery   •  

   Nu iti place dar stai:)) nu ti se pare ca esti cam ipocrit? Ai grija la limbaj

 5. Pingback: uberVU - social comments

 6. Pingback: GherÅ£oii de BucureÅŸti ÅŸi frustraÅ£ii de provincie « Chinezu

 7. lulugulu   •  

  eu cred ca sunt ghertoi de Bucuresti si recunosc asta fara nicio rusine. Poate si din cauza faptuli ca am avut multi colegi la facultate din categoria ghertoi de provincie care se credeau mai superiori decat noi si spuneau ca singurul motiv pentru care sunt ei aici si nu la ei acasa e ca diploma de Bucuresti are valoare mai mare. Ca altfel nu ar fi venit ei aici din provincie, unde spuneau ca sunt ca niste regi sau printi, in jegul nostru de oras

 8. Skodaru   •  

  Ar fi o chestie sa aduni toti “ghertoii” si toti “frustratii”, sa ii inghesui pe un teren de fotbal, sa ii incui acolo, si sa revii peste o saptamana. Is curios ce s-ar intampla. 😀

 9. Mircea   •  

  La mine a iesit o combinatie de bucurestean cu provincial; cand mi-am cunoscut sotia zicea ca nu-i plac bucurestenii (cica eu nu paream, eram “normal” 🙂 ); si uite ca acum se fac 4 ani de cand am lasat Bucurestiul si m-am mutat in provincie (Ploiesti). Eu in ce categorie intru? cred ca sunt la mijloc.

 10. valeum   •  

  eu sunt un provincial din Piatra Neamt (mai rau, noldovean), care a facut facultatea in Bucuresti, s-a casatorit cu o bucuresteanca, mutat in provincie si lucreaza in Bucuresti. Cu toate astea, categoriile urate de mine sunt ghertoii de Bucuresti si provincie.
  Unde ma incadrati?

 11. Maria   •  

  Mie nu imi plac parvenitii si sunt bucuresteanca get beget. Nu am nimic cu provincialii dar vad in comentarii pe unii care au pretentia de respect dar ei nu respecta pe nimeni nici macar pe ei insisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu