Azi făceam, ca de obicei, o pâine simplă, cu brânză și măsline. Și, cumva, mi-a venit în cap Bakerman.
Care sunteți mai de-un leat, e imposibil să n-o știți. Imposibil. Care sunteți mai fragezi, asta e piesa:
Mno. Piesa asta are cele mai stupide, incoerente și lipsite de sens și de logică versuri. Din lume. Zici că-s făcute în stil dadaist, doar că omul a folosit propoziții în loc de cuvinte.
(pentru cititorii mei mai tineri, care au dat bac-ul în ultimii ani, facem o mică paranteză – dadaismul a fost un fel de curent literar, apărut după primul război mondial, care avea la bază absurdul, ca formă de prostest. Unul dintre cei care au pus bazele dadaismului a fost Tristan Tzara. Pe Tzara, în realitate, îl chema de fapt Samuel Rosenstock și a fost născut la Moinești. Și-a ales pseudonimul de Tristan Tzara ca un joc de cuvinte – Trist în Èšară. Așa era el, un trist. Tzara spunea, într-un fel de manifest, că pentru a compune o poezie dadaistă, trebuie să tai un articol din ziar, să decupezi fiecare cuvânt, să le amesteci pe toate într-o pălărie, să le scoți unul câte unul și aia îți e poezia. Personal, nu cred că făcea chiar așa. Cred că fuma ceva, începea să vadă mici unicorni verzi pe pereți și scria pe-o hârtie ce îi trecea prin cap când dialoga cu unicornii. Dar e doar părerea mea. Puteți să vă faceți voi o părere, citind o poezie de-ale lui. Oricum, dacă încă sunteți pe băncile liceului, întrebați-vă profesorii de limba română despre Tristan Tzara, o să-i impresionați)
Mă scuzați, revenim. Deci spuneam că are cele mai stupide și incoerente versuri. Din lume. Dau exemplu doar strofa întâi, e suficient.
Baker man is baking bread
Sagabona kunjani wena
The night train is coming
Got to keep on running
Clar, e un mesaj puternic, bine definit, pătrunzător. Mă motivează și mă energizează. Merge direct la inima receptorului. Un fel de vântu’ bate, câinii dorm, măicuță, mi-am luat sanie, să fii sănătoasă.
A, vă întrebați ce naiba înseamnă “Sagabona kunjani wena”, cum m-am întrebat și eu, în speranța că acolo e logica strofei ? Înseamnă “bună, ce faci ?” în limba Zulu. Înțelegeți, da ? acum e totul MULT mai clar și mai limpede. Mai adăugăm la asta faptul că videoclipul e cu niște oameni care sar cu parașuta – deci DA!
Mi-e foarte greu să pricep de ce a fost piesa asta atât de populară acum 20 de ani, sau când a fost.
Poate pentru că dovedește că, în fond, toți oamenii din lume, oriunde s-ar afla ei, au credințe și valori comune.
Pentru că mi-e foarte greu să cred că nu vedeți și voi asemănarea izbitoare și legătura transcendentă de mai jos:
bakerman is baking bread – hai dă-i bătaie, DJ Vasile, învârtește roata, o să fie pâine!
“Piesa asta are cele mai stupide, incoerente și lipsite de sens și de logică” cuvinte/versuri* nu? 🙂
apreciem vigilența dvs, da’ corectasem deja 😛
Asta citeam și eu în reader și încercam să-i găsesc logica; în articol am aflat varianta corectată:P
Domnule (profesor) Crivăț, m-am simțit (din nou) pentru două minute la ora de română.
Cât deste mesajul transmis vezi asta:
stiu de asta, m-am gandit cand am scris 🙂
Laid Back, cunoscuti si pentru Sunshine Reggae si White Horse 🙂 Pe vremea aia, vodca-cola era 14 lei in discoteca Neptun din Neptun, fireste. O gramada de bani, noroc ca se-nchidea la 22, deci n-aveai cum sa bei prea multe (smecheria era sa nu bei niciuna, dar te vanau chelneri cu ochi expert, n-aveai cum scapa de consumatie).
Ce vremuri, Itzic :))
curent cultural si artistic…dezordinea absoluta…avangarda…si-apoi a venit suprarealismul si-a “imputit” tot :))) Andrei, sunt curioasa daca painea a iesit cozonac pana la urma?! :)))
da, cozonac cu branza si masline. :))))
Imi aduce aminte si de The Cure. Faina si relaxanta!
Pingback: Brutarul coace pâine | Andrei Crivăț