‘U’ Cluj plătește chirie pe Moina

Aseară, la NCN, fostul prefect (și fost manager al Universității Cluj) Alin Tișe, care acum candidează la președinția Consiliului Județean, a spus că ‘U’ (echipă la care Consiliul Local Cluj-Napoca este acționar majoritar, încă) plătește chirie pentru a putea folosi stadionul Ion Moina, proprietate a Consiliului Județean.

Tișe a spus că ‘U’ trebuie să plătească 1700 de lei pentru o oră de antrenament și 4700 de lei pentru fiecare meci. Și că, citez aproximativ, “adunat, trebuie plătit cam 1 miliard pe an, dar oricum nu aveam de unde plăti, așa că suma se aduna la datorii”. La un moment dat, când era managerul echipei, Tișe spune că le-a scris consilierilor județeni să renunțe la această chirie, iar consilierii au aflat cu uimire despre asta, întrucât nu știau. Dar oricum, n-au renunțat.

Partea ușor stupidă din povestea asta e că, totuși, deocamdată, Consiliul Local finanțează Universitatea. Deci, pe hârtie, teoretic, banii plecau de la CL la ‘U’ și apoi de la ‘U’ la CJ. Tipic românesc, nu ? Dar altfel, CJ sprijină echipa, punând la dispoziție suporterilor autocare pentru deplasări. N-ar fi fost relativ simplu și inteligent să sprijine echipa și mai mult, nesolicitând chiria aia ? Că oricum, la bugetul CJ 1 miliard pe an înseamnă fix nimic, însă ‘U’ sigur putea folosi banii ăia foarte bine. Iar dacă tot nu-i aveau, cum spune fostul prefect, măcar datoriile lor erau mai mici, implicit clubul valora mai mult acum, când se pune problema vânzării.

Greșesc fundamental ?

Andrei Crivăț

9 Comments

 1. troniu   •  

  nu gresesti, e doar frumusetea ascunsa a biurocratiei 🙂

 2. Vasile Racoviţan   •  

  Andrei, greşeşti
  Da, “U” plăteşte chirie la stadion, ceea ce e normal, din moment ce acesta nu aparţine clubului. E administrat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat. Chiria e plătită de “U” către RAADPD, însă din banii de la Consiliul Judeţean. În 2007, spre exemplu, CJ a alocat 295.000 de lei pentru CFM Universitatea Cluj SA, bani din care o parte au fost destinaţi special pentru chirie.
  Îl înţeleg perfect pe domnul Tişe că face astfel de afirmaţii, doar e în campanie. Dar şi alţii spun verzi şi uscate. Nu e nevoie să îi credem!

 3. Vasile Racoviţan   •  

  Cât despre valoarea clubului, e cu totul altă poveste. Iar mie îmi miroase chiar a penal ce se întâmplă acolo.

 4. Andrei Crivat   •  

  Pai nu inteleg, daca si tu zici ca-i adevarat, ce prostii a zis Tise ? U plateste chiria catre RADDP, regie a CJ din cate stiu eu. sau nu ?
  Iar ce-mi spui mi se pare chiar mai stupid: deci CJ da bani DE CHIRIE catre U, cu care U trebuie sa plateasca chiria catre CJ ? ASta este, in mod clar, culmea absoluta a birocratiei. A biurocratiei, cum spune Troniu.:)

 5. Vasile Racoviţan   •  

  Să spui că suma datorată pentru chirie se adună la datorii nu e corect. Mai ales că ea vine tocmai de la cel care percepe chiria.
  Cât despre faptul că e birocraţie, nimic nou sub soare! Trăim, totuşi, în România. Iar birocraţia e “de cinci stele” peste tot… Primărie, Prefectură… orice insituţie publică.

 6. Andrei Crivat   •  

  pai cica datoriile alea se aduna.contabiliceste. si mi se pare ipocrizie sa dai bani pentru chirie si apoi sa facturezi chiria. sincer. nu ma refer la absolut nici o persoana din CJ, ci la sistem in sine.

 7. Horia   •  

  din punct de vedere a circuitului financiar public de stat este corect cum se procedeaza. managementul e defectuos. cei care conduc institutii ale statului pe o anumita localitate trebuie sa isi puna in comun fortele. contraexemplu: stadionul la CJ, clubul la CL.

  si vorb alui Vlad Balan, asa retrogradeaza U.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu