#PrinTransilvania2017 – o zi pe Valea Hârtibaciului

Există acest drum, pe care-l consider unul dintre cele mai frumoase din România (și probabil că veți fi de-acord cu mine după ce îl veți fi parcurs într-o zi cu soare): Cornățel – Hosman – Nocrioch – Alțâna – Biertan, pe DJ106.

Străbate Valea Hârtibaciului, o zonă aflată chiar în mijlocul României, în județul Sibiu. Valea Hârtibaciului cuprinde 14 comune și un oraș – Agnita. Și cuprinde foarte multă istorie. Atât de multă, că în fiecare dintre localități se găsesc locuri faine de vizitat. Zona poartă urmele coloniștilor germani aduși în Transilvania pe la 1400. De aceea, fiecare sat are câte o biserică fortificată. Pe vremuri, fortificațiile astea apărau locuitorii de invadatori. Astăzi, au devenit atracții turistice.

Am mai parcurs acest traseu, o să-l mai parcurgem, că e fain și mai avem multe de văzut. Ne-am oprit doar în câteva locuri, de data asta.

Biserica Ortodoxă din Hosman

Pe vremuri, prin secolul 17, credincioșii ortodocși din Hosman – un sat atestat la 1317 – nu aveau biserică, așa că au adus una de lemn de la poalele Făgărașilor, din Cârțișoara. O sută de ani mai târziu, pe la 1875, s-a ridicat biserica actuală, din piatră și cărămidă, fix pe același loc. Inițial greco-catolică, apoi ortodoxă, din 1948, are două clopote, dintre care unul de 220 de kg. Dar nu asta e musai fain la ea, ci faptul că are un aer semeț, așa, cum stă ea acolo, pe vârful dealului.

Este și o biserică fortificată în Hosman, dar n-am avut noroc s-o vizităm – era închisă

Biserica fortificată din Nocrich

Inițial, a fost o biserică romanică, ridicată în secolul 13. Dar apoi a ars și a fost reconstruită pe la 1800,după planurile inginerului Karl Steinbach din Făgăraș. Construcția a fost edificată de zidarul Josef Pfeiffer și de dulgherul Johann Georg Rastl. A costat 8950 de florini. O mie de florini din această sumă au fost donați de Samuel von Brukenthal, baron al Sfântului Imperiu Roman și consilier personal al împărătesei Maria Thereza, care s-a născut aici, la Nocrich. Și care, de altfel, a murit în anul începerii construcției noii biserici. Cu toate acestea, strana familiei Brukenthal încă se păstrează în biserică.

Cea mai veche casă din Transilvania

Este, se spune, Casa Gerendi din Alțâna. Nu știu dacă e musai cea mai veche, așa se spune, dar e oricum foarte veche – dăinuiește din 1508. Legenda spune că de sub ea pleacă un tunel care merge până sub biserica evanghelică din localitate. Pe care, de asemenea, am încercat s-o vizităm, dar era închisă

Și de-aici, drumurile noastre au dus toooocmai la Rupea. Cetatea a fost renovată în urmă cu câțiva ani și arată extrem de frumos. Citiți despre ea aici.

Mulțumim pentru sprijin: Suzuki România, Garanti Bank, Rădăcini Auto Motor

 

 

 

Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu