De unde vine GORGONZOLA

© Caliopa | Dreamstime.com

Conform unui studiu realizat de un mare cercetător în urmă cu câteva minute, denumirea “gorgonzola” vine de la un frate secret vitreg de-al lui Émile, pe care-l chema Gorgon, era bețiv și trăia în mizerie c-o prostituată poloneză în apropierea orașului Milano.

Povestea e lungă și tristă, a fost implicată și fosta lui soție, Yvonne și… mă rog, nu intru în detalii, ei au ținut lucrurile ascunse, nu vreau să le stric secretul.

Cert e că înaintea acestui frate al lui Émile, gorgonzola se numea, simplu, telemea de vacă din Milano și arăta cam ca brânza de Brăila, dar fără chimen (avea alt gust, însă). Cei doi frați păstrau relativ legătura, Émile îi mai trimitea 2-3 franci, de-o Săniuța, Gorgon mai trimitea diverse alimente din localitatea în care trăia (numită pe vremea aceea Jin’a) pe care le mai aducea acasă amanta lui, Alicja, prostituata, o știți, că v-am zis de ea.

Cum însă nu existau lăzi frigorifice pe vremea aia, și Parisul e departe de Milano…

Și așa și-a căpătat numele, spre deliciul gourmet-ilor de pretutindeni, celebra brânză italiană, produsă chiar în localitatea care a preluat numele fratelui secret vitreg al lui Émile, și anume localitatea Gorgonzola.

*am scris chestia asta acum 7 ani pe facebook, am găsit-o din greșeală zilele trecute și-am pus-o și aici.

Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu