FITS 2017: Magia străzii

E greu de explicat în cuvinte de oameni simpli atmosfera pe care am găsit-o pe străzile Sibiului vineri, în antepenultima zi a Festialului Internațional de Teatru.

Sau poate n-o fi greu, habar n-am, poate doar nu mă pricep eu.

În orice caz, zeci de mii de oameni, copii, veselie, cupluri fericite, bătrâni zâmbitori, de toate. Poate așa-s sibienii ăștia, mai relaxați și mai veseli.

Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă anul ăsta la FITS, probabil ca un antrenament pentru ediția aniverasară de anul viitor – ce de-a 25-a, nene. Vă dați seama ce căpos trebuie să fie acest Constantin Chiriac, omul care de 25 de ani mută munți din loc pentru a ține un festival de artă?

Multe, ziceam. Spectactole de teatru – evident, cred – dar și filme, dans, expoziții, circ, ateliere de creație, conferințe pe diverse teme și câte și mai câte or fi, concerte de diverse feluri (fado, orgă, violoncel și-or mai fi) în biserici fortificate. Spectacol senzațional de circ la Biserica Fortificată din Cisnădioara (îl mai puteți vedea și azi – e 17 iunie 2017 – de la ora 20.00)

E greu să ajungi la toate. Dar vă las cu 2-3 impresii de la cele la care am ajuns.

Am mers la o conferință despre marketingul în arte, pe care a moderat-o Oltea (chiar foarte bine, bravo 10!) cu Andi Vanca de la Electric Castle, Codruța Vulcu de la ARTMania și Adrian Chereji de la Untold. Dincolo de niște scăpări straniu-amuzante ale domnului Chereji (“nu contează ce zice presa de evenimente, important e ce zic fanii” versus “e foarte folositoare presa, pentru că îți face PR gratuit când îți difuzează content” – n-a folosit exact cuvintele astea, dar ideea generală era că presa e nașpa când te înjură, dar faină când te promovează gratuit) a fost interesant de aflat, cel puțin pentru mine, că principalele canale de comunicare pentru ei, toți, sunt facebook și instagram, apoi google ads.

Am fost la un spectacol incredibil de circ, Omul-Circ cu David Dimitri. Un acrobat incredibil, capabil de lucruri pe nu ți le-ai imagina la un om de 54 de ani. Amuzant pentru copii, impresionant pentru adulți. Dacă aveți ocazia, nu-l ratați, omul cântă la trompetă în timp ce face flic-flacuri suspendat pe o sârmă. Și multe altele.

Și apoi am mers la spectacolele de pe stradă. La Deambuloscopy – Acei oameni minunaÅ£i ÅŸi maÅŸinăriile lor visătoare, un spectacol al companiei PIPOTOTAL, oamenii care spun o poveste despre un trib străin de lumea pe care o străbat în niște mașinării complexe, inspirate din modelele lui Leonardo Da Vinci. Povestea e subliniată de efecte pirotehnice.

Și am stat cu gura căscată să-i văd și să-i ascult pe copiii de la Grandioso Marching Band, din Polonia – una dintre cele mai bune 15 fanfare de tineret din lume, dirijată de Darius Krajewski. Spectaculos, de altfel.

Vă las, am multe de văzut și azi. Mulțumesc, FITS 2017!

Andrei Crivăț

4 Comments

  1. Pingback: 3 momente, #FITS2017 – #blogging2016

  2. IAO   •  

    Felicitari pentru articol

  3. Pingback: FITS 2018 - Culoare, ritm, lumină | Andrei Crivăț

  4. Pingback: FITS 2018 - Pe scenă | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu