Netiquette, sau oricum altfel

Adrian Cristea, unul dintre initiatorii proiectului Capsula Timpului, lanseaza o invitatie la dezbatere pe tema regulilor blogosferei.

In principiu, mi se pare inutil un cod al blogosferei, din motive pe care le-oi povesti cu alta ocazie. Dar ideile de la care porneste mi se par corecte:

Nu este o impunere, este o declaratie de principii la care adera cine vrea, lipsa aderarii nedevenind o sursa de discriminare.

4-Nu exista un sistem punitiv. Blogosfera e libera (atata timp cat nu calca legi ale statului de drept, evident)

Puteti citi intregul “Apel la dezbatere” (si eventual sa comentati) aici

Tag Technorati: BunePractici

Andrei Crivăț

12 Comments

  1. Razvan Antonescu   •  

    1. Ma bucur ca si tu crezi ca e pointless
    2. Dupa cele 2 puncte enumerate de tine, ceea ce se vrea a fi COD se transforma in GHID, iar un la un GHID nu aderi eventual conspectezi si iei ce iti trebuie

  2. Ceuca Mihai   •  

    Nu va fi adoptat de catre prea multi acest “cod/ghid” pentru ca s-a pornit de la premisa gresita cum ca bloggerii ar dori sa fie considerati jurnalisti. Nu cred ca este cazul.

  3. Andrei Crivat   •  

    @Razvan: da, ai dreptate la punctul 2. Dar totusi, apreciez ca omul – Adrian Cristea adica – nu face altceva decat sa invite la o dezbatere.

    @Mihai Ceuca: nu inteleg de unde reiese premisa asta…

  4. Razvan Antonescu   •  

    Din discursul lui Comanescu 🙂 Si ma refeream ca pointless e ideea nu invitatia la dialog 😛

  5. Razvan Antonescu   •  

    “Comanescu a vorbit despre transformarea bloggerilor in jurnalisti, Bobby a pus problema invers: de ce n-ar fi jurnalistii bloggeri? Niciuna nu e valabila. Daca se vrea o struto-camila blogo-jurnalistica, atunci ramin valabila ideea de mediabloggers, unde bloggerii dispusi sa faca jurnalism online nu au decit sa se ghideze dupa un set de reguli. Pe blog nu ai cum sa respecti toate regulile jurnalismului, din simplul motiv ca nu ai resursele necesare. Daca e sa gasim un rost blogului in contextul jurnalismului, atunci este cel de editorial, de reportaj, dar mult mai greu de ancheta, de investigatie sau de exclusivităÅ£uri. Inca nu reusesc sa inteleg de ce e asa de greu de priceput ca in Romania nu se poate face jurnalism pe blog prea curind. Blogosfera romaneasca e in crestere, dar nu creste suficient de repede. Daca pina si lui Comanescu ii e rusine ca scrie pe blog, ce sa mai zicem despre cei peste 80% dintre romanii care se dau pe net si urasc ideea de blog din principiu?”

    http://subiectiv.ro/netu/netoo-iala-de-joi/

  6. Andrei Crivat   •  

    n-as zice ca intinde coarda, macar de dragul libertatii de opinie. are niste idei si niste opinii si le-a adus in niste discutii.

  7. Razvan Antonescu   •  

    Well….aici ai dreptate. Omu avea drept sa oncerce 😀 ca nu a cumparat lumea ce avea de vanzare…aia e alta poveste. Daca nu isi revizuieste atitudinea fata de ceilalti si nu coboara nasu un pic, prea multi suporteri nu o sa aiba

  8. cosmin   •  

    Publicitate sa fie 🙂
    Tipu’ nu e blogger. Are un SRL din ’06 si o fi declansat polemica dupa ce a rasfoit “Google Hacks”.
    Intradevar cei care vor sa fie luati in serios pe material de jurnalism in afara celui de genul “editorial” ar trebui sa se organizeze cat de cat. Dar intai ar trebui sa se gaseasca si sa discute intre ei.

  9. Alexandra   •  

    daca citesti cu atentie cele 6 regului ale lui comanescu sun foarte bune daca le priveste din perspectiva lui. El nu vrea sa fie atacat sau contrazis la el pe blog asa ca de ce sa nu facem niste reguli care sa interzica chestiile astea si sa ii de-a lui dreptul de-a sterge comentariul ?

    Cat despre jurnalistii care au blog…ei isi creeaza singuri credibilitatea prin ce scriu si cum o scriu nu prin faptul ca isi lipesc de blog niste reguli. Cei care iau informatii de pe bloguri oricum trebuie sa le verifice oricat de credibil e blogul si chiar daca scrie Tolontan sau Comanescu, care by the way nu precizeaza sursa almost never.

  10. cosmin   •  

    “El nu vrea sa fie atacat sau contrazis la el pe blog”
    Pai asta anuleaza toata ideea de blog. Adica interactivitatea cu cititorii.
    Cine vrea monolog poate sa puna “comments off” din start si sa precizeze asta klar pe prima pagina. Cine vrea numai pareri care-i convin poa sa zica asta tot pe prima pagina. Chestia cu “Nota: Voi sterge toate comentariile celor care nu-mi impartasesc punctul de vedere”.
    Eu personal sunt de parere ca primul lucru pentru care merita citit un blog sunt comentariile. Postul initial e pe locul doi si normal pe un blog de succes ar trebui sa constituie cauza unui lung sir de comments…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu