Gastronomie de week-end 5

Ok, azi e marti, nu e tocmai week-end. Dar reteta urmatoare e potrivita oricarui week-end in familie.

E vorba de pui cu ciuperci. Pentru asta, va trebuie piept de pui, dezosat si fara pielita (se poate face si cu cotlet de porc dezosat, sau muschi de porc, sau chiar de vita. dar azi ne referim la reteta cu pui). In plus, mai trebuie o ceapa, o capatana de usturoi, 2-3 foi de dafin, 1 cutie de ciuperci intregi, una de ciuperci taiate, capere, vin alb, 2 oua si patrunjel.

Mai intai, am taiat pieptul de pui cubulete. Apoi am pus din abundenta cimbru, busuioc, curry si ulei de masline, le-am amestecat – cu mana -bine, si am acoperit castronul cu folie de plastic, sa se imbibe bine puiul cu aromele. Si le-am lasat cam o jumatate de ora.

p2130003.JPG

Apoi am taiat ceapa pestisori, 4-5 catei de usturoi i-am taiat felii subtiri, am pus o lingura de capere (aici e un mic secret – caperele dau un gust mult mai bun atunci cand sunt zdrobite, nu cand sunt intregi)

 p2130005.JPGp2130006.JPG

Am prajit bucatelele de pui in ulei de masline, apoi am adaugat ceapa, cateii de ustuori taiati felii, caperele zdrobite si ciupercile, plus 2 doi de dafin. Am pus o cana de apa, o cana de vin si am lasat sa dea intr-un clocot, pe aragaz, la foc mediu.

 p2130007.JPGp2130009.JPG

Dupa ce-a dat in clocot, am pus oala la cuptor, tot la foc mediu, si am lasat-o pana s-au fiert bine toate ingredientele. Daca scade zeama, se mai poate pune inca o cana de vin, ca sa dea aroma si ca sa nu se arda nimic pana cand toate ingredientele sunt bine fierte. Am folosit acelasi cupaj Riesling-Feteasca de la SERVE, din 2005 (am inceput sa ma satur de el, o sa mai caut si alt vin de gatit)

p1220016.jpg

In timp ce oala sta linistita la cuptor, cat sa scada zeama cum trebuie, am fiert doua oua – trebuie sa fie tari, nu moi – apoi le-am pisat cu o furculita, am adaugat vreo 4 catei de usturoi zdrobiti, patrunjel si sare si le-am framantat bine. Mixajul asta l-am pus in oala la sfarsit si l-am amestecat bine cu mancarea.

p2130011.JPG

In fine, ce-a iesit arata asa:

p2130002.JPG

Sa ma credeti, gustul e senzational. Merita incercat, mai ales ca e usor de facut si destul de ieftin. Pofta buna 🙂

Andrei Crivăț

5 Comments

  1. Mihai   •  

    De unde cumperi vinurile? Noi aveam programati creveti in seara asta, dar trebuie incercat si puiul asta neaparat 😀

  2. Andrei Crivat   •  

    in general, eu imi cumpar vinurile de la Cadmus, care are numai vinuri deosebit. Dar cupajul pe care l-am folosit in ultima vreme se gaseste in magazine, de exemplu la PV Impex, in Cipariu, sau poate chiar si la Vinoteca Bolyai pe eroilor. ma rog, pe bolyai.
    De la Cadmus insa nu se poate cumpara oricum. Nu exista un magazin Cadmus, in sensul clasic. Dar daca te intereseaza vinuri de super calitate, sa-mi spui si iti fac o intrare. insa acolo se cumpara cate 6 sticle, cele mai ieftine fiind vreo 800 de mii.

  3. Mihai   •  

    Vinoteca Bolyai e numai buna, si stiu si unde e 🙂

  4. Gez   •  

    Felicitari pentru un post original 🙂

    Se poate si asa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu