Arta de a critica aiurea

Toată discuția asta cu haterii, născută de Mihai azi, mie personal mi se pare așa, cam ca inundațiile. În fiecare an mai vine un val, toată lumea are reacții, se vor lua măsuri. Vine toamna, trece anul, alt val, alte reacții, alte măsuri – și tot așa. De ani de zile se întâmplă așa și probabil din când în când tot așa o să fie.

După ce-am citit – cu atenție, chiar – un articol în care 6 oameni și-au pus la bătaie IQ-urile (de care deduc că-s foarte mândri) ca să atace alți 4 oameni, eu am rămas cu câteva întrebări. Toate pleacă de la premiza clară că fiecare poate spune ce vrea. Dar de la oamenii cu minte-n cap ai niște așteptări.

1. Problema asta a pus-o Arhi deja, eu doar o reiau, ca are o logică. Cum poți reproșa cuiva că nu face chestii sociale sau educative când TU n-ai făcut niciodată mai mult decât un RT sau, hai, un articol ? Și să dai exemple DOAR de ce-au făcut alții ? (Hădean, Groparu, Doru). Nu, răspunsul noi nu suntem “lideri”, să facă EI, că de aia sunt lideri n-are valoare. Dacă vrei să faci lucruri bune în viață, le faci indiferent unde ești și ce faci. E ca și cum eu i-aș reproșa lui Mihai că nu dă mâncare la pisicile vagaboande (e doar un exemplu, habar n-am, poate el dă) când eu n-am dat niciodată. Mi se pare ipocrit, adică, să reproșezi unor oameni că nu fac lucruri pe care tu, la rândul tău, nu le-ai făcut niciodată.

2. (asta e o extrapolare) După fix același model, cum poți veni să spui de o campanie ca cea lansată de Chinezu că nu-i ok, când tu n-ai făcut niciodată vreo campanie online ? Ba, mai mult, poate nici măcar n-ai fost parte din vreo campanie, vreodată ? De unde ai priceperea și criteriile riguros științifice după care să stabilești că nu așa se face ? Din ce-ai mai citit pe ici, pe colo, pe net ? Și, mai mult, ai și tupeul să faci mișto de campania respectivă, cum aș face eu mișto de Nadal că nu dă bine cu racheta în minge – eu, care n-am jucat niciodată tenis.

3. Să vii să le spui lu’ Arhi și lu’ Zoso pe blog nu așa se face e ca și cum i-aș explica eu lui Radu cum se gătește asiatic. Adică lipsit de simțul ridicolului. Sigur, ne putem ascunde liniștiți după “e dreptul meu la opinie, că nu-s intangibili”, da’ asta nu face situația mai puțin amuzantă.

4. Nu pricep neam cine și de ce are dreptul să judece după ce criterii un om dă follow/unfollow pe twitter. Am mai zis io, punem enorm de mult dramatism în această rețea socială. Unii iau follow/unfollow mult prea în serios și mult prea dramatic. Ok, Chinezu dă follow numai celor pe care-i cunoaște personal. Zoso dă follow doar la o mână de oameni, care i se pare lui că au ceva de spus. CINE are dreptul să judece asta și pe ce criterii ? Cum să vii să spui nu așa se folosește twitter când ai ceva minte în cap ?

În rest, nu mai e nimic de zis, a zis Eftimie excelent totul. Da’ e păcat, mă băieți, că în loc să faceți chestii, vă pierdeți timpul judecându-i pe alții pentru ce fac. Când voi nu faceți nimic. Da, vorbesc de online, nu de viețile voastre de zi cu zi, în care poate sunteți niște îngeri binefăcători. Că de la online am plecat, nu ?

Andrei Crivăț

10 Comments

 1. Maria   •  

  Cata dreptate ai.Dar stii provincia se leaga de aia din bcuuresti care fac ceva. Ca asa e omul sa moara capra vecinului in loc sa faca ceva.

 2. Cristian China Birta   •  

  neeee, nu se pune ce zici tu, ca esti prietenul meu, adica, pardon, esti platit de mine sa scrii cum scrii
  caci, nu-i asa, pentru cine nu stie sa faca niste bani din blog, toti ceilalti sunt platiti
  si, culmea, chiar au dreptate :)))))))))))0

  • yoso   •  

   am scris un text frumos despre #refinantare pe feisbuc. banii in contul ÅŸtiut. merci.

 3. GG   •  

  wow…ce de controverse prin blogosfera. Nu stiam in ce ma bag :))) la o pseudo intalnire de bloggeri cineva m-a intrebat nevinovat (parea cea mai naturala chestie de pe planeta) pe ce loc sunt in “zelist”. Raspunsul meu a fost la fel de nevinovat “la coada listei” ca nici nu stiam ca exista :)))

  • Andrei Crivat   •     Author

   lasa ca-ti povestesc cum e cu zelist cand ne vedem, promit 🙂

 4. ruxa   •  

  crivate, sa tii ca eu cand vin acasa cu mancare pentru domnul Sony, daca’mi iese in cale pisica vagaboanta a blocului, ii dau si ei niste graunte, ca si ea e suflet. si am jucat si tenis, na! 😛

  serios nu vreau sa comentez. mie toata povestea asta mi se pare… nush cum sa zic.. amuzanta. pana la coada (de pisica, de maimuta, de ce vreti voi), fiecare o sa’si vada in continuare de treaba lui, s’o faca asa cum stie si cum poate mai bine, iar rezultatele se vad si vor continua sa se vada.

 5. mihaita1   •  

  Cum poti afirma cu obiectivitate, ca o nota critica este aiurea ?
  Te rog gandeste un pic la urmatoarea definitie
  ” libertate nu inseamna sa faci ceeea ce vrei … mai mult inseamna sa nu faci (sa nu accepti) ceea ce nu vrei ”

  @mihaita1

 6. Pingback: 2 concluzii pentru “hateri”, de la un pasionat de blogging (+ una bonus) | refresh.ro

 7. Pingback: Despre campania BCR si Blogal Initiative | Alex Blogu - comunicare online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu