Studiu. Despre coniacul de prună

Adevăr vă zic vouă – pe-aici, pe unde locuiesc eu, dacă după o masă serioasă nu arzi câteva ștampăle (sau ștampăre, pentru prietenii din Hunedoara sau Satu Mare) de pălincă, nu ești om, bre! Nu ești și pace.

Bine, când zic o masă serioasă, zic de-o masă care are, acolo, o slană, un cârnaț, o brânză de Sadu – astea așa, ca deschidere. Apoi o cărniță aromată de oaie, o fleică serioasă de purcel… Am zis, o masă serioasă.

Toate greutățile astea trebuie arse cu niște pălincă, altfel viața n-are sens. Problema apare când ești băutor de bere, eventual de talie mondială, ca un gras chel care scrie pe blogul ăsta, nu-l știți voi. Atunci apare dilema – cu câte ștampăle arzi grăsimile, înainte să treci la treburile serioase ? Adică la Grolsch, în cazul nostru…

Amu’s trei ani de la prima ediție a seminarului “Coniacul de prună, încotro ?”. (detalii aici, punctul 3). Între timp, Mile s-a dus să testeze alte tipuri de țuici, în alte părți, și m-așteaptă și pe mine. Dar eu am continuat lucrările seminarului.

Am procedat după metoda cercetătorilor britanici. Am întrebat cunoscătorii, dar vă rog să mă credeți că au fost aleși pe sprinceană!

Întrebarea, după cum o să vedeți, a fost complicată. Ca să poată răspunde la ea, specialiștii aveau musai nevoie de experiență, teoretică, dar mai ales practică.

Fiecare dintre specialiști a trebuit să răspundă la asta: dacă după o masă serioasă s-au băut două ștampăle (aici detalii despre ștampăle, paragraful 4), ce faci ? mai bei un ștampăl și apoi treci pe bere ? sau treci direct pe bere ?

Și iată răspunsurile specialiștilor:

Groparu – după 2 ștampăle, treci pe bere. Oricum nu e bine să le amesteci

Gaben – Tu pari genul de om care în acest caz are nevoie de 3 ștampăle. Apoi bere.

Chinezu – E înțelept să fie cât mai puține ștampăle înainte de bere. Recomand 2 maxim

Răzvan – Dragă, sunt la workshop-ul de salsa!

Arhi – 2 ștampăle e prea puțin. Efectul lor benefic este acoperit de bere. Cu 3 ștampăle, concentrația de alcool devine consistentă și ține departe berea.

Cosmin “Făt Frumos” Tudoran – aici e o discuție mai lungă 🙂

Eu – dacă am băut 2 ștampăle de pălincă, mai beau unu’ și apoi trec pe bere sau trec DIRECT pe bere ?

Cosmin – hmm

Cosmin – ce e ăla un ștampăl ?

Eu – iartă-mă că te-am deranjat, bro

Eu – poate te rețin de la vreun cocktail cu umbreluță

Eu – poate ți se răcește Moet-ul

Eu – poate te-așteaptă Lagavulin-ul și eu te rețin cu prostii..

Cosmin – be măh direct bere. Ce mai contează 2, 3 ? Ori faci deschiderea cu ea și atât… de preferat să n-o amesteci. Mere o țuică după o masă grea.

Așa grăit-au specialiștii. Eu vă recomand, ca de obicei, doar să fiți cumpătați și să țineți cont că – nu-i așa ? – consumul excesiv de alcool dăunează GRAV sănătății.

Andrei Crivăț

5 Comments

  1. al_core   •  

    păi văz c’ai întrebat numa’ don’șoare de penzion!
    să’ți zîc io:
    pălinca bine trasă musai să sară de 65 grade. celsius!
    amu, dacă’i între 65 și 75 trebă bee minimum 3 ștampăle!
    dacă’i piste 75 trebă să bei minimum tri! MINIMUM!
    dup’aia nu’ț mai trebă zamă de grolsch! bleah!
    dup’aia mai poț bee pîn’ te’apucă somnu’! doar atăt!

  2. @cosmintudoran   •  

    Se pare că sunt p-o minte cu Groparu. Be’ măh numa țuică, mira-s-ar lumea de Grolschu lor..

  3. marius   •  

    Acum depinde si de fizicul fiecaruia. La al meu, fizic, merge unul ]nainte de masa sa alunece mai bine mancarea, iar dupa merge bere…cat incape si cate ai in camara.

  4. Pato Basil   •  

    “ce e ăla un ștampăl ?” hmm cred ca e o intrebare pertinenta… eu n-am auzit de termenul asta 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu