Utilarea casei: cum aleg hota ? (1)

După cum știe foarte puțină lume, de-o săptămână am schimbat sediul Senioriei.

Deci nu mai locuiesc la Cluj-Napoca, jud. Cluj, da ? Ci în județul Brașov, ca să știți!

Bun. Mutarea asta e o provocare pe foarte multe planuri pentru mine. Unul dintre ele este că, pentru prima dată, trebuie să mobilez și utilez casa în care locuiesc. O casă faină, de altfel, o să vă chem la grătare!

Epopeea mobilării este epică și v-o povestesc eu zilele astea. Dar dincolo de mobilat, îmi prind urechile în utilarea ei. Frigider, cuptor, plită, hotă, mașină de spălat. Mii de modele, milioane de variante, habar n-am ce să aleg. Așa că vă cer ajutorul. Să facem sediul Senioriei mai bun și mai eficient, zic! Să facem să fie bine!

Azi mă agit cu hota. M-am uitat pe lista asta de hote și mi-am prins urechile.

Cum aleg una eficientă, din toate categoriile alea ? La ce mă uit în primul și în primul rând ? Care-s criteriile după care o aleg ? Să fie standard sau telescopică ? De ce ?

Vedeți câte dileme copleșitoare am ?!

Spre exemplu, eu oscilez acum între o hotă Beko și un pachet de la Dedeman (ăsta e) care cuprinde hotă / cuptor electric / plită la un preț care mi se pare ok (la pachetul ăsta o să revin și zilele viitoare, când o să vă întreb de cuptor și de plită).

Și, pentru că am învățat cu vremea că e foarte ok să nu mă pricep la toate, zic că mai bine întreb, c-or fi oameni care chiar se pricep. Mulțumesc în avans pentru sfaturi.

hota

(sursa foto)

 

Andrei Crivăț

19 Comments

  1. jules   •  

    Mda,
    deci recomandari rapide.

    2 chestii importante:
    1. Volum de aer pe ora. Gen 400 mc/h. E important sa fie cit mai mare 🙂
    1. Design decent

    Pe locul doi:
    2. Zgomot in decibeli.
    2. Trepte de viteza. Dar cam toate au cel putin 2 trepte.

    Pe locul trei:
    3. Ideal ar fi sa fie cu doua motoare, dar astea sint cam scumpe si zgomotoase.

    Sfatul meu sincer e sa alegi niste modele de prin magazine si apoi mergi al Hornbach. Cu putin noroc o sa gasesti acolo pe la 5-600 lei niste hote misto si puternice.

    Revenind la volimul de aer. Am inteles ca tu gatesti relativ des. Una e sa faci niste paste si sa tii hota pe minim si nu se duce mirosul prin casa. Dar daca gatesti scrumbie tigaie vrei sa scoti mirosul afara si nu sa-l impartasesti cu restul casei. Deci un volum mare de aer scos e obligatoriu.
    Cauta ceva de minim 400mc/h. Si lasa fitele gen retractabila ca nu asta e important.
    Si daca nu stiai deja, cind pornesti hota lasa usa de la bucatarie intredeschisa. Astfel incit sa se faca un mic curent de aer.

    • Andrei Crivat   •     Author

      m-am gândit la volumul de aer și la decibeli, dar nu m-aș fi gândit la faza cu ușa. mersi!

  2. Laviniu   •  

    poti sa iti iei bucatarie complet utilata de la IKEA.
    per total este foarte bun raportul calitate pret, si toate accesoriile sunt gandite sa funcitoneze bine impreuna. Daca nu ai nevoie de toata bucataria poti lua si toata linia de electrocasnice, fara sa iei bucatarie.

    Transport, iti poti aranja cu aprox 200lei din IKEA la Bv (eu asa mi-am adus bucatarie utilata complet)

    • Andrei Crivat   •     Author

      Laviniu, cu mobila nu se poate. Am o bucătărie atipică, nu pușcă cu formatele standard.

  3. Laviniu   •  

    pai poti lua si doar electrocasicele separat.

    • Andrei Crivat   •     Author

      m-am uitat pe site, da’ n-am găsit hotă, de exemplu. dă-mi un link, te rog.

  4. zuza   •  

    si sa nu uiti de inaltimea la care o montezi. Cu cat e mai jos, cu atat e mai eficienta. Alea puse la 1m de aragaz sunt degeaba.
    Si pentru restul electrocasnicelor, iti spun doar cu ce mi-am luat eu teapa, ca trec acum prin acelasi proces ca tine:
    – masina de spalat: niciodata slim. Scrie 6kg pe ea, dar cuva e mult prea ingusta, incap maxim 4 kg de haine. Nu am cum sa spal o amarata de husa de canapea, care incapea cu usurinta intr-o masina normala de 5 kg.
    – frigider – nu Beko. Bolboroseste ingrozitor de fiecare data cand inchizi usa. Nici nu mai conteaza decibelii la functionarea normala, bolborositul e super stresant.

    • Andrei Crivat   •     Author

      din păcate, prea jos nu știu dacă o pot pune, că îs un pic sătul de dat cu capul în hotă :))

      Și la frigider / mașină de spălat, vorbim de ele zilele viitoare, că fac un fel de serial – și la urmă o serie de concluzii.

  5. mihai arhire   •  

    tester

  6. Bute   •  

    Din experienta personala iti pot spune asa (despre hota):

    1. Volum de aer pe ora – se recomanda sa fie minim cam de 10 ori volumul incaperii (adica la o bucatarie de 4 x 4 si 3 inaltime ai 480 mc/ora puterea hotei)
    2. Avand in vedere cerinta de mai sus care as zice ca e cea mai importanta probabil ca o sa fii nevoit sa alegi o hota cu 2 motoare – din cate stiu cele cu un motor nu reusesc sa ajunga la asa putere
    2. Preferabil sa fie cu evacuare in exterior filtrele nu sunt intotdeauna foarte eficiente
    3. Partea de design/telescopica ma lasa rece … cred ca tine strict de gustul fiecaruia (cat de ascunsa e hota in mobila si cate de misto arata)

    La partea cu montatul eu stiu ca se monteaza cam la 70 – 80 de cm distanta de plita/aragaz. Mai jos de atat se poate arde daca se emana prea multa caldura (de exemplu de la o plita cu arzatoare pe gaz). Mai sus de atat poate afecta performanta.

    Sfatul cu usa de la bucatarie e foarte bun. Merge si cu geamul lasat in V si se recomanda sa deschizi geamul/usa si sa pornesti hota cu 5 minute inainte de a incepe gatitul … ca sa se creeze un curent de aer.

    Partea de silentioasa e cu 2 taisuri … am o hota care zice ca scoate maxim 53 de decibeli (deci in normele europene) dar pe putere maxima e destul de zgomotoasa. Pe viteze mai mici (1 si 2) e acceptabila si poti purta o conversatie dar pe maxim trebuie sa ridici putin vocea sa te faci auzit.

    Daca imi mai amintesc lucruri mai revin cu mesaje.

    • jules   •  

      Ziceam de usa de la bucatarie pentru ca de obicei geamul e fix linga evacuarea hotei si ce iese din hota afara intra din nou in bucatarie. Daca e cu usa, mirosul de mincare se va simti doar linga aragaz.
      Si neaparat evacuare afara. Si important la evacuare e sa ai si tubul de dimensiune mare. Macar 15 cm diametru. Mai ales pentru hotele puternice.

  7. so   •  

    Dacă tot n-ai mobila făcută, ia în considerare și montarea unui burlan de evacuare; de multe ori am constatat că recircularea e frecție la picior de lemn – eficiența absorbției e scăzută (simțitor) și zgomotul e mai mare. Referitor la cele retractabile, dacă întrunesc și punctele lui Jules (cu care sunt perfect de acord), ar fi utilă măcar că nu dai cu capul de ea. Îți mai rămâne “doar” să o găsești pe cea care să satisfacă toate cerințele și să se încadreze în buget. Și dacă tot ai pomenit de Ikea, uite un exemplu (gamă limitată, potrivire la fel): http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90244701/

    • Andrei Crivat   •     Author

      da, categoric cu burlan, nu pe recirculare. mersi.

  8. Lili   •  

    poate aflu si eu cu acesta ocazie de ce se vand hote cu filtru de hartie si care e rolul lor in societate … ca asa mi-am cumparat si tare rau imi pare 🙁

    • Mimanu   •  

      Asa creezi servetele parfumate cu aroma de ciorba. Un deliciu 🙂

  9. Nico   •  

    De cand eram copil, hota mi s-a parut una dintre cele mai tari inventii ale omului. Pe mine m-a interesat asa:
    -putere peste 400 –
    – doua motoare, sa fiu sigura ca puterea aia chiar e reala, nu ca la aspiratoare.
    – decibeli nu exagerati dar sincer stau la garsoniera, asa ca nu ma deranjeaza zgomotul, nu gatesc si dorm in sincron
    – latime egala sau apropiata de a aragazului, adancime mai mica (ca sa nu dau cu capul)
    – filtre care sa se schimbe din timp in timp (condensul va fi marele tau cosmar, va trebui degresat macar lunar, dar cu putina solutie de degresat si rabdare, ii dai de cap)
    am ales una de la arctic, 450 mc/h, 2 motoare, 50×60 cm, 240 lei. Sunt ft multumita, am vrut sa pun link dar emag a scos-o din oferta

  10. Bing   •  

    o schimbi tu peste 1 an 🙂

  11. Pingback: Despre plite incorporabile | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu