Brașov: Taverna Pescarului

Prin Transilvania sunt puține restaurante axate pe pește. Ca să fiu sincer, eu știam până zilele trecute doar două. Doripesco, de la Feldioara, jud. Brașov și unul care a fost în Cluj-Napoca, îmi scapă acum numele – Pescador sau cumva – și s-a închis. Bănuiesc c-or mai fi, că nici eu nu le știu chiar pe toate pe lumea asta. Însă în rest, în general, prin restaurante găsești doar păstrăv, somon și doradă, uneori și șalău. Dar scrumbie, știucă și alți pești mai serioși, să zicem, nu prea găsești în Transilvania. Ah, mai găsești pește spadă sau ton la grătar în restaurante italiene, cum e Club Italia din Cluj, dar asta e altă poveste.

Ei bine, acum 2 zile m-a dus un prieten să testez Taverna Pescarului, un mic restaurant din Brașov. Deschis cu doar câteva luni în urmă, Taverna Pescarului aparține unui domn care a gătit foarte mulți ani la malul mării, în diverse țări. Și care gătește, el singur, cam tot ce oferă în meniu.

Care meniu e cu adevărat bogat. Am găsit acolo icre de crap, de știucă, de păstrăv, pastă de pește adevărată, scrumbie (e un produs sezonier), știucă, morun, nisetru și alte minuni pe care rar le vezi prin restaurantele ardelene. Și la niște prețuri absolut decente, comparativ cel puțin cu alte locuri în care găsești delicatese din astea. Patronul merge dimineața la piață și cumpără chestii de care are nevoie, iar peștii mai “exotici” îi aduce de la Dunăre sau de la Constanța.

Locul arată modest, dar cumva te îmbie la stat – noi am mers pentru o oră și am stat… mno, mai multe ore, până la urmă. N-am încercat decât vreo 3 feluri – cât să și mănânci, până la urmă ? – dar am fost atât de încântat de gusturi, că mi-am promis să iau la rând tot meniul în lunile următoare.

Ceea ce vedeți în pozele de mai jos sunt: o porție de icre de crap (bune ca la Crama Terente, în Brăila) și o porție de pastă de pește (făcută din vreo 4 pești diferiți), apoi niște șalău prăjit, lângă care am găsit un pesto din pătrunjel pe care aș vrea să învăț să-l fac acasă, apoi o tocăniță numită Captura zilei, cu 3 soiuri de pește și foarte multe legume (vinete, ciuperci, ardei). Mai sunt în meniu și or să le vină și lor rândul: două tipuri de borș pescăresc, diverse feluri cu fructe de mare, mare, calcan, chefal, câteva tipuri de saramuri… este de testat acolo, nu glumă! Plus, pentru oameni ca Răzvan, are câteva tipuri de ciorbe și câteva preparate la grătar care nu conțin pește.

Restaurantul e pe str. Oașului nr. 1, în Brașov. (lângă fosta Piață de Miercuri, mai exact fix aici) Încă n-au site sau pagină de facebook, doar acest “loc pe facebook” sau cum s-o numi. Dar oamenii povesteau că vor să-și facă.

Mai merg, mai caut, vă mai povestesc. Dar dacă vă iese în drum, aveți încredere în gusturile mele și vizitați-l.

Andrei Crivăț

8 Comments

 1. Grigoras Radu   •  

  Si eu am fost la Taverna Pescarului la recomandarea unui prieten si am fost placut surprins de ce am gasit acolo.Merita incercat!!

 2. Pingback: Viața la țară | Andrei Crivăț

 3. anonim   •  

  Si eu am fost,dar surprinsa, din pacate intr-un mod neplacut. Personalul este comunist,inauntru este foarte frig,am inghetat la masa,la capitolul mancare lasa de dorit. Asta nu este doar parerea mea,din pacate. Poate cu acest comentariu vor aduce imbunatariri privind aceste aspecte.

 4. mihai   •  

  Referitor la comentariile facute de donsoara anonim sa o luam pe puncte ;1)N-am priceput ce inseamna personal comunist,probabil
  donsoara face parte din gasca de dobitoci care si-a luat tara inapoi in
  noiembrie.
  2)Referitor la temperatura din interior are dreptate.
  3)Cat priveste mancarea probabil donsoara e mai antrenata
  pe fast-food si shaormareala.

 5. vio   •  

  am fost aici : pasta de peste cu piine prajita si ceapa rosie , crap cu mamaliga si mujdei , bulz pescaresc , tortul casei , simtit foarte bine , de place pestele merita , servirea si personalul deosebit de amabili . azi 8 martie 2015 .

 6. mirela   •  

  Referitor la comentarile mai putin placute tin sa precizez ca,mancarea este foarte buna merita incercat orice din meniu in special icrele de crap,saramura si borsul care sunt f bune iar personalul este de apreciat.incercati nu o sa va para rau.Merita….

 7. pt mihai care comenteaza acum 3 ani de la postarea mea   •  

  Sunt de 17 ani stabilita in Germania, dar m am nascut in Brasov si vin in vizita anual la familia ramasa.Am cautat un restaurant cu tipic pescaresc si am vrut sa citesc parerile clientilor.Nu ma mira stilul comunist, de dat peste bot al celui care se intituleaza `Mihai`.Tind sa o cred pe `domsoara`din moment ce raspunsul personalului este asa de beligerant.Inca nu s-a invatat in Romania ca se poate critica si fara apelative injositoare.Asa denota inca practica vechiului sistem.

 8. LG   •  

  Las o in balta dmna stabilita in germania, si de loc din bv. Parerea mea este ca habar nu aveti ce inseamna bors de peste adevarat( ca la mama lui in delta). Nu spun cu rautate, dar…..bucatele din aceasta taverna sunt magnifice🤤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu