Despre fapte mari ÅŸi cum salvăm noi lumea

guest post de Maddame
ep. 23 din seria “Invitații mei”

Motto: „The world is fine! The people are fucked!” (George Carlin)

Într-un interogatoriu recent, un om fain, dar neÅŸtiutor despre Maddame (cunoscut, deci, pe filieră profesională) m-a întrebat ce idealuri am. Dacă nu vreau să salvez lumea. Dacă nu vreau s-o îmbunătăÅ£esc cumva. La naiba, măcar vreun scop ecologic sau ideologic să-mi înnobileze umila existenÅ£ă.

Cum discuÅ£ia se petrecea într-un cadru instituÅ£ionalizat iar cuvintele prin care Maddame se putea exprima erau numărate, mi-a încolÅ£it ideea de a scrie despre măreÅ£ele idealuri pe blog.

Niciodată nu am visat să salvez lumea. SalvaÅ£i RoÅŸia Montană, Vama Veche, balenele, delfinii, pădurile amazoniene, scarabeii, bizonii, diavolii tazmanieni ÅŸi femeile inteligente! MulÅ£umesc, dar nu cu mine.

Îi admir pe oamenii care se implică în acÅ£iuni de anvergură, dar nu pot să nu cogitez că se luptă cu morile de vânt. În final, constructorii de maÅŸini tot vor alege să nu producă autoturisme electrice, SUA au refuzat să semneze protocolul de la Kyoto iar niÅŸte alte corporaÅ£ii vor defriÅŸa mai departe cu sârg jungla amazoniană, oricât s-ar da cu fundul de pământ niÅŸte tipi de altfel bine intenÅ£ionaÅ£i, pacifiÅŸti ÅŸi hotărâÅ£i, ÅŸi oricâte proteste paÅŸnice ar organiza.

Iar Maddame, deÅŸi femeie cu idealuri ea însăÅŸi, nu poate fi idealistă dincolo de posibilităÅ£ile ei umane. Dar nici nu ar vrea să treacă prin lume egoist, cu ochii pe profit, pe „să-mi fie mie bine ÅŸi restul ducă-se la dracu’”.
Cred că dacă vrei să schimbi ceva în lume, începutul îl faci cu imediatul tău mediu înconjurător.

 • Nu încerca să salvezi jungla amazoniană, plantează un pom în faÅ£a blocului tău.
 • Nu te plânge de producÅ£ia de plastic ÅŸi PET mondială, care poluează planeta, învaÅ£ă-te pe tine ÅŸi pe cei apropiaÅ£i să nu mai arunce gunoaie pe jos ÅŸi foloseÅŸte mai puÅ£ine produse ambalate ÅŸi mai multe în starea lor naturală.
 • Nu milita împotriva poluării când toÅ£i membrii familiei tale au maÅŸină proprie.
 • Nu te plânge de educaÅ£ia tineretului atâta timp cât copiii tăi uită să-ÅŸi închidă telefonul mobil la ÅŸcoală sau vorbesc la telefon în timpul mesei.
 • Nu comenta manierele altora atunci când îÅ£i aprinzi Å£igara într-un spaÅ£iu de nefumători, lângă un om bolnav sau convalescent sau la masă, când comesenii tăi încă nu au terminat de mâncat.
 • Nu deplânge lipsa moralităÅ£ii din societatea contemporană. Cu toate apelurile umanitare din presă ÅŸi de pe internet, te poÅ£i implica în salvarea unei vieÅ£i anonim ÅŸi cât de mult te duce portofelul ÅŸi buna voinÅ£ă. Fii tu un om moral ÅŸi educă prin puterea exemplului.

Cred cu putere că lumea poate deveni mai bună deprinzând simplul ÅŸi elementarul bun simÅ£. Este deviza după care am trăit de mai mult de 25 de ani ÅŸi pe care îmi doresc să o reprezint în toate manifestările ei. Aici ÅŸade idealismul meu. În promovarea cuviinÅ£ei ÅŸi a educaÅ£iei de bază în toate clasele sociale. Nu încerc să schimb lumea. Dar la dracu’, ce mi-ar plăcea să-i dau niÅ£el de gândit!

Andrei Crivăț

1 Comment

 1. Mihai   •  

  <>
  As zice ca partea cu egoismul reflectata strict asupra ta, adica sa-mi fie mie bine, face bine. Restul se descurca. Nu duca-se dracu, dar se descurca fiecare cum poate.
  Si intr-adevar, nu vom reusi sa schimbam lumea, iar schimbarea incepe de la fiecare individ in parte. Prin actiuni diferite fata de restul si prin astfel de posturi, cu siguranta vei da de gandit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu