Cum mâncăm sănătos ?

Îi o întrebare pe care eu, cel puțin, mi-o pun des, mai ales că mă ocup cu ce mă ocup.  Îi o întrebare pe care cred c-ar trebui să ne-o punem toți. Așa ar fi normal.

Problema majoră nu e cu întrebarea. E cu răspunsul. În vremurile noastre, există niște axiome. Porcul, vita, oaia nu-s tocmai sănătoase. Puiul e ok. Peștele e și mai ok. Să prăjești în ulei e nesănătos. Să prăjești în unt e de-a dreptul criminal. Ouăle în exces nu-s sănătoase. Grăsimile ne fac rău, vânatul ne face rău. De slănină nu mai vorbesc – ne ucide pe nevăzute. Brânza de oaie are colesterol rău. Colesterolul rău ucide. Și laptele are colesterol rău. Se spune că cei din popoarele mediteraneene trăiesc mai mult și fac mai rar boli de inimă, pentru că mănâncă pește, fructe de mare și mult ulei de măsline.  Care sunt sănătoase (pe bune, chiar sunt).

Dar nu a fost așa mereu.

În trecut, oamenii mâncau altfel – și trăiau foarte bine. Mâncau vânat, prăjeau liniștiți în unt, consumau brânzeturi foarte grase și lactate. N-aveau iaurt degresat și sarea era extrem de importantă pentru ei (azi se recomandă să evităm excesul de sare, zahăr și grăsimi). Nu țineau cont că ouăle fac praf ficatul și n-aveau mese fără vin.

Chiar, vinul… în ultimii zeci de ani, studiile și cercetătorii au demonstrat clar că vinul roșu  – consumat moderat, că nici un exces nu e bun – e foarte sănătos. Că ajută inima, circulația, tensiunea, datorită taninilor pe care-i conține. Însă în 2009 au apărut alte studii și alți cercetători, care au demonstrat că, de fapt, deși face și niște bine, totuși vinul roșu – și orice alt alcool, de altfel – sunt otrăvuri curate. Deși noi știm că ardelenii întâmpină mâncarea lor (care deseori include porc și cu smântână) cu pălincă, și totuși trăiesc bine, mersi, până la vârste înaintate.

Cutumele astea alimentare se tot schimbă, la fiecare câteva zeci de ani. Din diverse interese economice sau de altă natură. Acum știm că porcul e gras și grăsimile fac rău. Acum știm că prăjitul în unt e tare nesănător. Dar acum 200 de ani nu știam asta. Așa cum poate peste 100 de ani, probabil, o să știm cu totul alte lucruri.

O să-mi spuneți că medicina/știința au evoluat, e logic să știm mai mult ca acum 100 de ani – iar eu o să vă spun că e logic să știm mai puțin decât peste 100 de ani, de exemplu.

Știți cum mănâncă sârbii, poporul meu de suflet ? Altfel decât le spun cercetătorii și studiile 🙂

Un ospătar sârb se va uita câș la tine dacă-i ceri pui la grătar. Daca mai și legi două vorbe sârbește, te va întreba “pui ?  da’ sunteți bolnav ?“. Pentru că sârbii, atunci când mănâncă, nu țin cont de colesterol, grăsimi și alte prostii. Ei mănâncă așa cum le place. Cu kajmak (un fel de smântână grasă, obținută din lapte de oaie), cu slănină, cu mult porc și vită. Prăjit în ulei, sau în unt. Și totuși, trăiesc până la vârste venerabile – ba chiar sunt și foarte dezvolați. Și sănătoși.

Pentru că la ei nu ajung studiile și cercetătorii. Ei țin cont doar de faptul că mâncarea trebuie să aibă gust. Și atunci, așa o prepară, gustoasă, fără să țină cont de cele mai la modă specificații medicale și științifice.

Specificații care, poate, peste 50 de ani or să fie cu totul și cu totul altele. Singura chestie care mi se pare perfect valabilă de-a lungul istoriei e echilibrul. E bine să mănânci echilibrat, cu de toate. Cu legume, carne, lactate, cereale. Fără să faci exces de unele sau de altele.

Andrei Crivăț

12 Comments

  1. raluca   •  

    Cel mai important lucru, despre care nu prea se vorbeste in sfaturile pentru mancat sanatos, este ca ingredientele sa fie proaspete. Nu conteaza ca e porc, sorici, prajeala sau branza de oaie. Proaspat este cuvantul cheie.
    Ai mancat probabil un mar sau o pruna direct din copac. Si ai mancat si de la mega image, poate. Diferenta e uriasa. Chiar daca sint fructe, presupus bune, ca au vitamine, atunci cind sint vechi nu mai fac doi bani. Pe de alta parte oamenii inainte mancau oua din curte, nu de la gaini care nu vad soarele niciodata si mincau lapte proaspat muls, nu zuzu pasteurizat amalgamat degresat.

    • Andrei Crivat   •     Author

      Da, ai dreptate. Prospetimea e importanta. Si lipsa E-urilor si hormonilor e la fel de importanta.

  2. Adi Dragoș   •  

    Să nu uităm totuși că amu’ 100-200 de ani cam toată lumea care mânca de zor prăjeli în unt, smântână și cărnuri de vânat stăteau toată ziua la sapă/plug/pădure/etc. Chiar și ăia mai avuți, nobili gen, umblau, exersau și făceau tot felu’ de eforturi.
    Punctul de echilibru e altundeva azi și de-acolo toate efectele „criminale” ale unor mâncăruri altădată bune.

    (Plus că pe-atunci era relativ normal să mori la vârste de genu’ 35-45 de ani de boli, răni sau infecții. Da’ asta-i altă poveste.)

  3. Andrei Crivat   •     Author

    Da, Adi, da’ sarbii de azi nu merg la sapa si plug. Si …mno, te duc la Karadorde intr-o zi, sa vezi cam cum mananca 🙂

    Si nu mor la 35-45 de ani.

    • Adi Dragoș   •  

      Bine, sârbii-s sârbi și mulți în Serbia. Și precis bagă și ei pe sub nas câte-un pui, pește, salată din când în când. Tot or fi găsit ei echilibru’ ăla potrivit.
      Și da, trebe să trec și eu pe-acolo cât de curând :). Chiar aș vrea să văd și eu o mâncare din aia bună de-a lor, că de mult tot aud.

  4. acsel   •  

    Cand te intrebi daca mananci sanatos, e cam greu sa raspunzi.
    Toata lumea sare cu ce ai spus tu mai sus. Ca aia e grasa, ca aia e slaba, ca aia nu stiu ce! Dar se uita cel mai important lucru: sursa mancarii. O friptura de porc de Carfur nu se compara cu o friptura de porc de la bunica, orice ai spune.

  5. gaben.ro   •  

    uite ca am aflat ce insemna caimac. eu credeam ca vine de la turci…
    in primul rand alimentele pe care le consumam sunt toate nesanatoase, pentru ca animalele si legumele/fructele sunt crescute in regim fortat cu tot felul de chimicale.
    in al doilea rand si cel mai important e faptul ca ne lipseste miscarea fizica intensa. poate ti se pare o prostie, dar eu cred ca munca fizica e de fapt singura chestie care poate sa te tina in viata… mama mea are 70 de ani si munceste toata ziua. nu ar fi nevoie dar nu se poate opri. si e sanatoasa tun. si mai sprintena decat mine. care mananc aceleasi chestii, dar stau la calculator 12 ore pe zi.

  6. Alex Dima   •  

    Aşa e. Nu îţi interzice nimeni să mănânci porc, vită sau oaie, însă între absolut toate alimentele trebuie să existe un echilibru. Cum zice sub logo, ,,Facem să fie bine”

  7. Pingback: Cum mancam sanatos? | Șmen.ro

  8. Pingback: Tweets that mention Cum mancam sanatos ? -- Topsy.com

  9. Pingback: Opinii similare « Foarfeca

  10. Dan Ciulea   •  

    in functie de activitatii zilnice se face masa … da in trecut se manca vanat prajit in unt… da se fugea dupa vant cateva zile… pe jos …. intelegi cum zic.
    acum daca schimbam curu’ din scunu’ de la masina in ala de la birou, e si normal s anu mai fie sanatoasa mancarea aia ptr noi…. zic si eu … se schimba vremurile, se schimba obiceiurile.
    Pe numele meu e un link catre un articol scris de mine tat pe tema asta 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu