Și dacă sunt nevinovați ?

În urmă cu vreo doi ani, a fost jaful de la Banca Transilvania. Am ajuns acolo, datorită lui Mile, la vreo 10 minute după “eveniment”.

În urmă cu vreun an, au fost arestați doi suspecți. Chiar râdeam atunci, cum îi căuta toată poliția și ei, probabil, erau acasă.

Azi, Tribunalul Cluj a decis eliberarea celor doi suspecți și judecarea lor în stare de libertate. Mâine va fi recursul.

Eu n-am urmărit povestea asta, da’ din când în când am văzut câte o știre pe Citynews. Ba că înălțimea arestaților nu corespunde cu cea a spărgătorilor, ba că martorii se plâng că au fost supuși la presiuni, ba că anchetatorii ignoră expertizele făcute de SRI, ba că le-a fost refuzată analiza ADN la un institut din Germania (asta a fost tare, cică Procuratura a spus că nu acceptă analize făcute de un SRL; institutul cu pricina cică lucrează cu Politia Germană de ani de zile). În fine. Pe de altă parte, m-a amuzat maxim ce-a spus avocatul lor, care a depus 180 de caracterizări ale celor doi suspecți “de la profesori, preoți, colegi, care îi cunosc pe cei doi și care garantează că aceștia nu reprezintă un pericol social” – adică oricât de puțin m-aș pricepe la procedură penală (spre deloc) nu văd cum caracterizările astea ar putea fi vreo probă sau vreun argument juridic.

Habar n-am care-i adevărul, probabil că doar ei știu. Nu cunosc care sunt probele și argumentele nici uneia dintre părți (anchetatori și suspecți) – deci mă feresc ca dracul de tămâie să trag vreo concluzie. Poate că ei sunt spărgătorii și au o apărare foarte bună. Poate nu sunt ei și anchetatorii se înșeală.

Dar de azi dimineață, de când am citit că ar putea fi eliberați, mă întreb – și totuși, dacă cei doi sunt nevinovați ? Dacă au stat degeaba un an la pușcărie ? Că doar au mai fost cazuri. Nu doar în istorie, nu doar în lume, ci chiar și la Cluj, în trecutul apropiat.

Andrei Crivăț

3 Comments

  1. Paula MN   •  

    Imaginea asta e cea mai reprezentativa pentru ceea ce simt cand citesc ce spui aici

  2. neonu   •  

    Daca se pronunta sentinta de nevinovatie si sunt eliberati, ar fi frumos sa dea statul in judecata pentru ceva despagubiri acolo cat de o ciorba… Eu unu asta as face.

  3. Pingback: Și dacă sunt nevinovați ? | Stiri Scurte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu