Câteva cuvinte despre Roșia Montană

Ca să fie clar, acest articol nu este despre protestele din zilele acestea, nu este pro sau contra exploatării miniere de la Roșia Montană. Cum am mai spus cândva, eu n-am suficiente date să-mi formez o părere obiectivă pro sau contra Roșia Montană Gold Corporation.

Ba mai mult, ca să fiu foarte sincer, cred că-s un cetățean superficial și inutil, că pe cuvânt că nu mă interesează prea tare povestea. Știu, e vorba de otravă, de distrugerea unei zone, de cianuri versus profit, locuri de muncă, ecologizarea zonei etc. O fi. Eu am alte preocupări în viața asta, pentru că sunt, cum spuneam, superficial.

Dar în orice caz, vă recomand două articole, pe care eu le consider (e o opinie, da ?) cele mai raționale pe care le-am citi eu azi, legate de subiect – la Tudor și la Vlad.

Eu altceva vreau să spun, pentru că simt că o bună parte dintre cei ce protestează zilele astea, în stradă sau online, pro sau contra RMGC, au nevoie de aceaste informații (atenție, am zis clar, o bună parte, nu toți, ok ?) Sau poate n-au musai nevoie, dar le-o fi de folos. Sper eu.

Roșia Montană este o localitate în vestul județului Alba. Se află la 78 km de Alba Iulia, la 128 km de Cluj-Napoca, la 147 km de Sibiu, la 178 km de Oradea, la 234 km de Timișoara, la 296 km de Brașov, la 429 km de București, la 499 km de Iași și la 661 km de Constanța.


View Larger Map

Este una dintre cele vechi (sau cea mai veche) localitate cu specific de minerit din Europa, ea fiind menționată ca atare în anul 131, pe o tăbliță de ceară, sub denumirea Alburnus Maior. Se pot vizita o mulțime de chestii acolo – Dealul Cetății cu galeriile romane (în care s-au găsit o mulțime de vestigii, între care 25 de tăblițe cerate, iar pe una dintre ele e menționată data de mai sus și denumirea localității), ruinele cetății sau Muzeul Mineritului (care e deschis, într-un mod absolut stupid, de luni până vineri între orele 8-14, că nu l-ar deschide sâmbăta, când lumea poate veni în excursie să-l viziteze; totuși, pentru grupuri de peste 20 de persoane se deschide și în week-end; dar, în fine, programul idiot de vizitare al unor locuri faine de prin Transilvania e povestea altei zile).

Mai găsiți, în zonă, două monumente ale naturii, arii protejate – Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului este o arie de 5 hectare, în sudul Dealului Cârnic, cu formațiuni de andezite care au luat diverse forme (printre care și forma unui cap de corb, de unde și numele) iar Piatra Despicată se află între Dealulul Cârnic și Dealul Cetății și este un bloc masiv de andezit, despre care poveștile locului spun c-a fost scăpat de un uriaș care-l ducea peste Apuseni.

În apropiere de Roșia se află Abrud, unde puteți vizita casa lui Ioan Buteanu, unde s-au strâns revoluționarii pașoptiști din Munții Apuseni; se află Câmpeni, unde puteți vizita Muzeul Avram Iancu (locul în care Avram Iancu a avut cartierul general în timpul revoluției de la 1848) și se mai află Sohodol, unde s-a născut comediantul Nicu Bendea.

La Roșia Montană s-a născut nevasta lui B.P. Hașdeu, Iulia Faliciu. Tot aici, puteți auzi povești despre morojnițe și vâlve (morojnițele sunt niște ființe care fură laptele vacilor, iar vâlvele sunt niște stafii care bântuie vechile mine). Mai sunt și multe alte povești faine pe-acolo, cum ar fi povestea Cotroanței, baba care a găsit primul bulgăre de aur de la Roșia Montană.

Dragilor și drajeurilor, de ce-am scris toată polologhia asta de lucruri ? Dintr-un motiv foarte simplu. Indiferent dacă sunteți PRO sau CONTRA exploatării miniere de-acolo, mergeți într-un week-end să vizitați zona. E frumoasă, oricât ar fi de săracă, are povești cu duiumul și nimeni nu știe dacă peste 10-20 de ani locurile astea au să mai fie așa cum sunt azi. Nu v-ar plăcea să vedeți ce-i acolo ?

Și-apoi, apucați-vă să susțineți, să contrați și să dezbateți lucruri, în cunoștință de cauză. Nu zic bine ?

(comentariile cu propagandă pro sau contra vor fi trimise numaidecât în negura spamului, am zis!)

 

 

Andrei Crivăț

18 Comments

    • Andrei Crivat   •     Author

      mă bucur că v-a plăcut, stimate domnule Mone 🙂

  1. Dragos Mone   •  

    *Sohodol.
    Nu ca restul textului ar fi mai prejos. Departe de mine acest gand.

  2. daniel rus   •  

    Trebuia un zoom mai mare. Așa se vedea și cum va arăta zona peste câțiva ani, iar cei care sunt interesați să o vadă așa cum e acum și-ar grăbi vizita!

    • Andrei Crivat   •     Author

      dar se poate face zoom dacă faci clik pe “view larger map”…

  3. daniel rus   •  

    Am crezut că e captură din google maps 🙂

  4. Alexandra   •  

    Muzeul Mineritului l-am vizitat în luna iulie, într-o sâmbătă, pe la ora 19:00. La 20:30 era încă deschis, fiindcă mai veniseră câÅ£iva turiÅŸti. 🙂

    • Andrei Crivat   •     Author

      ai avut noroc, oficial e închis sâmbăta.

  5. Daniel A.   •  

    Știți că sunteți între puținii care mi-au rămas în feed? 😀

    • Andrei Crivat   •     Author

      nu știam, desigur, dar vă mulțumesc 🙂

  6. Pingback: Roșia Montană nu poate fi ignorată

  7. Dan Ciulea   •  

    Daca-mi permiti, ca tot is din zona. Muzel Avram Iancu se afla fix in comuna care-i poarta numele. E casa lui.

    Tot pe acolo e si Arieseniul si Albacul si cate si mai cate.

    Pe valea Ariesului o sa mai gasiti si Salciua, cu cascadele ei.

    Si ai uitat sa spui ca tot p’acolo, la 24 KM de Campeni, 60 de Turda, e Baia de Aries, localitatea in care am copilarit.

  8. vali   •  

    @daniel rus bine punctat ! sohodolooo 😀

  9. Victor   •  

    …dupa un proiect ca “Prin Transilvania” si dupa tona de informatii despre proiectul Rosia Montana, sa spui ca esti “superficial și inutil, că pe cuvânt că nu mă interesează prea tare povestea” e de porc. Sincer. Atunci inseamna ca si Prin transilvania l-ai tratat tot superficial. Macar fi corect fata de cei care te citesc. Refuz sa cred ca o persoana cu minim sambure de inteligenta nu-si poate forma o opinie in legatura cu subiectul asta. Dar de…doar sa ma uit la razgandacii de la guvernare si-mi dau seama de unde ai luat modelul. E greu sa zici DA sau NU, avand in vedere interesele care graviteaza in jurul unui astfel de raspuns. Ar insemna sa fim maturi, nu?

    • Andrei Crivat   •     Author

      esti extremist, Victor.
      a) e ilogic, lipsit de algortim rational sa spui “ai tratat aia cu superficialitate, deci le-ai tratat pe toate cu superficialitate”.
      b) faptul ca tu refuzi sa crezi un lucru, nu inseamna ca el nu se intampla
      c) n-am zis ca nu pot sa-mi formez o parere, ci ca nu ma intereseaza. faptul ca pentru tine ii important nu inseamna deloc ca trebuie sa fie important si pentru altii. centrul universului tau nu-i centrul universului tuturor. Sau, ca sa folosesc expresia ta (pe care o consider irationala), am sa-ti spun asa: refuz sa cred ca o persoana cu minim sambure de inteligenta nu pricepe ca sfera lui de interes nu-i o sfera generala.
      d) eu n-am nici un interes privind rosia montana, interesele care graviteaza in jurul povestii (uriase, de miliarde de dolari DE AMBELE PARTI) nu-s si interesele mele.

      stiu, sunt prost. dar tocmai scriu un articol despre extremisti ca tine, asa ca-ti multumesc pentru comentariu.

  10. Victor   •  

    Foarte bine. Scrie despre noi extremistii (terioristi cum ne-au facut altii). Care indraznim sa luam o pozitie. Spre deosebire de altii care prefera sa se planga tot anul pe blogurile proprii si cand vine timpul sa faca ceva, vin cu raspunsuri de genul celui dat de tine. Vreau doar sa te intreb, universul tau nu e Romania (ca aveti placa asta preferata cu universul tau nu e si al meu)? Subiectul asta e chiar atat de insignifiant? Am citit articole de-ale tale legate de rahatele, dar subiectul RM nu-ti atrage interesul… Multumesc, eu mi-am format o opinie legata de acest blog. Succes in continuare.

    • Andrei Crivat   •     Author

      cine “vin cu raspunsuri” ? cine “aveti placa asta” ? Si nu, domnule, universul meu CHIAR NU E Romania!
      Si da, repet, e prea multa manipulare de ambele parti ca sa-mi bat capu’ cu Rosia Montana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu