Bun, trebuie să iau o plită și de două săptămâni tot sap după diverse detalii. Așa că m-am gândit că mai bine vă cer părerea, că la discuția cu hota am învățat o mulțime de lucruri.
Deci, să le luăm pe rând.
Plita pe gaz. Mi-ar suna cel mai bine, de fapt și de drept. Doar că unde stau eu lucrurile sunt de-așa natură încât, deși am gaz tras (pentru centrală), n-am și la bucătărie. Așa că ar trebui să folosesc butelie. Ceea ce nu mă încântă deloc, pentru că n-am mai avut niciodată și pentru că mi-i silă de gândul că într-o seară o să vreau să gătesc cuiva o cină și, ups, nu mai am butelie.
Plita electrică simplă. Nici asta nu mi-ar suna rău, dar din ce-am citit pe diverse site-uri cică-i cea mai nasoală și mai ineficientă. Nu prea pricep de ce, are cineva și o folosește ? E chiar așa nasșpa ? Mă refer la o plită ca asta
Plita vitroceramică nu prea mă interesează.
M-ar interesa însă plita pe inducție. Doar că am două dileme majore.
1) Pot găti pe ea cu vasele pe care le am eu ? (în general, diverse tipuri de tigăi Tefal și niște ibrice clasice)
2) Cum gătesc eu la wok, când (din ce-am citit, cel puțin) genul ăsta de plită încălzește doar fundul vasului de gătit, nu și pereții ? Și eu 50% din ce gătesc la plită gătesc la wok. Se poate, ați încercat ?
Mno, orice sfat e binevenit, mulțumesc.
cooking via shutterstock
Pe plita de (cu?) inducție merg doar vasele feroase (deci cele din aluminiu, de exemplu, nu funcționează).
Este cel mai eficient tip – de exemplu îți aduce o oală cu apă la temperatura de fierbere în aproximativ 1 minut sau chiar mai puțin (depinde de cantitate, evident, dar în aceeași oală pe o plită cu gaz dureaza cam ~3-4 minute). Dar dezavantajul e că trebuie să schimbi mai toate vasele din casă… Nu stiu din ce material sunt vasele tale de Wok. În general pe tigăi/oale etc. este prezent o iconiță de denotă compatibilitatea cu plitele pe inducție.
—
La cele cu gaz, observi de dinainte când se termină butelia. În general flacăra devine mai moale/slabă, uneori își schimbă și culoarea (din galben devine un albastru “moale”) cam cu o zi înainte. Deci teoretic ai timp să schimbi butelia. Sunt destul de ineficiente, nu e nimic de adăugat.
—
Cu cele electrice nu am idee, nu am folosit.
—
Cele din Vitroceramică sunt foarte ok, dar trebuie să ai mai multă grijă la curățare, să nu zgârii suprafața (se zgârie destul de ușor. Sunt mult mai eficiente decât cele pe gaz, dar nu la fel de eficiente ca cele pe inducție.
Personal, mi se pare că singurul dezavantaj al acestor plite e curățenia. Orice picătură sare pe el și trebuie să freci de-ți vine acru dacă-ți place sa se simtă curat în casă 🙂
Recomand cele din vitroceramică.
butelie. iti trimit eu doua. stau intrun oras care pana acum un an nu a avut gaz. acum avem, costa 4000 lei racord pt bucatarie doar, la casa. din timpurile cand faceam “coada” la butelii, am vreo 5. iti dau 2 fara probleme. si nu ai cum ramane FARA la un aragaz!
mulțumesc, dar dacă aleg varianta asta… le pot cumpăra de la o benzinărie, nu ?
bineinteles. doar ca pt mine ar fi o onoare sa ti le trimit. (si asa ocupa locul degeaba!) fara vreo reclama, nu am blog, magazin online sau altceva… undeva, candva in 2008, nici nu stii ce ai facut pt cineva!
ok, dacă aleg varianta pe gaz, te anunț. În oricare dintre situații, îți mulțumesc oricum. Dar sunt curios tare – ce-am făcut în 2008 pentru cineva ? Sper că am făcut ceva de bine! 😀 (dacă e secret, poți să-mi dai mail la andrei at andreicrivat punct ro)
da, de bine! ok.
chiar stau degeaba recipientele alea… nu costa mult. 80-100 de lei/buc. nu de bani vorbim, insa!
Cred că costă mai mult transportul pentu buteliile alea 2 🙂
La alea cu inductie, oala devine o rezistenta, deci se incinge tot ce conduce curentul electric. Sint de departe cele mai eficiente dar, dupa cum ti-a mai spus cineva, n-o sa iti mai poti folosi toate cratitile 🙂 Daca te duci si cumperi un “wok” autohton, din Obor, facut la ciocan din metal furat de la CFR, se incinge peste tot 🙂
Am avut plita vitroceramica Hansa si am fost destul de multumit de ea, dar am trecut la plita cu gaz. pe plita vitroceramica poti gati cu orice fel de vas. pe cea cu indutie am inteles ca e nevoie de ceva vase speciale. Partea cu gatitul la wok pe plita e un pic mai nasoala. o solutie de compromis (dacfa vrei sa mai gatesti la wok in continuare) ar fi o plita mixta, dar pretul e un pic mai mare. porneste de la 1000 de lei. http://www.emag.ro/plita-mixta-hansa-2-zone-gaz-2-zone-vitroceramice-aprindere-electrica-sticla-neagra-bhmi61414030/pd/ELLBNBBBM/
Buna, Andrei,
Fiecare tip de plita are plusuri si minusuri, iar alegerea finala depinde de ceea ce este important pentru tine si de stilul tau de viata. Voi aborda fiecare dintre ele mai jos:
1. Plita pe inductie. Plusuri: Asigura un gatit rapid, controlabil in totalitate din punct de vedere al intensitatii. Este sigura in utilizare, caci suprafata ei se incalzeste indirect, de la vasul de gatit (acest aspect este important in special in cazul familiilor cu copii). De asemenea, este usor de intretinut deoarece suprafata nu se incalzeste tare, iar daca se varsa accidental ceva pe plita, aceasta se va putea sterge la final, usor, cu o laveta umeda. In plus, plita pe inductie sustine economia de energie si combate consumul inutil de curent, deoarece se opreste automat in momentul in care vasul este ridicat de pe suprafata plitei.
Minusuri: Sunt necesare vase special, cu continut de fier – atat brandurile Tefal, cat si Ikea au in gama acest tip de vase. Explicatia consta in faptul ca trebuie sa existe un circuit direct pentru plita, caci daca se gateste pe toate cele 4 ochiuri la intensitate maxima (booster) consumul este mare. Mentiuni: Nu se pot coace legume pe acest fel de plita (ardei, vinete).
2. Plita pe Gaz. Plusuri: este modelul clasic, cu care ne-am obisnuit si gatitul cu ajutorul lui ne este familiar. Avantajul este ca se pot folosi mult mai multe tipuri de vase la gatit. Ideal ar fi sa optati pentru o plita cu gratare de fonta (pentru stabilitate) si un ochi tripla coroana (pentru gatitul rapit, cum este cel la wok)
Minusuri: in situatia pe care ai prezentat-o cu lipsa gazului in bucatarie va fi dificil din cauza grijii legate de butelie si de schimbarea ei. Asa cum ai apreciat si tu, pot aparea deseori momentele in care doresti sa pregatesti ceva si poti ramane fara gaz fix in mijlocul timpului de gatire.
3. Plita din sticla, pe gaz. Plusuri: arata spectaculos si ofera aceleasi avantaje ca plitele pe gaz.
Minusuri: Este dificila folosirea acestei plite din cauza situatiei cu lipsa gazului din bucataria ta. Un alt factor este dificultatea in intretinerea si curatarea plitei, deoarece se vede fiecare pata sau arsura. Mentiuni: Nu se pot coace legume pe ea (ardei, vinete).
4. Plita vitroceramica. Plusuri: se pot folosi mai multe tipuri de vase la gatit.
Minusuri: viteza de gatit mult mai mica decat la cele doua mentionate anterior. In plus, si intretinerea plitei poate fi greoaie. Mentiuni: nu se pot coace legume pe ea (ardei, vinete).
5. Plita electrica cu model clasic. Plusuri: se monteaza usor si poti folosi aceleasi vase pe care le ai deja, fara a fi nevoie sa achizitionezi unele noi.
Minusuri: are un randament foarte slab si cea mai mica viteza de incalzire din categoria plitelor, deci implicit si consumurile cele mai mari de curent.
In ceea ce priveste WOK-ul, acesta constituie cea mai mica problema – la Ikea exista versiunea economica de WOK (are fundul usor plat, pentru a putea fi folosit pe mai multe feluri de plite). Exista si wok-uri clasice, cu un adaptor in stilul unui inel, special pentru inductie. Uite cum arata, noi l-am folosit la un cooking si s-a ridicat la inaltimea asteptarior (
)
Eu mi-as face mai mult probleme in legatura cu reteaua electrica sau cu absenta gazului.
Nu ezita sa ne scrii daca te mai putem ajuta cu alte informatii.
în primul rând, vă mulțumesc pentru lămuriri.
Eu am deja wok-ul meu personal (ca să zic așa), de la Tefal, nu-mi dau seama dacă are fier, bănuiesc că da. Rețeaua electrică e ok, tot plită pe inducție a fost și înaintea mea, să fac încă un racord pentru gaz, în bucătărie, nu-miu surâde, oscilez așadar între inducție și gaz.
Salut! Parerea mea este ca,tot plita cu flacara este mai buna. Adica nu am incercat pe cea prin inductie.
Andrei, noi avem o plita electrica simpla de la Samsung. Nu e cu inductie, ca n-am vrut sa ne complicam cu alte oale, ca deja avem destule. Si cuptorul e tot electric. Sincer, nu regret deloc achizitia. Plita isi face treaba bine si rapid (chiar fara probleme de eficienta) si e foarte usor de curatat. Atata doar, ca iti creste substantial factura la curent, dar altfel, e ok…
Eu am plita care are 2 ochiuri pe inductie (tefalul nu-mi merge, doar un wok non-tefal). Alte 2 ochiuri vitroceramice. Le folosesc pe toate 4, desi rar, dar cand le folosesc fac toate aceeasi treaba. Ce imi place la ochiurile vitroceramice (posibil si alea cu inductie, I wouldn’t know, in wok e greu sa lasi mancarea la fiert sa pleci din bucatarie) e ca au ceva senzori si daca se prinde mancarea de fund, imi opreste aragazu’, deci nici o sansa sa dau foc la oale. O fi ceva comun si obisnuit in zilele noastre, dar eu tot wow am fost cand am realizat.
Umbla vorba ca daca pui un magnet pe oala si sta acolo, merge pe inductie. Daca a incercat cineva varianta asta, sa confirme 😀
Simona, am fost informat oficial, ca să zic așa, că da, e pe bune faza cu magnetul 😀
Ma gandesc ca fiind cele din materiale feroase, face sens. Pe partea cu inductia as adauga ca singura mea grija era legata de wok (flacari mari care imbraca frumos vasul, etc. – lipsind deci la inductie). Cum spuneam, nu-s bucatarul anului, dar personal nu am vazut nici o diferenta. In rest, la supa de linte am dat foc si pe vitroceramic la fel ca pe gaz.
ai wok special de inducție ? se încălzesc și pereții, sau doar fundul ?
E un wok ordinar de la Ikea care se incalzeste peste tot (cum spunema singurul vas din casa de altfel care marge pe inductie). Ce nu imi place mie la acest wok este ca pelicula pe care o avea pe peretii interiori a disparut si daca ramane putin umed dupa curatare, apar foarte repede pete de rugina. Care de altfel se curata foarte usor. Problema poate fi evitata prin uscarea f rapida a vasului imediat dupa spalare, dar parca tot mi-as dori un material mai de calitate.
are cineva o plita electrica indiferent de uzura sa ofere pt copii abandonati?