Sibiul a devenit, în ultimii 10 ani, un oraș foarte vizitat (ok, ca să fim onești, să zicem mai degrabă că centrul Sibiului + Kon Tiki au devenit foarte vizitate).
Eu unul am avut mare noroc de niște oameni care m-au luat la pas prin Sibiu și mi-au spus poveștile locului, altfel decât sunt ele la prima vedere. Brylu, Groparu, Oltea, Călinuț – de la fiecare am învățat câte o snoavă, câte-o legendă, câte-un loc de poveste.
Una dintre poveștile astea e povestea Casei cu Cariatide.
Casa cu Cariatide* este, pentru mine, una dintre cele mai interesante case din centrul Sibiului și are o poveste veche, ce începe pe la 1674, când un slovac, Sebastian Hann, unul dintre cei mai importanți argintari ai vremii sale, s-a mutat din motive numai de el știute (dar, cel mai probabil, pentru că era îndrăgostit) din sudul Slovaciei la Sibiu. Unde se afla însurat cu o doamnă, Maria Wienesch, care s-a nimerit să fie prima lui soție, de la care a și cumpărat casa – cu 500 de guldeni, care era o sumă importantă.
Dar dragostea lor n-a rezistat. Doar că domnul Hann s-a luptat cu destinul și a căutat fericirea așa că a ajuns la a doua soție, apoi la a treia, doamna Margareta Keyn. Cumva, domnul Hann a fost răpus de lupta cu destinul așa că doamna Keyn a vândut casa văduvei contelui Gregorius Bethlen (vă mai spuneam eu acum niște ani că familia Bethlen era o familie importantă în Transilvania)
Ei bine, doamna Bethlen nu a fost foarte încântată de casa cumpărată, așa că a demolat-o și a făcut ceea ce azi se numește Casa cu Cariatide. O casă cu o intrare rar întâlnită. Se află pe strada Mitropoliei, n-o ratați dacă ajungeți pe-acolo, are o magie pe care știe s-o dea mai departe 🙂
Cariatidele sunt cele care împodobesc portalul. Poreclite și “virginele de piatră” ele se înalță pe un piedestal înalt. Sunt greoaie și de aceea marea majoritate a cercetătorilor cred că acestea au fost construite de către o calfă a lui Simon Hoffmeyer, cel care a construit atlanții palatului Brukenthal. (sursa)
*) CARIATÃDĂ, cariatide, s. f. Statuie reprezentând o femeie în picioare, care susține, ca o coloană, cornișa unui acoperiș, o intrare etc. [Pr.: -ri-a-] – Din fr.cariatide, lat. caryatides. Așa zice dexonline
Mulțumim pentru sprijin: Suzuki România, Garanti Bank, Rădăcini Auto Motor