Să evoluăm limba română

Eu am învățat la școală (eram în trecere pe la o școală, adică, așteptam o gagică) cum că limba (română) e un organism viu, în permanentă mișcare. Tot timpul se nasc cuvinte noi, tot timpul dispar cuvinte, altele se modifică chiar în timp ce citim acest text. În concluzie, limba e o chestie dinamică și regulile ei se modifică de la o zi la alta.

Ca să nu trec prin viața asta ca gâsca prin apă, am zis să aduc și eu, la nivelul modest, o contribuție mică la dezvoltarea limbii române.

Așa că în această dimineață am inventat cuvântul ÎNMĂHMURIT.

Cuvântul – sper eu – e destul de sugestiv. Totuși, ca să nu fie confuzii, o să încerc să-l explic cât mai științific.

Înmăhmurit se referă la acele momente în care, după o noapte grea de chef intens, te trezești dimineața din somn. Dai să te ridici din pat, dar rămâi pe marginea lui, relativ confuz, relativ amețit. Îți dai seama că viața e grea, că picioarele tale nu mai au puterea de odinioară, că nu mai ai vârsta potrivită pentru astfel de stări. Capul tău e un element complet instabil și în derivă și îți juri (în șoaptă, că nu suporți zgomotele și nici nu prea ai voce) că n-o să mai consumi băuturi alcoolice. Niciodată.

Toate aceste stări, cumulate, se pot descrie prin “m-am trezit și am rămas înmăhmurit pe marginea patului”. Nu-i mai simplu ?

PS: Mama, să știi că eu nu cunosc stările de mai sus, am auzit de ele doar de la diverse cunoștințe. 🙂

PPS: TVdece, acum pot să fac parte din Verbola ?

Andrei Crivăț

13 Comments

 1. TVdece   •  

  [corporate mail]

  Welcome to the team, Andrei

  Speram din tot sufletul sa te simti bine alaturi de noi si sa te acomodezi cat mai repede, lucru care credem ca va fi usor, pentru ca am auzit numai lucruri bune despre tine.

  Spor la treaba si ne vedem la o vorba in pauza de masa! xoxo

 2. Dan Andrei   •  

  Ar trebui sa-ti aranjezi corect posturile. Iti induci in eroare cititorii (eventualii comentatori). Sunt sortate aiurea dupa data.

  • Andrei Crivat   •     Author

   Dan Andrei, nu inteleg la ce te referi. Ce posturi sunt sortate aiurea ?

 3. CârtiÅ£oiu'   •  

  :))) Bună îmbogăÅ£ire a limbii. Subscriu. Åži eu am aflat tot din poveÅŸti despre… dar cred că descrie perfect starea despre care mi-au povestit unii ÅŸi alÅ£ii. 😀

 4. Laur   •  

  Eu folosesc de ceva vreme cu succes cuvântul “mâhnit”. Care are avantajul că prezintă și o oarece canititate de “plausible deniability” dacă-l aude șefu’. Az in: “nu șefu, mi-e mâța bolnavă, de-aia îs mâhnit acu luni de dimineață”.

 5. Lucius Fascius   •  

  si eu care credeam ca e o tumoare care se manifesta doar un diminetile din weekend 😉

 6. murgoci   •  

  hei,draga andrei..ce amintiri mai ai de la scoala?dupa o mie de ani te vad intamplator la tv si ma napadesc amintirile..uimitor!!!eram odata clasa a zecea..
  imi amintesc cu drag si de tine deci nu sunt din gasca de inamici..dar trebuie sa te sondez la retete bune..ca de nevoie mai si gatesc.
  la multi ani..si sa ai spor!

 7. Pingback: Sibiu – Ovidiu Sîrb

 8. Pingback: O opinie despre critica unui film | Andrei Crivăț

 9. Pingback: Ce-am face noi dacă am fi bogați ? | Andrei Crivăț

 10. Pingback: Cum am inventat o nouă limbă străină | Andrei Crivăț

 11. Pingback: Sangria albă, invenția anului 2015 | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu