În ultimele luni am scris 3 articole în care vă ceream sfaturi despre cum să aleg niște electrocasnice. În urma sfaturilor voastre, pentru care vă mulțumesc – în mod real, au fost de mare ajutor, că eram total habarnist, după cum s-a dovedit – am să vă spun ce am ales și pe ce criterii.
1. Cum alegi hota
Criteriile principale sunt: capacitate de absobție, numărul de motoare, numărul de decibeli, dimensiuni, burlanul de evacuare
- Capacitatea de absorbție – trebuie să fie MINIM de 10 ori mai mare decât volumul camerei în care gătești. Sper exemplu, la o bucătărie de 4x4x3 metri ai nevoie de o hotă care absoarbe minim 480 mc/h.
- Numărul de motoare – pentru bucătării mici, e ok o hotă cu un singur motor. De la bucătării de peste 40 metri cubi, e bine să aibă 2 motoare (dar cele de puteri mari au de obicei 2 motoare)
- Numărul de decibeli – dacă aveți o hotă foarte zgomotoasă, o să vă enerveze. Atenție, în general numărul de decibeli trecut în prospect e mai mic decât cel real, la putere maximă.
- Dimensiuni – lățimea aproximativ egală cu cea a aragazului / plitei, dar adâncime mai mică, să nu dați cu capul în ea. De asemenea, înțeleg că trebuie să fie la 70-80 de cm deasupra zonei de gătit. Dacă e mai jos se arde, dacă e mai sus pierde din eficiență. Mno, asta-i o reală problemă pentru mine, că dau mereu cu capul în hotă. De aia ziceam mai sus că e util să fie mai mică decât zona de gătit (ca adâncime)
- Burlanul de evacuare – cele pe recirculare a aerului sunt ineficiente. Cele cu burlan de evacuare își fac bine treaba, dar atenție, la o plită cu volum mare de aer absorbit e bine să aveți un burlan mai larg (cu diametrul de 15 cm, nu de 12)
Ca idee, eu am ales o hotă de la Ariston, cu 550 mc/h – pentru că am bucătăria deschisă, deci spațiu comun cu livingul.
2. Cum alegi mașina de spălat
Criterii principale: capacitate, metoda de încărcare, consum de curent, controlul temperaturii.
- Capacitate – ține de nevoile fiecăruia, evident. Eu locuiesc singur, mi-e ok o mașină în care intră 5-6 kg de rufe. Atenție însă la modelele slim, cineva îmi spunea că într-o mașină slim de 6 kg intră, în mod real, cam 4 kg de haine.
- Metoda de încărcare – nu știu să spun exact de ce, dar niciodată n-am îndurat mașinile care se încarcă pe sus. Ajută, desigur, la o formă de economie a spațiului, dar în rest… pentru mine nu-s o variantă.
- Consumul de curent – e logic, e ideal să fie cât mai mic. Au niște indicatori de performanță. Există A+++++, eu am ales una doar cu 3 de plus, că sincer, nu-mi dau seama cât de mare e diferența de consum dată de cei doi pluși lipsă.
- Controlul temperaturii – o fi o fiță, dar a fost musai să fie separat de programele automate, pentru că am o mulțime de tricouri pictate manual care trebuie spălate la anumite temperaturi, ca să nu le strici.
Am ales în cele din urmă un model de la Whirlpool – 6kg, încărcare frontală, viteză de centrifugare – 1200 rpm. Vedem ce-o fi de capul ei.
3. Cum alegi plita
Cea mai difilă alegere e forma de încălzire: inducție, gaz, vitroceramică, mixtă sau electrică banală ? Doamna Carmen Georgescu, de la Electrolux, mi-a lăsat un amplu comentariu, un fel de “totul despre plite”, pe care îl rezum mai jos.
- Plita pe inducție: este cea mai eficientă din punct de vedere al consumului și al vitezei de încălzire. Se întreține ușor. Dar are nevoie de vase speciale, cu conținut de fier (spre exemplu, eu am o singură oală care se potrivește). Totuși, se găsesc lejer tigăi și oale speciale pentru inducție.
- Plita pe gaz: avantajul major e că poți găti pe ea în orice tip de vas. E ușor de întreținut și are o eficiență bună și o viteză utilă de gătire. Cele mai faine sunt cele cu grătar de fontă și cu ochi special pentru wok (ochi triplu coloană). Din păcate, eu nu am gaz în bucătărie, așa că aș putea s-o folosesc doar pe bază de butelie. Ceea ce nu-mi surâde. Altfel, ar fi fără cusur. Există și plite din sticlă pe gaz, care arată spectaculos, dar sunt greu de întreținut.
- Plita vitroceramică: se poate găsi în mai multe tipuri de vase pe ea, dar nu e la fel de eficientă (consum și viteză) ca cele menționate anterior. E destul de greu de curățat.
- Plita electrică simplă: are cel mai prost randament din toate tipurile de plite – implicit, și cel mai mare consum de curent și viteza cea mai scăzută de gătit. Am exclus-o total din lista mea.
Ei bine, mărturisesc că aici încă nu m-am decis. Un criteriu este și prețul. Prețurile plitelor variază de la 400 de lei (cea mai simplă plită pe gaz) la 3500 de lei (cea mai isteață plită pe inducție). Pe de-o parte, mă atrage o plită pe gaz cu ochi special de wok, dar mă scoate din minți ideea că trebuie să fiu mereu atent să nu se termine butelia. Pe de altă parte, mă încântă și o plită pe inducție, doar că sunt atât de încântat de tigăile mele! Sunt și plite mixte (gaz/vitroceramic sau inducție vitroceramic). Sincer, nu prea le văd rostul. Dacă ai vase de inducție (sau ești dispus să-ți iei), nu văd de ce ai vrea și partea de vitro. Dacă ai gaz tras și n-ai problema buteliei, ca mine, iarăși, nu văd la ce ajută. Înclin spre o plită pe inducție, în cele din urmă.
Acestea fiind spus, doamnelor și domnilor, nădăjduiesc că rândurile mele au să vă fie de folos când vă utilați casa cu electrocasnice.
Kitchen by shutterstock
Eu la masina de spalat am mai tinut cont si de nivelul de zgomot.
Plita cu inductie e super intr-adevar. Insa nu oalele sun problema: se potrivesc chiar si cele luate din magazinele de la piata, la 20 lei bucata; daca se prinde magnetul de ele sunt ok. Problema e racordul la reteaua electrica: fiin de putere mare iti trebuie racord direct prin cablu ditect in tablou, pe siguranta separata. Si asta… pana o rezolvi e marea bataie de cap. Dar merita tot efortul
Referitor la plite, mixte “inducție vitroceramic” eu nu am vazut si nici nu cred ca exista. In schimb, mixta gaz-inductie, da. Si asta face sens pentru cine nu are circuit de putere dedicat (in cazul in care ai vrea sa gatesti pe 2 sau chiar 3 ochiuri simultan) si care vrea sa se bucure si de functiile inductiei (temperatura constanta, boil detection etc). Singurul incovenient este ca nu arata la fel de cool ca cea full induction.
Iar in cazul tau, ca nu ai gaz si-ti va trebui butelie de care ti-e frica ca se va goli cand ti-e lumea mai draga, mi se pare alegerea perfecta.
este pe emag, dacă o să cauți, plită cu 2 ochiuri pe inducție și 2 vitro. și da, nu zici rău 😀
e mai bun aragazul cel pe flacara sau pe inductie?
Am si eu o plita electrica simpla si intr-adevar, consuma foarte mult, de asta am si renuntat la ea si o tin in cutie. O folosesc doar foarte rar cand se termina butelia, dar cum e iarna si acum facem foc in soba, daca se termina butelia trec la plita de la soba.
E buna plita electrica doar daca ai o instalatie eoliana sau fotovoltaica.Fiecare ochi al plitei consuma in jur de 2000 W ,adica 2 Kw pe ora.Daca faci 2 feluri de mancare in acelasoi timp si fierbi la ele cam o ora…te rupe la factura de curent:)