Efectele noii legi antifumat…

UPDATE: după ce-am publicat ce zice mai jos, am văzut pe Euractiv, via Ovidiu, chestia asta:

“Fumatul va fi permis în “baruri, discoteci, restaurante ÅŸi în alte unităÅ£i cu destinaÅ£ie similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis”

Păi dacă-i așa, nene… asta schimbă TOTUL! Dar e așa sau nu ? că n-am citit legea. (între timp s-a dovedit că e fals, acest articol a fost abrogat. deci, nu se schimbă totul)

__________

… pentru mine, personal, zic, nu așa, pentru popor, că nu-s așa deștept.

Cel mai probabil o să am mai mulți bani, din simplul motiv că n-o să prea mai ies la șprițuri îndelungate cu prietenii. Pe de altă parte, probabil o să trăiesc mai mult. Nu doar c-o să fac mai puține șprițuri, dar o să și fumez mai puțin, cred – orice fumător știe că la chefuri fumezi mai mult.

Plus că o să fac economie și la bere, că la supermarket e mai ieftină decât la Bierhaus, logic, dar și la țigări. O să-mi vină mai des prietenii în vizită și o să gătesc mai des – ocazie cu care, cel mai probabil, o să învăț să gătesc (și mai) bine. Și poate-mi iau și scule de bucătărie mai bune, cine știe.

Per total, nu-i rău, o grămadă de avantaje, văd.

Vorbind un pic mai serios, rămân la părerea de-acum niște ani – ar trebui să existe locuri de fumători și locuri de nefumători. Nu în același spațiu, ca acum, că asta a fost mereu o tâmpenie. Dar dacă vreau să-mi fac o cafenea mică, să am voie s-o fac de fumători. Iar nefumătorii sunt bineveniți să nu vină, dacă nu le place. Poate că or să apară cluburi private, cu adevărat, în acest sens. Plătești taxă, au voie să vină doar membri plătitori, care au acceptat termenii și condițiile clubului.

Altfel, evident c-o să mai merg în locuri, cu prieteni, și dacă o să mă macine să fumez, o să ies afară și aia e. Evident c-o să mai merg să mănânc la Bistro de l’Arte (nuș dacă v-am mai zis, e restaurantul meu preferat din Brașov), dar probabil c-o să stau mai puțin, măcar iarna, că vara au terasă. Stai, la terase o să fie voie să se fumeze ?

Dar alfel, pe cuvântul meu de fumător învechit că mă bucur că s-a dat legea. Bravo, e un pas înainte spre normalitate – mă rog, așa cum o văd eu, cel puțin.

foto: no smoking, via shutterstock

 

Andrei Crivăț

2 Comments

 1. boemul   •  

  “în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis”

  dacă vrei să mai ai clienÅ£i care vin cu copiii trebuie totuÅŸi să interzici fumatul în restaurant. va fi interesant ce vor face ăia care organizează nunÅ£i/botezuri.

  • Cristi   •  

   Ce sa faca? Vor spera ca oamenii se vor civiliza si vor iesi fain frumos afara pe vreo terasa sa fumeze…

   La majoritatea dintre prietenii mei fumatori nu se fumeaza in casa, ci eventual pe balcon sau in curte. Cum naiba se face ca aceeasi fumatori se simt deranjati ca atunci cand sunt intr-un restaurant/pub/etc. sa iasa afara pentru a trage o tigara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu