Omerta presei clujene II

Când am scris că presa clujeană aplică- e drept, dezorganizat – o anume omerta când vine vorba de ziariști agresați, multă lume mi-a sărit în cap. Și am fost etichetat ca aberant și acuzat că tabloidizez.

Doi oameni din presă au fost bătuți la Băișoara. Din punctul meu de vedere – dar aștept cu nerăbdare ca marii teoreticieni de presă, luptători ai deontologiei până în măduva oaselor, să mă contrazică – asta e o știre, indiferent cine e ăla care i-a bătut. Deci acest eveniment nu e o știre în funcție de locul unde lucrează agresorul, da ? E o știre ORICUM, indiferent că Dan Mihai Antonescu ăla e SPP, DGPMB, IGP sau tractorist la Urleasca, jud. Brăila.

Ia să vedem, cum s-a reflectat asta ? Păi, pe bloguri a scris Rareș, imediat ce s-a întamplat. Apoi eu, Andrei Aroneț, Vasile, Brăduț, Chinezu, Alexandru Petria și Mihnea – până acum. Toate în mai puțin de 24 de ore.

În presă ? Mult mai simplu. Presa națională n-a dat nimic, firește. (rectificare: a dat Antena 3. Știți să mai fi dat cineva ?).

Presa locală ? Păi să vedem: Citynews și Clujeanul, cele două chestii online din Cluj, n-au dat nimic. La Clujeanul nici nu mă mir, ei nu dau vreun rând nici măcar când proprii lor ziariști sunt agresați. Ei oricum scriu articole în funcție de ce mai scriu politicienii locali pe bloguri. Lor li s-a părut mai interesant că la Băișoara se schiază. Dar Citynews ? Care au făcut o știre de maximă importanță din faptul că unul dintre colegii lor a fost AMENDAT pentru că parcase aiurea ? Și au strigat zile întregi cât de abuzivă a fost amenda ? Ei bine, nici ei n-au dat nimic, evident. De unde deduc că o amendă luată de un om care lucrează la o instituție de presă e un eveniment mult mai grav decât o bătaie administrată unui coleg de breaslă. Repet, Citynews și Clujeanul au pretenții de ziare online, din care afli imediat știrile, blablabla.

Abia aștept să văd ce apare mâine pe printuri. Pe edițiile online, până acum, au scris Ziua de Cluj și România Liberă. Mă îndoiesc că mai dă cineva, dar rămâne de văzut.

Later edit: a dat ÅŸi Monitorul. Nelegat de asta, ci doar pentru că mi-am adus aminte: Andi Daiszler devine, încet dar sigur, unul dintre ziariÅŸtii mei preferaÅ£i din Cluj.

_________________
notă: nu zic nimic de televiziunile/radiourile locale, întrucât nu știu. dacă știe cineva, rog să-mi spună la comentarii.

Andrei Crivăț

5 Comments

 1. mihnea   •  

  da, e interesant ce se intampla. sincer, sunt surprins de faptul ca Romania Libera s-a sesizat, dar revin la ceea ce spuneam ca de la un SPP-ist la ‘un tanar’ e drum lung. Continui sa cred ca o sa ajunga si-n tv-ul national in curand, daca nu se intampla nimic interesant pe scena politica. Gandeste-te ca faza lui Gramo cu accidentul lui Orban a stat 48 de ore pe blog fara sa faca nimeni nimic.

  mihnea’s last blog post..De la SPP-ist la un simplu tanar

 2. Razvan Antonescu   •  

  Oh well…..daca nenea ala cu grade ar fi batur un caine sa fi vazut atunci macel de la City News…dar asa…common news.

  Razvan Antonescu’s last blog post..Ca la romani la nimenea

 3. aciduzzu   •  

  Dl Crivat, folosesti prea usor cuvantul Omerta
  pai au dat 2 onlineuri, 3 printuri si A3. Asta we omerta???
  poate in capul tau
  plus reactia APPC, din monitorul de cluj.
  Plus ca NU o cunosti pe Ala . E o provoxcatoare uriasa. Numa ei i se uinbtampla din astea. Sa fim seriosi
  asta e o falsa agresiune.
  2.Cand o avea daiszelr surse in justitie si politie mai pove, nu cooperativa

 4. Andrei Crivat   •  

  @aciduzzu: ce sa fac, daca-mi place cum suna… caut cat mai multe ocazii sa-l folosesc 🙂
  Nu vad ce importanta are cine si cum e femeia aia, serios. e un om care lucreaza in presa (observi cum ma feresc sa spun jurnalist, da ? 🙂 )
  Si care sunt cele doua online-uri ? sper ca n-o sa-mi zici ca ziuadecj.ro sau alte editii electronice de ziare… ca eu nu asta inteleg prin online-uri

 5. aciduzzu   •  

  la alea ma refream la editii electronice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu