guest post de Adrian Ciubotaru
ep. 22 din seria “Invitații mei”
Există o legătură între existenÅ£a unei biblioteci cu cărÅ£i într-o casă ÅŸi nivelul de educaÅ£ie pe care copiii respectivei familii îl pot ajunge. Nu este o legătură cauzală, însă – statistic vorbind – copiii care cresc cu o bibliotecă în casă au mai multe ÅŸanse de realizare în viaÅ£ă.
Statistic nu înseamnă cauzal, la fel cum nu înseamnă cu necesitate, însă statistica este foarte utilă de multe ori. Statistic, cei care iau antibiotice se vindecă mai uÅŸor în urma unei răceli decât cei care nu folosesc antibiotice. Dacă există un aparat de diagnostic care în mod statistic depistează o boală gravă în stadiu incipient, atunci acest aparat ar trebui achiziÅ£ionat de fiecare spital.
Statistica este despre ÅŸanse.
O bibliotecă în casă creÅŸte în mod statistic ÅŸansele, însă cauzele directe ale viitorului copilului se află în oferta părinÅ£ilor ÅŸi a mediului social.
În cazul părinÅ£ilor, problema e mai puÅ£in simplă decât pare. Copiii sunt influenÅ£aÅ£i de ceea ce sunt părinÅ£ii ÅŸi mai puÅ£in de ceea ce fac părinÅ£ii.
[PărinÅ£ii sunt mai mult decât meseriilor lor]
O bibliotecă în casă reprezintă ceea ce sunt părinÅ£ii (oameni cu anumite preocupări, standarde ÅŸi proiecÅ£ii) ÅŸi mai puÅ£in ceea ce fac (ingineri, doctori, profesori, croitori).
PrezenÅ£a unei biblioteci într-o casă – fie ÅŸi din snobism – spune povestea proiecÅ£iilor pe care părinÅ£ii le fac asupra copiilor, iar aceste proiecÅ£ii vrând-nevrând influenÅ£ează copilul.
Pe lângă părinÅ£i, a doua mare variabilă este mediul social în care copilul se învârte. VecinătăÅ£ile contează (ÅŸcoala, cartierul, blocul). Statistic vorbind, un cartier bun, o stradă bună oferă mai multe ÅŸanse unui copil. O ÅŸcoală bună – de asemenea tot în mod statistic – înlesneÅŸte un tip de aÅŸteptări care poate accelera educaÅ£ia unui tânăr.
Dacă îÅ£i trăieÅŸti copilăria într-o zonă bună nu vei ajunge în mod obligatoriu o poamă bună în viaÅ£ă, însă cu siguranÅ£ă ai mai multe ÅŸanse.
S-a observat că diferenÅ£a între copiii dintr-o clasă nu se reglează în timpul ÅŸcolii, ci mai în afara ei. De cele mai multe ori, diferenÅ£a dintre performanÅ£ele ÅŸcolare este dată de ceea ce face elevul în afara orelor, în ce mediu ÅŸi în ce familie trăieÅŸte.
Dacă un copil îÅŸi petrece vacanÅ£a de vară într-un ghetou, iar un alt copil ÅŸi-o petrece într-un mediu social echilibrat, diferenÅ£ele lor se vor vedea în anul ÅŸcolar viitor (deÅŸi anul trecut aveau performanÅ£e comparabile).
Ceea face copilul în vacanÅ£e contează mai mult decât ceea ce face copilul la ÅŸcoală, la fel cum de multe ori performanÅ£ele noastre profesionale depind enorm de mult de ceea ce facem în timpul liber.
Dacă părinÅ£ii sunt modele în societate, dacă biblioteca este imensă, dacă ÅŸcoala ÅŸi anturajul social sunt ireproÅŸabile nu înseamnă în mod cert că viitorul adult va ieÅŸi un geniu, un mare om ÅŸi un mare caracter. Unii, după cum vedem în jurul nostru, le au pe toate ÅŸi tot puslamale ajung.
Niciuna dintre aceste variabile nu oferă certitudini, însă oferă destule ÅŸanse ÅŸi pentru fiecare dintre aceste ÅŸanse merită să ne luptăm.
Revenind la biblioteca din casă, dacă prezenÅ£a ei (ca reflectare a ceea ce sunt părinÅ£ii) creÅŸte ÅŸansele unui copil, atunci în mod cert merită recomandat ca fiecare familie să-ÅŸi cumpere din puÅ£inul ei o bibliotecă cu cărÅ£i. Dacă mai multe cărÅ£i înseamnă mai multe ÅŸanse, atunci să fie mai multe cărÅ£i!
De asemenea, nu există o legătură cauzală între performanÅ£ele unei firme ÅŸi prezenÅ£a unei biblioteci, însă dacă există o bibliotecă într-o companie, cu siguranÅ£ă sunt mai multe ÅŸanse ca productivitatea să fie mai mare.
La fel, nu există o relaÅ£ie cauzală între moralitatea unei persoane ÅŸi vastitatea lecturilor sale, însă în mod statistic cei care citesc tind să respecte mai mult anumite norme morale decât cei care nu citesc. Dacă lectura oferă o cât de mică ÅŸansă pentru a deveni un om mai bun, atunci agaÅ£ă-te de aceasta ÅŸansă ÅŸi citeÅŸte!
Dacă o carte oferită are o cât de mică ÅŸansă de-a pica în mâinile potrivite, de a lumina ÅŸi de bucura pe cineva, atunci cu siguranÅ£ă merită să împarti nu mii, ci milioane de cărÅ£i.
Statistic vorbind, cam așa e. Asta după ce am analiza mental câteva cazuri 🙂
Acest articol ma fece sa-i multumesc lui Dumnezeu ca mamei i-a placut sa citeasca si a pastrat aproape tot ce a citit la viata ei. Am o biblioteca imensa acasa, iar cartile sunt chiar tocite, nu sunt acolo ca sa infrumuseteze camera.
M-a influentat, recunosc, dar asta nu inseamna ca tocmai mi-am construit viitorul. Statistic vorbind, sunt cu un pas in fata spre deosebire de altii
Afirmati ca “Statistic, cei care iau antibiotice se vindecă mai uÅŸor în urma unei răceli decât cei care nu folosesc antibiotice.”
Afirmatia e desigur gresita, caci antibioticele nu se iau pentru orice raceala, ci numai cand aceasta devine cronica si se suprainfecteaza cu baterii. Si – desigur – antibioticul se ia numai cu prescriptie medicala, nu la ‘liber’, ca aspirina.
Nu m-as fi legat de acest argument, pentru ca el este secundar in demonstratia dvs., dar parca e prea gogonat 🙂
Nu fiti insa suparat – in mare sunt de acord, daca nu cu argumentele, macar cu o buna parte a concluziilor dvs.
Lumea aluneca foarte mult pe panta pragmatica a vitezei si eficientei unde mirosul hartiei nu mai are loc 🙂
Superb!
Si ai mare dreptate, nu numai din punct de vedere statistic. Este ceva in pura imagine a unei biblioteci care iti determina comportamentul, chiar in acel moment. La fel cum e in atentia fata de acest lucru din partea parintilor. Asta daca ar fi sa ne axam doar asupra imaginii.
Pe de alta parte, fascinatia spre ceva atat de vast, care poate ascunde intr-un set de rafturi, lumi intregi, descoperite sau nu, e absolut unica si nu o mai regasesti in nimic altceva: nici in televiziune, nici in tehnologie inalta, nici in jocuri, nici in societate.
Nu limiteaza, prezinta, ofera, te determina sa gandesti, iti invarte imaginatia in toate colturile posibile, creaza,educa,ridica.
JUST.. SUPERB
O adevarata incantare articolul.
Trebuie insa sa avem in vedere si faptul ca in viata intalnim multi oameni care s-au limitat doar la a citi si nimic mai mult devenind chiar o povara pentru cei din jur.
Sunt si oameni simpli care nu au citit o carte in viata lor (poate doar Evanghelia) si care au acea bunatate si lumina intiparita pe chip care nu prea o vedem la oamenii cititi decat arareori.
Sansele poate le avem dar de cele mai multe ori le ratam devenind doar culti si cu inimi de piatra.
corect! 🙂 cele apoape 4000 de volume din biblioteca personala m-au “stimulat”.
vezi ca te citez in lucrarea de licenta. sa nu zici ca nu ti-am zis :))
Pingback: O nouă librărie online: elefant.ro | Adrian Ciubotaru
Pingback: Șansa primei cărți din copilărie | Adrian Ciubotaru
Pingback: Avem ÅŸanse, nu certitudini | Adrian Ciubotaru