O explicație mică pentru niște războaie

Patriciu tocmai spune la B1 TV:

Într-o țară în război civil (Libia), pagubele produse instalațiilor petroliere care aparțin unor companii străine sunte zero. Singurele afectate au fost câteva rafinării care aparțineau statului Libian

(ca o notă personală, din ce-am observat eu în ultimii 10-15 ani întotdeauna știe ce spune)

Mile povestea:

în Bagdad, în plin război (…) într-un cartier bombardat, unde pe un ditamai bulevardul rămăsese întreagă (în mod ciudat) o singură clădire. O clădire de sticlă (!!!): ministerul petrolului. (…) zi-le de asta celor care vor spune că americanii au venit aici să instaureze democraÅ£ia.

Îmi dau seama că exprim oarece truism. Americani, petrol, blabla.

Da’ parcă începe să arate ca un pattern. Eu, dacă aș fi acolo, m-aș gândi să-l schimb un pic. Că începe să fie vizibil cam pentru orice om cu drept de vot. Din SUA, zic.

Andrei Crivăț

4 Comments

 1. zvoner   •  

  Cand Michelle Bachmann, una dintre principalele candidate la presedintie din partea Republicanilor, zicea acum ceva zile ca se va lupta ca galonul de benzina sa fie 2 dolari (e 3.85 acum), iar americanii se uitau la ea ca la doomnezo, io ce sa mai zic? Garantez ca americanul de rand va vota cu ala care ii promite benzina mai ieftina, fara sa-i pese de altele.

  Apropo, madama asta si toti Republicanii vor sa sondeze si in Alaska, fiind de parere ca acolo o sa aiba petrol mai ieftin pentru piata americana. Normal, aceeasi tampenie cu cei care intreaba de ce benzina nu e mai ieftina la noi daca se extrage o parte de aici (nu e, pentru ca piata e libera si marfa se duce la pretul pietei), sau de ce nu scoatem aurul din munti sa-l punem la BNR (nu se va duce la BNR pentru ca BNR cumpara de pe piata internationala la preturi internationale).

  E absolut normal, pe de alta parte, ca principala preocupare a SUA si a Europei sa fie controlul resurselor energetice. La aceasta leapsa Rusia si China si-au luat-o rau de tot peste mana in Libia.

  Stai sa vezi ca vin la rand Siria si Iranul. Acolo o sa fie pe principiul: nici noi nu controlam, dar nici voi. Ne asteapta alti 10 ani de razboaie intre SUA si Rusia+China, by proxy, in toata aceasta zona. Mai avem circa 40-50 de ani de petrol, asadar… 😀

 2. Daniel   •  

  Mă tot întreb când o să sraă în aer asiaticii iar ca urmare americanii nu vor mai putea pune piciorul afară din țara lor că și-o vor lua peste nas. Andrei, mă gândeam – pate că ar fi o idee faină de discutat – dacă americanii tot pledează pentru atâta democrație, etc. etc. nu i-a întrebat nimeni de ce la ei în țară avem nevoie de viză ca să intrăm? La ei nu e democrație?

  Mă distrează cum au impus no-fly zone, și sub pretextul ăsta au bombardat tot ce avea steag cu Gaddafi. Chiar, cum crezi că o să se termine măcelul?
  Acum aud că li se termină proviziile și apa la răsculați – mi se pare suspect cum nu s-a opus o forță majoră din partea unui om atât de puternic.

  Pe de altă parte mi se pare hilar cum unul dintre fii lui Gaddafi a fost raportat (de către rebeli!) ca fiind capturat și-apoi se plimba pe stradă în aclamațiile populației și zicea că le-a tras-o la rebeli.

 3. Daniel   •  

  Conchid că Gaddafi e puternic pe poziție și nouă ni se livrează minciuni sub incidența presei libere și echidistante.

 4. Daniel   •  

  Apropos de persecuții cică CIA și MI6 au avut contribuția lor la acestea. Înțeleg că tocmai CIA a deportat (înapoi în Libia, forțelor care îi torturau) o serie de insurgenți incomozi regimului, ba chiar au luat parte la aceste torturi și interogatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu