FITS 2018 – Pe scenă

foto sus: Cristi Cojocariu

Bine-a zis cine-a zis când a zis ce-a zis!

Și de această dată mă refer la mine – spuneam că anul trecut, la FITS, am descoperit că-mi place circul, deși înainte de asta efectiv nu eram curios.

Bine, e puțin spus circ. Spectacolele care ajung la FITS sunt mult mai mult de-atât – dans contemporan, acrobație, teatru, muzică, toate reunite într-un singur spectacol. E magic, și nu mă joc cu vorbe mari, promit.

După bucuria pe care mi-a adus-o David Dimitri anul trecut, am fost anul ăsta la alte două spectacole.

Primul dintre ele – și preferatul meu pe anul acesta – este Revoltă prin muzică, un spectacol al companiei spaniole Lurrak. Doamne, cât de tare mi-a plăcut!

Povestea, pe scurt, este asta – la mijlocul secolului trecut (asta înseamnă prin 1950-1960), într-o fabrică din Bilbao, angajații sunt super exploatați. Așa că la un moment dat se revoltă. Revolta asta e exprimată pe scenă prin muzică la niște instrumente specific basce, prin acrobații și prin mimică. E un spectacol tare frumos, tare amuzant, iar oamenii de pe scenă au niște aptitudini fizice uimitoare. La un moment dat, coboară toți în sală, aleg aleatoriu niște spectatori, îi duc pe scenă și dansează cu ei.

Fun facts – unul dintre actori, Ortzi Acosta, a apărut în peste 1500 de spectacole Cirque du Soleil, în Las Vegas și în Japonia; una dintre actrițe, Jade Morin, nu doar că a apărut în spectacole Cirque du Soleil, dar a jucat în spectacole de circ pe stradă, pe vapor, chiar și într-o caravană prin Africa.

Am mers apoi la alt spectacol de felul ăsta: Backbone (tradus ca Esența Puterii) al companiei australiene Gravity and Other Myths. Poate n-aș fi mers, dar a super insistat Alex că e un spectacol special. Și a fost, recunosc. Oamenii ăia te țin cu sufletul la gură tot spectacolul, pentru că fac chestii periculoase. Și complicate – nu le ies mereu din prima toate acrobațiile. E un spectacol despre limitele puterii: fizice, emoționale, individuale și colective.

Fun fact – oamenii de la Lurrak au stat fix în fața mea la acest spectacol. Îți puteai da seama cât de dificil e ce fac cei de la Gravity and Other Myths după cum își țineau ăștia repirația la diverse scene, că fiind de meserie apreciau în cunoștință de cauză ceea ce se întâmpla pe scenă. Mi-a plăcut tare, Gravity and Other Myths sunt cu adevărat niște excepționali, dar tot Lurrak sunt preferații mei. Ceea ce le-am și spus, la ieșire.

Vă dați seama ce-o fi fost în sufletele lor (ale celor de la Lurrak) când au văzut un gras chel sărind din taxi și urlând spre ei “Hey, I liked yours better!”? Le-a luat vreo 10 secunde să proceseze faza, noroc cu Oltea, că le-a explicat – știți, domnul a văzut spectacolul vostru ieri și a fost încântat, nu-i dement, așa e el…

foto: Dragoș Dumitru

Urmează să vă povestesc despre spectacolele de stradă, că am zis și anul trecut că-s magice.

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. Pingback: FITS 2018 - Pe stradă | Andrei Crivăț

  2. Pingback: Povești și dans britanic la FITS 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu