Cu Silva la Sighișoara

Așadar, în week-end m-am luat și m-am dus la Sighișoara, după cum ziceam că fac, de altfel.

Am mai fost la Sighișoara de multe ori. N-am fost niciodată prea impresionat… sau nu, mai bine zic așa: am învățat să văd orașul ăsta abia în 2011 -la vizita de-atunci mi-a plăcut foarte tare. Acum mi-a plăcut la fel de tare, mai ales că l-am prins, cumva, în niște zile liniștite și însorite. Nu erau prea mulți turiști, e tare plăcut să stai la o bere în piața din Cetate și să fie liniște. Plus că mie, cel puțin, ideea că sunt în singura cetate medievală locuită din Europa îmi dă o stare de foarte bine.

Silva la Sighisoara

Chiar dacă ați mai fost în Sighișoara, chiar dacă nu, eu tot vă recomand câteva lucruri să vizitați.

Spre exemplu, vizitați Casa lui Vlad Èšepeș. E acolo de mult timp, dar acum au amenajat camera în care se presupune că s-a născut voievodul și se poate vizita pentru 5 lei. Ghidul de-acolo o să spună cu mâna pe inimă că în camera aceea s-a născut Vlad Èšepeș – în realitate, nu-i dovedit istoric în vreun fel, dar e o poveste frumoasă 🙂

Să mergeți să vizitați Turnul cu Ceas și muzeul de istorie și artă feudală, aflat la baza lui. Și Camera de Tortură și Sala de Arme. O să vedeți acolo, printre alte minuni, niște truse foarte vechi medicale. Complete. Mai jos veți vedea niște poze făcute în cele două muzee, dar mereu găsesc impresionant mecanismul ceasului din turn (apropo, ceasul cu figurine din turn e unic în Europa) și felul în care se vede Sighișoara de sus, din balconul turnului. Și mai sunt de vizitat Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Frânghierilor și Turnul Cositorarilor.

Să urcați scara acoperită (Scara Școlarilor). Are 175 de trepte, dar va merita, când veți ajunge sus, la biserică.

E foarte, foarte frumos la Hotel Sighișoara. Pe de-o parte, au niște camere senzaționale, amenajate cumva medieval, foarte mari, foarte comode. Pe de altă parte, au o mâncare foarte bună la prețuri absolut decente. În galeria de mai jos o să vedeți cum arată la ei o pastramă de oaie, un “tian de somon fume cu avocado și coriandru, cu sos de mărar” și un “piept de pui cu sos de muștar Dijon, servit pe tagliattele de legume“. Interesant și meniul, cu totul. Evident că n-am putut să mă bucur de toate, dar sper să mai merg.

Oamenii locului îs tare prietenoși – poate și pentru că și-au dat seama cât de mult înseamnă turismul pentru orașul lor.

Să mergeți la Sighișoara, dacă n-ați fost – o să vă placă, e o frântură de altă lume. Și poate mergeți în iulie, la Festivalul Medieval, să vedeți străzi pline de oameni îmbrăcați ca acum 3-5 sute de ani 🙂

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. Hotel Sighisoara   •  

    Cu multumiri, Andrei!
    Cetatea “condamnata” la viata 🙂 va asteapta!

    Primeste salutarile celor ce stau de straja Cetatii!

  2. Pingback: Din nou cu Silva la drum | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu