Ajutor pentru Irina – finalul

Povestea e aici. Plus episoadele unu, doi, trei, patru, cinci.

Înainte de orice, mulțumesc din tot sufletul meu oamenilor buni care au donat bani pentru doamna Irina. Îmi doresc să vi se întoarcă însutit, așa cum îmi doresc să-i fi văzut chipul în prima dimineață când s-a trezit într-o casă caldă – efectiv i s-a schimbat fizionomia, efectiv a devenit alt om.

Apoi aș vrea să mulțumesc lui Daniel Rus și celor de la Electrica, doamnei Oana Demian și domnului Nagy Janos de la Eon Gaz, oamenilor de la Primăria Cluj-Napoca – fără acești oameni, povestea s-ar fi lungit mult mai mult.

Mărturisesc că habar n-am avut în ce mă bag când v-am rugat s-o ajutăm. Am crezut că dacă vor fi plătite curentul și gazul, de-a doua zi va avea lumină și căldură.

N-a fost așa. După ce m-am rătăcit de câteva ori prin hățișul actelor, după ore întregi de stat la cozi și de alergat de la un sediu la altul, am ajuns în sfârșit la momentul magic în care au venit de la Electrica să-i monteze contorul și să-i dea drumul la curent. Nu s-a putut, s-a descoperit că incendiul a afectat rețeaua de cabluri electrice din pereții casei, undeva era un scurt circuit și, pe scurt, nu putea avea curent. Cu ajutorul lui Marian (mulțumesc!), am reușit să aduc repede un electrician priceput, care după câteva ore de lucru a făcut cumva ca doamna Irina să aibă curent în camera în care locuiește.

Apoi, când să dăm drumul la gaz, s-a descoperit că trebuie schimbată o mare parte din instalație. Domnul Nagy, de care ziceam mai sus, a fost cu mine ÎN FIECARE ZI a săptămânii trecute, am stat ore întregi la doamna Irina și-a schimbat ce era de schimbat, am montat detector de gaz și de monoxid de carbon care să oprească instant alimentarea, ca să reducem riscurile. Cu destul de mare greutate am găsit și niște coșari care au venit două zile să izoleze un horn, astfel încât să nu fie nici un pericol. Lucruri care au costat un pic mai mult decât mă așteptam.

Dar nu mai contează.

Astăzi, doamna Irina are și curent, și căldură. Iar eu sunt fericit că, alături de voi, am reușit să facem acest lucru pentru o bătrână bolnavă și singură pe lume. Bătrână care m-a speriat un pic zilele trecute, că i-a fost rău și-am chemat ambulanța, dar acum este bine.

Mai e de lucru, săptămâna asta vreau să merg din nou cu electricianul, să-i tragem lumină și în hol și la baie (instalațiile de iluminat au fost și ele afectate de incendiu). Apoi să tragem o priză specială pentru detector, o priză pusă astfel încât să nu poată ieși firul, accidental, din priză. Apoi, în funcție de câți bani mai rămân după toate lucrările, să asigur o rezervă pentru plata facturilor în următoarele 6 luni și să văd cum se poate rezolva datoria la Compania de Apă, care este, și aia, foarte mare.

Dar astea sunt detalii. Important e că acum doamna Irina nu mai îndură frigul și are și lumină în casă.

Și pentru asta, din nou, vă mulțumesc din suflet. Nu s-ar fi putut fără voi.

Dacă vreți s-o ajutați pe doamna Irina să treacă peste iarnă cu bine, o puteți face în continuare, desigur.

Dacă doriți, puteți dona – cu mențiunea Pentru Irina – în contul Centrului de Îngrijire la Domiciliu, ei o vor monitoriza de-acum înainte.

Titular – Asociatia Caritas
IBAN – RO16RNCB0106026605570001
Banca BCR

Andrei Crivăț

7 Comments

 1. cristina   •  

  esti un om binecuvantat

 2. paula   •  

  Buna !

  Ati putea sa postati niste poze cu felul in care arata acum casa doamnei ? Scriati de o zugravire a camerei, dupa incendiu. Arata tare debusolant totul… Sunt sigura ca i-ar mai ridica putin moralul un mediu mai prietenos.
  Ati facut un lucru…jos palaria 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   nu ne lasa sa facem NIMIC in casa. nimic. nici macar curat.

 3. paula   •  

  Ooooff !! Mai insistati. Sau poate doamna care are grija de ea ar avea ceva influenta. Nici un animal nu ar putea locui acolo..

 4. Hapi   •  

  Nu are lumina in casa, hai nu te supara, ti-am spus de la inceput ca NU INTELEGETI ca oamenii in tara asta mai AUdrepturi, fie ei nebuni, nu, tu te-ai aruncat in apa , da povestea cu bunul samarinean nu mai tin minte cum s-a terminat si oricum e veche. Si eu am obosit sa va explic.
  Irina nu are nimic cu tine, cu lumea, cu politia, cu sutele de petitii si cu colegii tai saritori.Irina are ceva la cap, un diagnostic pe care il vei intelege daca petreci macar un an studiind neurostiinte ceea ce nu facem toti, nu?Voi stiti ca e nebuna si atat.

  Acum Andrei….te rog frumos spune-mi care-i faza cu lumina gazul, apa si contul la care dansa evident ca n-are acces . Ca sa-i recite cineva cand trece pe-acolo aceeasi poveste care ii da macar pentru o jumatate de ora ceea ce medicamentele nu mai reusesc demult.

  • Andrei Crivat   •     Author

   1. Are curent, doar nu-i merge priza din bucatarie. A mers la inceput, mergea neounul de sus din bucatarie, s-a stricat priza, n-am gasit in decembrie un electrician sa vina s-o repare.

   2. Nu inteleg “spune-mi care-i faza cu lumina, gazul, apa si contul”. Nu inteleg la ce faza te referi. Are curent, are gaz, are apa. Datoriile la curent sunt platite, datoriile la gaz sunt platite (mai putin ultima factura pe care n-am reusit sa merg s-o platesc), la apa n-am reusit sa-i platesc datoria dar am vorbit cu oamenii de-acolo sa ma lase sa platesc bucati din ea fara sa-i opreasca apa, contul in care s-au strans primii bani e contul PERSONAL al unui om care a fost suficient de cumsecade sa ne ajute cand n-aveam alta varianta, nici eu n-am acces la el. Cu banii stransi/cheltuiti am fost la politie cu toate chitantele si extrasele si am aratat cum s-au cheltuit, am mers cu vecinii si i-am aratat si doamnei Irina, deci chiar nu inteleg la ce “faza” te referi.

   3. De cand a inceput povestea asta, te ascunzi in spatele unui nickname si vii si-mi explici din cand in cand cat sunt de prost si cum nu pricep nimic. Ok, e de-ajuns. Nu inteleg care e exact pozitia din care ma tragi de urechi sau de ce crezi ca ai dreptul sa faci asta, dar e suficient. Cand o sa renunti la tonul de superioritate cu care ma certi de fiecare data cana apari din neant, mai vorbim. Pana atunci, categoric nu.

  • Andrei Crivat   •     Author

   PS: o sa mai comentezi pe acest blog cand o sa inveti sa nu-mi faci cititorii imbecili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu