O dilemă lingvistică

De-o vreme, diverse asociații antisemite (Liga împotriva defăimării, Centrul pentru Monitorizarea și Combatarea Antisemitismului și or mai fi și altele) cer Academiei Române să menționeze în DEx faptul că cuvântul “jidan” este rasist și antisemit. Cuvântul fiind deja catalogat drept peiorativ în dicționar, dar asociațiile cu pricina sunt de părere că nu este suficient.

Movitația este, citez: termenul “era auzit de evrei atunci cand erau urcati in trenurile mortii”, referindu-se la masacrarea a sute de mii de evrei romani in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Așa o fi. Nu comentez, că n-am priceperea și cunoștințele necesare – și, implicit, nu mă declar nici pro nici contra acestei idei. Să fie la ei acolo.

Dar am o dilemă.

Dacă te cheamă, să zicem, Jidanu Marian, ce faci ? Vei fi obligat să-ți schimbi numele ? Vei fi arestat, pentru antisemitism ? Sau ?

 

Andrei Crivăț

6 Comments

 1. Marius   •  

  Ala era singurul cuvant pe care-l auzeau?

  • Andrei Crivat   •     Author

   sincer, nush, ca n-am fost acolo

 2. malvina   •  

  🙂 Ar fi foarte foarte misto ca niste organizatii antisemite sa ceara chestia de mai sus, da’ astia, din descriere, cred ca sunt semiti. Sau anti-antisemiti. Dar oricum ei se tot plang de mii de ani ca sunt oropsiti, ce mai conteaza un cuvant, fata de miliardele de eroi evrei morti din cauza de vitregiile istoriei.

 3. GG   •  

  :)))) asta e o gluma??

 4. richie   •  

  Acum si pe tigani i-or cam exterminat nazistii dar na probabil le spuneau domnu’ rom cand ii urcau in trenuri asa ca tigan e ok sa stea in dictionar fara conotatii peiorative, depreciative, rasite etc.. Stii, evreiilor atat le place sa se mai jeleasca cu holocaustul ala inca nu ne lasa nicicum sa uitam ca EI au suferit cel mai tare in razboi. Or sa fie toata viata lor victimizati si compatimiti pentru obsesiile unui dezaxat din vina caruia au pierit peste 50 de milioane de oameni in WW2. In plus, nu sunt singura rasa care a fost macelarita de un nebun. De la debarcarea lui Columb in America si pana la formarea Statelor Unite au fost exterminati aproximativ 100.000.000 de amerindieni.. fie de conquistadori, fie de britanici, fie de armata americana. Problema e ca n-au ramas destui ca sa faca suficient scandal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu