Ajutor pentru Irina – episodul 1

Povestea e aici.

Am fost ieri în vizită la doamna Irina, împreună cu Adina, ziarista care a scris povestea ei. I-am spus că încercăm s-o ajutăm. A plâns. Mi-a spus apoi că are nevoie doar de două lucruri – de căldură și de mâncare. S-au strâns deja niște pături, niște haine, e suficient deocamdată – acum are nevoie de alimente. Cine vrea să meargă să-i ducă direct, să-mi scrie pe mail (în găsiți la despre mine) sau pe facebook și îi explic cum să procedeze. Sunt bune orice fel de alimente, pentru că doamna Lucreția, vecina care îi face mâncare, are frigider și congelator.

Vă rog tare mult, nu abuzați cu vizitele la doamna Irina. O să se sperie. Și nu intrați la ea fără vecina Lucreția, pe care o cunoaște. O să se sperie.

Mulțumesc din suflet tuturor celor care au donat. Mulțumesc că au ales să se implice, când puteau să nu se implice. Aș fi vrut să fac o listă cu toți cei care au donat pentru doamna Irina, dar mulți mi-au cerut să nu le apară numele nicăieri. Mă gândesc, totuși, la o variantă de a le mulțumi și altfel decât din cuvinte. Mulțumesc și celor care dat povestea mai departe, precum și celor care, sper eu, o vor da și pe viitor mai departe. Și mulțumesc tuturor oamenilor pe care nu-i cunosc, care m-au sunat sau mi-au scris ieri, dându-mi sfaturi – căci sunt oameni care fac fapte din astea în mod frecvent și se pricep ceva mai bine decât mine.

În acest moment, s-au strâns 2.791 de lei – dar mai sunt, cu siguranță cel puțin câteva plăți care n-au intrat. Unele făcute din străinătate (înțeleg că vor intra în câteva zile), unele făcute ieri din alte bănci. Azi, maxim mâine, mă duc să-i plătesc la Electrica Transilvania Nord. O să public chitanța.

Primul lucru pe care-l vom face e să-i plătim curentul, pentru că femeia trăiește, efectiv, în frig și beznă. Sunt aproximativ 4.100 de lei (plus ceva taxe de rebranșare), urmând ca apoi să-i instalăm doamne Irina o instalație de încălzire care să nu presupună riscuri. N-aș vrea să-și facă rău, din nou, din neatenție (de aia reconectarea la gaz nu mi se pare, mie cel puțin, o soluție în acest moment). Din discuțiile cu oameni care se pricep, a reieșit că cea mai bună soluție e un panou care încălzește cumva cu raze infraroșii. Nu poate lua foc dacă-i uitat în priză, nu se pot pune haine pe el (un risc major la aeroterme sau radiatoare). Sunt eficiente din punct de vedere al consumului și al încălzirii. Un aparat de ăsta costă cam 800 de lei, dar sunt șanse mari să-l pot obține dintr-o donație. Vedem.

Apropo de curent, Daniel Rus zice așa:

Cei din județele Cluj, Sălaj, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud pot să achite direct la casieriile Electrica Furnizare, când își plătesc factura, cât vor ei. Trebuie doar să spună numele și adresa doamnei, sau mai simplu NLC 1017275. Poate unora le vine greu să ajungă pe la o bancă sau nu au cont online, dar pe la o casierie Electrica mai ajung. Repet, este vorba strict de clienții Electrica Furnizare care aparțin de Transilvania Nord.

În cazul în care se adună mai mult decât datoria actuală, nu e nici o problemă. Chiar e indicat să se întâmple asta, având în vedere că vine iarna și consumul doamnei va crește, și problema va reveni.

Deci mai avem nevoie de bani pentru:

1. plata integrală a curentului electric
2. asigurarea plății facturilor de curent pe perioada de iarnă
3. Plata integrală sau măcar parțială a restanțelor la apă (aproximativ 7.200 de lei)
4. Plata integrală sau măcar parțială a restanțelor la chirie (aproximativ 4.200 de lei), ca să nu fie evacuată.

Ceea ce-am spus mai sus sunt urgențele.

Ulterior, când o aducem la lumină din nou, pe termen lung varianta optimă e să fie sub îngrijire permanentă. Altfel, o trecem peste iarna asta și iarna viitoare va fi în aceeași situație.

Din acest motiv, am luat legătura cu cei de la Centrul pentru Îngrijire la Domiciliu (mulțumesc, Camelia, Olga și Narcisa!). Care vor prelua cazul și vor avea grijă de doamna Irina. De asemenea, sper ca de săptămâna viitoare să puteți face donațiile direct în contul Fundației, ca să nu existe nici un fel de suspiciuni. Aștept doar ok-ul lor.

Eu voi face săptămâna viitoare, după ce vor prelua cei de la CID, o situație a fiecărui leu încasat/cheltuit și o voi publica aici.

Până atunci, mai avem nevoie de un pic de ajutor. Puteți dona în contul

RO46BTRL06601201333852XX – pe nume Kislaki Ruben (e la Banca Transilvania) – cu mențiunea “Pentru Irina”.

mai e nevoie doar de un pic de efort ca să-i dăm doamnei Irina lumină și căldură în casă, ca apoi să ne putem ocupa liniștiți de restul problemelor ei. Așa că vă rog, donați și dați mai departe povestea.

Răspund la orice întrebări aveți, desigur, doar vă rog să nu vă supărați dacă nu răspund mereu pe loc. Că mai alerg pe ici, pe colo.

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. Gina   •  

    Andrei,
    Eu folosesc acel sistem de incalzire cu panouri iradiante si pot sa-ti confirm ca e cea mai buna solutie pentru ea. Nu exista niciun risc. Daca instalatia electrica e in regula, nu se pot intampla accidente.
    Mult succes in demersul tau. Tinem aproape.

  2. Pingback: Ajutor pentru Irina - am făcut primul pas (episodul 2) | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu