Rugăminte

Aveți probleme cu fonturile sau cu diacriticele când citiți posturile mele ? Arată diacriticele ciudat ?

Întreb pentru că pe toate calculatoarele noastre se vede ok, în toate browserele, dar am amici care se plâng că nu le apar.

În comentarii, vă rog. Mulțumesc.

Andrei Crivăț

18 Comments

 1. Alexandra   •  

  in IE 6 in loc de diacritice se vad patratele….da crezi ca merita efortul sa schimbi ceva pentru IE 6 ?

 2. Costin   •  

  @Andrei – pe firefox si ie7 se vad mai mici diacriticile decat restul textului. In rss deasemenea.
  @Alexandra – avand in vedere ca iE6 are o cota de 50-60%… eu cred ca merita TOT efortul.

 3. Razvan Antonescu   •  

  Numa SH si TZ se vad aiurea. Adeca mai mici. Decat restul bineinteles

 4. Andrei Crivat   •  

  multumesc.
  am inteles, in IE6 nu se vad deloc, in IE7 si firefox se vad cam aiurea.
  mai ramane sa ma prind cum sa fac sa rezolv, sa se vada ok in toate. evident, n-am nici cea mai vaga idee. 🙂

  @Costin: eu am numai 35% cu IE6, dar tot sunt multi, si tot cred ca merita. Ma rog, am si un vizitator cu IE 5.5 🙂 Dar oricum, tot nu stiu s-o rezolv 🙂

 5. Gez   •  

  In FireFox 2.0.0.7 (ultima editie scoasa) se vad exact cum ar trebui sa se vada. Totul e ok.

 6. Eduard   •  

  IE6/XP – doar dreptunghiuri…

 7. Bogdan   •  

  IE Mobile vede la fel ca IE 6 (adica cu patratele in loc de sh si tz). Schimba fontul?

 8. Andrei Crivat   •  

  Nu stiu sa schimb fontul la wordpress, ca nu-s asa destept. ar trebui sa schimb vista asta cu XP, da’ nush sa prostesc mizeria aia de SATA. Sau macar sa pun din nou Vista, ca cica i-am stricat io fonturile. I le-oi fi stricat, io ce sa fac daca am de lucrat cu alte fonturi decat ce-mi da el ? 🙁

 9. Oana   •  

  Firefox 2.0.0.7. vede mai mici sh si tz. In rest e OK

 10. Arhi   •  

  îăÅ£
  ÅŸ/Å£ăîăăÅ£

 11. Mihai   •  

  Problema nu e nici de la font sau CSS. Am stat azi si m-am documentat vreo 3-4 ore (citit, testat, ars nervi), in urma postului, iar concluziile sunt:

  1) Windows Vista a implementat corectarea pentru caracterele romanesti Tz si Sh. Astfel ca acum caracterele apar asa cum sunt ele definite: T + virgula sub, respectiv S + virgula sub. Pana la Windows Vista, toate versiunile de Windows preluau definitiile de la T + accent sub si S + accent sub.

  2) Caracterele corecte apar in UTF-8 la alte pozitii mai indepartate decat cele eronate, iar Windows nu le citeste corect.

  3) Firefox sau Internet Explorer nu au absolut nimic a face cu bug-ul asta. Se vad corect in ambele daca ai Windows Vista (teoretic?) si in restul versiunilor de Windows apar bug-uri de genul:
  a) FireFox are support pentru UTF-8 respectiv UTF-16, iar conform 2) le afiseaza dar prin intermediul GUI (Graphical User Interface) Windows le afiseaza eronat.
  b) Internet Explorer viseaza ca implementeaza UTF-8. De fapt IE implementeaza character sets si/sau character encodings total aiurea, anapoda si contrar oricaror guidelines; implicit codul caracterelor respective nu le gaseste in glyph table.

  4) Am stat otzara si am facut un plugin pt WordPress (da, my first plugin) cu un fix, care doar pentru versiunile mai vechi de Windows Vista, inlocuieste caracterele Tz si Sh cu cele eronate, dar care macar se vad in IE si FF fara probleme. Pentru Vista, nu face nici o schimbare. (si va merge si pt orice versiune urmatoare de windows).

  Asa ca, nu e nevoie sa faci schimbari la OS, la blog sau la stilul de scris, de nici un fel, doar activezi plugin-ul care e de fapt un filter la text, title si comment.
  Testat si uploadat. Download link http:/www.junkiemedia.com/roUTF8.zip

  (n-are nici virusi, nici dracovenii ascunse de vreun fel). If any bugs, let me know.

 12. Mihai   •  

  Ca sa clarific putin lucrurile, am pus o imagine la care explica diferentele.
  Si mai este un link: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%A2

  Ma refer strict la Sh si Tz care prezinta singurele diferente.
  Caracterele folosite de Andrei, sunt cele din Latin Extended B (adica S/T cu virgulita), in timp ce caracterele din comentariul lui Arhi fac parte din Latin Extended A (adica S/T cu sedila). Codurile caracterelor sunt afisate in tabelul din imaginea de mai sus.

  Problema consta in faptul ca Windows (eu folosesc XP) nu are implementat un sistem de afisare corect a celor 2 caractere. Probabil ca in Windows Vista s-a reusit corectarea. De aceea IE nu e capabil sa le afiseze sub nici o forma (nu are implementat Latin Extended B?) iar FireFox le afiseaza cu marimi diferite datorita Windows-ului.
  (pentru cei ce vor sa aprofundeze, sa se documenteze in privinta WinAPI si glyphs + http://www.unicode.org).

  Ideea e ca, Andrei foloseste setul de caractere corect, asa cum e definit de Limba Romana (celelalte fiind o solutie tehnica, adoptata in timp ca si compromis). Deoarece admir faptul ca el si altii folosesc acest set, dar au probleme cu afisarea lui, am pus la punct plugin-ul ala (cine a dat de o eroare, poate sa reinstaleze ca e fixed).
  Tot ce face acest plugin e sa converteasca cele doua caractere corecte cu 2 incorecte ca si solutie de compromis pentru sistemele ce inca nu suporta un management eficient al fonturilor din Latin Extended B. Atata tot. Adica unde se vede prost sau nu se vede deloc, se vede compromisul (cele postate de Arhi in comment).
  Alt motiv pentru care l-am scris, e pentru ca mi se pare stupid sa incepi sa modifici direct in baza de date (chiar si cu un replace) caracterele cu pricina, doar ca sa satisfaci niste cititori care oricum in viitor vor trece pe sisteme capabile sa utilizeze cele 2.
  Pe scurt: textele raman intacte, se vad bine pe Vista, se vad cu solutia de compromis pe celelalte si am impacat si capra si varza.

  Si sincer, putin imi pasa daca ai sac sau nu.

  P.S. problema se refera strict la Tz si Sh. Restul sunt corect afisate in Latin Extended A.

 13. radugo   •  

  mozilla firefox, XP, ă, î, ÅŸ, Å£ se văd perfect

 14. WhiteWolf   •  

  Pentru cei care inca, din cine stie ce motive si/sau nostalgii se incapataneaza sa nu renunte la I.E. si de licentiate ce le sunt Windoavzele nu au putut face up-grade de la 6 la 7 pe motiv de lipsa a Genuine product, iata vestea: Microshit-ul s-a cam prins ca ii papa Mozilla si Opera biscuitii din cota de piata si pentru a nu ramane chiar saraci s-au decis sa lase la liber respectivul up-grade al browserului lor.
  Cu alte cuvinte si in aceleasi vorbe, il puteti avea dupa un scurt search in motoarele de cautare dupa Internet Explorer 7 download. Install-ul e la fel de simplu si de dubios ca la oricare alt produs Microshit 😛
  Cei care deja au migratr pe Firefox, Opera sau alte bunatati, au probleme cu diacriticele doar daca folosesc romanian ca si default la browser si tastatrura sau, mai rau, au Windoavzele in romana. Varianta de traducere e destul de veche si cu probleme
  Treceti pe english default si in mod ciudat totul va fi super o.k.
  Utilizatorii de Mac-uri si alte cazane cu marul american pe ele, nici o sansa decat cu eforturi si abilitati speciale 🙂
  Ceea ce zice Mihai mai sus e ok din punct de vedere general.
  In particular pe XP-ul meu profesional chiar nu am nici un fel de probleme cu diacriticele
  Insa, pana la urma, exista si o parte care tine de experienta si incapatanare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu