Dezgustări de campanie

Mizeria asta de campanie electorală, în cadrul căreia mi-am promis să nu dau doi bani pe toate “luptele” dintre politicieni sau dintre susținătorii lor, accentuează ce-i mai rău în noi, ca nație. Nu c-am fi cine știe ce specimene reușite în alte contexte, dar în campanie mi se pare că ne hiperbolizăm îngustimea și intoleranța. Să discutăm niște aspecte mai controversate, vorba lu’ Marin Preda. Care mă dezgustă total.

În primul rând, incapacitatea de toleranță. Desigur, la modul general, există și oarece excepții. Noi nu putem accepta că cineva din jurul nostru poate avea o altă opinie. Dacă eu vreau să votez cu Geoană, 99% dintre adepții lui Băsescu or să-mi sară în cap, spunându-mi că sau sunt prost, sau am un interes, sau că sunt comunist/securist. Dacă eu votez cu Băsescu, 99% dintre adepții lui Geoană îmi vor spune ca-s khmer portocaliu sau, că sunt plătit să spun asta sau, evident, că-s prost. Nimeni nu-și imaginează că pur și simplu, AȘA cred eu că e mai bine, fără asta să mă facă retard sau hoț. Am dreptul la propria mea opinie, că de aia trăim – sanchi! – într-o țară democratică. E o formă de respect să nu judeci opțiunile unui om. Da’ nu, noi suntem cei mai deștepți și nu respectăm pe nimeni. Și opțiunile nimănui. Votează, bă, cum îți zic io că e bine! Dacă nu alegi cum zic io că e mai bine, ești prost, mori în beznă! Foarte puțini dintre noi suntem capabili să admitem că oamenii gândesc diferit. Și foarte, foarte puțini suntem capabili să acceptăm că alții vor altceva decât noi. Și să nu încercăm să ne impunem propriile convingeri.

În al doilea rând, incapacitatea de obiectivism. Refuzăm orice urmă de logică, atâta vreme cât ne lovește în convingeri. Când AL NOSTRU face ceva ce e in esență greșit, îi luăm apărarea în cel mai aprig mod cu putință. A zis Geoană “nenorociții dracului” unor oameni care pur și simplu îl întrebau chestii ? A, păi meritau, dă-i dracului – ce-l tot deranjau pe domnul candidat ? Și oricum, ce mare șmecherie le-a făcut ? Ce, i-a omorât ? A dat Băsescu într-un copil ? Bine i-a făcut, dă-l naibii. De ce-l deranja pe domnul președinte ?Ce căuta acolo ? Și oricum, ce, i-a scos dinții ? L-a pocnit un pic, dă-l dreacu’. Asta în condițiile în care, dacă mai avem vreun pic de scală de valori, ar trebui să recunoaștem că e FUNDAMENTAL GREȘIT să tratezi cetățenii pe care vrei să-i conduci și de la care vrei votul cu “nenorociții dracului”. Cum e FUNDAMENTAL GREȘIT să dai într-un copil. Nu contează nici contextul, nici circumstanțele. Dar noi nu mai putem vedea asta. Sunt mult prea prinși în convingerile noastre.

Suntem în general o nație destul de îngustă la minte, iar eu sunt un mândru membru al nației.

Ca să nu mai spunem că ăia pentru care noi ne certăm cu prietenii, pentru care ne batem în argumente pro și contra, pentru care ne înjurăm pe bloguri și câte și mai câte altele… ăia nu dau doi bani pe noi. Când te cerți cu un prieten că Băse e dictator/Geoană e prostănac sau mai știu eu ce, amintește-ți că amândoi sunt la fel de comuniști. Și că, dacă ai păți ceva, nici unul n-ar da un scuipat pe tine. Pentru că îi doare la bască de tine. Așa cum și pe noi ar trebui să ne doară la bască de ei.

Andrei Crivăț

6 Comments

 1. Laur   •  

  Andrei, numai respect. Și nu din ăla de Zaraza.

 2. io cel prost   •  

  Azi dimineata imi beam cafeaua! M-am uitat la Antena 1 la una in egari si cu silicoanele pe afara care canta un colind. Apoi am dat pe Realitatea si am borat. La propiu. Da’ nu bause nechezol si nici 3 in 1. Apoi am plans, am beut un pahar de Jack, de s-o crucit maicamea si nevastamea si m-am apucat in pula mea de lucru….Da’ ce sa ceri bizonului cand din 20 de ani de Romanica iese un montaj numa cu porcarii. Nimic bun, nimic frumos, nimic pozitiv…Si-nca montajul e unul frumos , bun, de exceptie. Ma asteptam la altceva daca l-am vazut postat aici, dar colinzile cu silicoane si egari ne omoara! Si tu, Brutus?!?! Pana la urma EI ne dau ceea ce cerem! ce ne place. Ce promovam! Circ! Pana acum scaparea mea era Eurosport, NGC, Full Tilt Poker si blogurile. Raman cred cu primele trei si astept, fara nici o umbra de mirare, sa vad circul si pe astea trei!

 3. Marius   •  

  Foarte diferita perspectiva din care privesti alegerile. Mi’era dor de asa ceva; de idei pe care atunci cand le citesti iti vine in minte: “cum de nu m’am gandit la asta?”.
  Toleranta, obiectivism, scala de valori… toate astea in politica, Andrei?
  Da, uite ca cineva le poate lega, intr’un fel, de politica.

  Multumesc! Mi’ai adus aminte de toleranta :).

 4. Mamanu   •  

  Ai mare dreptate. Citind am avut impresia ca mi-ai copiat gandurile si le-ai transpus in pagina. Din an in an ne straduim din ce in ce mai mult sa scoatem la iveala ceea ce e mai urat in noi; am ajuns sa ne fie jena(frica?!?) sa ne comportam normal. Tot ce am stiut si am respectat ca fiind valoare….acum e nonvaloare.

  Si din pacate nici nu mai sper ca voi apuca ziua in care lucrurile sa intre pe un fagas normal

 5. nebuloasa   •  

  E incredibila tara asta. Si aici ma refer la cei care o populeaza. Daca ai o opinie sau alta, esti bou. Daca nu ai nici o opinie, esti degeaba. Daca nu mergi la vot esti tampit. Daca mergi, esti cretin. Nimeni nu mai poate sa accepte o parere ca fiind rezultatul unor convingeri proprii si personale, musai tre a ai un motiv in spate, sa fi platit de unii sau de altii.
  Greata…

 6. Pingback: O nație de spălați pe creier | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu