O nație de spălați pe creier

Cel mai grav lucru care s-a întâmplat românilor, în timpul vieții mele, e că au devenit idioți.

Da, știu, nu-i frumos să generalizez, sunt multe excepții. Da, sunt de-acord cu asta.

Bine, de fapt, spun o prostie – habar n-am dacă asta s-a întâmplat în timpul vieții mele. Poate așa a fost mereu. Dar eu îmi amintesc românul (și zic “românul” în sensul larg de omul de pe stradă, omul de lângă mine, omul cu care interacționez) un pic mai relaxat în perioada de după ’90. Între timp, ne-am tâmpit, ca neam, ca popor, ca persoane.

Mie mi se pare, poate greșesc, că poate m-am tâmpit și eu – mi se pare, spun, că una dintre cele mai mari probleme ale noastre, ca nație, ca oameni, e că suntem incapabili să acceptăm altă părere. E o formă primitivă de intoleranță care, cred eu, își pune amprenta pe evoluția noastră de oameni. Cumva, poate am fost educați să nu acceptăm nimic decât ce credem noi. Cine nu crede ca noi, e prost și nu merită să facă parte dintre noi. Problema ta e mai importantă decât problema mea ? Atunci mori, fir-ai al naibii de hipster hater pișcotar corporatist băsist uselist plătit de Roșia Montană care vrei să ne omori maidanezii!

Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră și trebuie stârpit*

A început, evident, cu politica. Scriam, în 2009

Foarte puțini dintre noi suntem capabili să admitem că oamenii gândesc diferit. Și foarte, foarte puțini suntem capabili să acceptăm că alții vor altceva decât noi. Și să nu încercăm să ne impunem propriile convingeri.

De-atunci, lucrurile doar s-au agravat, am devenit mai tâmpiți, mai intoleranți, mai spălați pe creier. Mai idioți. Nu mai avem mize. Nu mai avem scopuri. Doar asta – dacă nu gândești EXACT ca mine, ești idiot.

Exemple ? Cu duiumu’! Vă dau doar patru:

1. Scriu un articol PAȘNIC despre Roșia Montană. În care spun că nu mă interesează povestea și că n-am date spre a-mi face o părere. Un articol, în umila mea opinie, ușor împotriva exploatării, pentru că e un articol în care spun că-s lucruri faine pe-acolo, care s-ar putea ca mai târziu să nu mai fie. Primul comentariu ?

Singura informatie utila e ca sunt 300 tone de aur – 15 miliarde euro date cadou. Baga-ti geografia in cur, daca aia te intereseaza

Deci nu scriu explicit, pe înțelesul prostului, nu achiesez la mesajul care i-a fost lui băgat în cap ? Nu spun ce-a fost învățat el să spună ? Atunci să-mi bag geografia-n cur! Exact ca profa mea de fizică din 5-8 – avea problemele rezolvate de fiul său. Veneai c-o altă rezolvare ? Nota 3, că nu era EXACT ca-n notițele ei de-acasă!

2. O femeie a fost violată în centrul Capitalei. Trecem peste speculații, întreb atât doar: câți dintre noi au idee ce traumă imensă și veșnică se naște în mintea unei femei agresate sexual ? Exact!

Totuși… nu-i cu aurul de la Roșia ? Muriți toți, că nu ne pasă de istoria, geografia, siguranța sau logica nimănui. Nu ne mai ziceți de violuri, ziceți cum ne fură țara. Ziceți doar ce vrem noi! Dacă nu spui “nu ne vindem țara, jos RMGC, nu cianurilor”, ești de-al lor, deci mori sau ceva! Ce contează că tu vorbești despre cu totul și cu totul altceva ?

Screenshot_1

 

3. Tot la articolul meu cu Roșia Montană, de care ziceam mai sus, primesc adineauri acest comentariu:

comentariu

 

Deci da ? Dacă nu-ți pasă IMEDIAT de Roșia Montană, ești securist băsist uselist blogăr pișcotar! Ești “de porc!”, ești cu ei, nu ești cu noi! N-ai o părere ? Nu contează – dacă n-ai fix părerea mea, nu meriți atenție!

4. Un copil a murit mâncat de câini. Bine, da’ știți că de fapt îi totul o minciună ? Să abată atenția de la Roșia Montană. De fapt, copilul îi bine mersi. CÂT DE SPĂLAT PE CREIER SĂ FII SĂ SPUI ASTA ?!

ionut

Am trecut de cine nu-i cu noi, e împotriva noastră. Acum trăim în țara lui “dacă nu te bați pentru cauza mea, nu meriți aerul țării!”. Spui FIX ce m-au învățat pe mine să spun. Cu aceleași cuvinte, că dacă folosești alte cuvinte, eu nu mă prind. Dacă nu spui fix, cu același cuvinte, ce-am fost eu învățat să cred, atunci MORI! Cam aici suntem.

*) Un frate de-al meu, Bogdan, nu-l știți voi, a zis o chestie cândva. Tare, în felul ei. Citez.

principiul “cine nu-i cu noi e impotriva noastră” a fost pus in aplicare de comuniști.
Da, dar a fost definit înaintea lor, și folosit cu încredere și de alții. Vin în minte, în ordine alfabetică, Horia Sima, prin ’39, Licuriciul cel mare, prin 2002 și împăratul Palpatine, în Războiul Stelelor (ultimul episod).

Andrei Crivăț

27 Comments

  1. fb   •  

    eu zic sa nu mai spui niciun cuvant depsre teoria ta cu Teleorman ca te trezesti batut prin scara blocului 🙂

    • Andrei Crivat   •     Author

      nu-i o teorie, Flavius, e o realitate. Incet, incet, ajungem si-acolo :))

  2. Robert Antonescu   •  

    E sumbru ce-ai scris, dar nu cred ca e adevarat. Imi vei permite sa am alta opinie. 🙂
    Opinia mea este ca scursurile care s-au trezit in fata cu o tastatura au inceput sa fac mai mult zgomot decat eram obisnuiti. Orice gigel poate scrie un comentariu. In timp ce oamenii normali la cap se gandesc indelung si evita luari de pozitii pripite, gigel fricosul ascuns in spatele tastaturii si al unui nick name scrie de-i sfaraie degetele, uneori poate platit, alteori din pura prostie.
    E adevarat ca gigeii care trantesc ineptii in comentarii, de la sport la Rosia Montana, sunt intr-un numar ne-ignorabil si zgomotosi. Ceea ce s-a intamplat insa – si e probabil la fel de grav cu ce spui tu – a fost ca oamenii decenti s-au saturat de balacarelile astea mizerabile pe care le permite acum tehnologia sa le verse peste tot. Oamenii decenti tac. Si discuta intre ei, cu ai lor. Sa ne pastram credinta ca sunt undeva acolo si, poate, la un moment dat isi vor face auzita vocea.

    • Trixie   •  

      Sunt de aceeasi parere cu Robert; foarte multi dintre cei prezenti in mediul online nu comenteaza aproape deloc. Bineinteles ca lovindu-te doar de cei care comenteaza, de cei mereu vehementi, care vor sa demonstreze ceva cuiva, sa aiba ultimul cuvant, gustul amar devine din ce in ce mai prezent. Andrei, gandeste-te la `ne-comentatori`, la cei tacuti :), poate reusesti cumva sa restabilesti echilibrul.

    • crai   •  

      Mda, cam fantezista dorinta ta. Oamenii cu cap stiu mai bine decat sa intre intr-o troaca . Si daca troaca aia se mai afla si in fata unor creaturi cu IQ subunitar si acces la internet – HELL NO, eu nu ma bag acolo. Ar fi dragut o lege (ceva) – vrei calculator – test de cultura generala si IQ, Vrei acces la internet – teste mai grele.

      @autor: nu e vorba ca nu ai o parere – sa nu ai o parere ar insemna sa nu stii gandi, citi etc. Ai una, dar nu corespunde cu taberele PRO si CONTRA. E parerea ta, cica aia proprie si personala, dar (din motive de tehnologie) nu e inteleasa nici de unii si nici de altii. Important e sa iti sustii parerea si cand iei “o parte” sa stii de ce o iei. Nu pentru ca asta vrea UNU’ sau ALTU’.

  3. Andrei Crivat   •     Author

    Robert, is perfect de-acord cu tine. Da’ cand gigeii astia incep sa devina singurii de care te ciocnesti – tocmai pentru ca, dupa cum spui tu, oamenii normali se gandesc indelung inainte sa ia pozitie – incepi sa crezi, involuntar, ca astia suntem.

  4. Daniela   •  

    Am zis să mă abÅ£in de la orice comentariu legat de ce se întâmplă la noi în ultimele zile, de teamă să nu păÅ£esc fix ce ai scris tu aici. Pentru că dezgustul meu ar fi fost cu atât mai mare. Cumva, ieri noapte, mi s-a pus pata pe un status de pe facebook, legat de eutanasierea câinilor ÅŸi violul cu pricina. Am comentat paÅŸnic ÅŸi am dat niscaiva argumente (umile, zic). M-am ales cu “urarea” unei domniÅ£e prin care am fost rugată, pe un ton agresiv, să comentez numai dacă (citez) “voi fi violată personal ÅŸi profesional”.

    Un mic “amendament” pentru articol, totuÅŸi. Cădem mult prea uÅŸor în patima stereotipurilor (dacă le pot denumi în felul ăsta). “Suntem o naÅ£ie de spălaÅ£i pe creier”, “suntem incapabili să acceptăm altă părere.” mă duce cu gândul la “Trăim în România ÅŸi asta ne ocupă tot timpul.” Am dat ceva argumente aici, aÅŸa cum le-am simÅ£it anul trecut: http://marianistor.wordpress.com/2012/09/24/paradisul-porcariilor/.

  5. Andrei Crivat   •     Author

    Daniela, generalizezi. Nu “cadem” in patima stereotipurilor. Uite, tu, fiind mai inteleapta, nu cazi. Doar eu cad.
    da’ ATAT de tare imi asum asta!

  6. Pingback: romanii au dreptate. numai ei.

  7. Nick   •  

    @Robert
    Daca vei sta de vorba cu foarte multe persoane si vei aduce in discutie subiectele semnalate de autorul acestui blog, vei observa ca si in “real life” genul acesta de oameni (sau aceasta gandire pe care nu stiu cum s-o cataloghez) este tot mai prezent(a). Usor-usor se va depasi nivelul de “in spatele ecranului”…

    In rest, desi nu-l cunosc pe autor, nu pot decat sa-l felicit pentru eleganta cu care expune lucrurile. Personal, as fi fost mult mai virulent in exprimare si condamnarea acestor exemple prezentate. Poti avea o opinie contrara bazata pe un minim de logica, nu pe “argumente” in fata carora ramai….tablou.

  8. tiramisu   •  

    Andrei, in primul si-n primul rand asa cum ca sofer risti sa mori pe sosele, ca miner, ca tot avem tema cu minele zilele astea, risti sa mori in subteran, ca blogar trebuie sa-ti asumi si riscul de-a fi injurat si criticat pentru ceea ce scrii.

    Pe de alta parte e oarecum justificata reactia multora pe acest subiect. Si-am sa explic. Avem pe de o parte o companie miniera care a pompat la greu bani in TV si in online, si iata ca in felul asta protestele au fost ignorate o vreme pe tv la fel ca si-n online, si te invit sa-mi dai macar 3 articole scrise de cei mai cititi blogari de la noi vizavi de-un eveniment social extrem de important in Romania. Exact, n-ai sa gasesti. Asadar e extrem de suspect tot ceea ce se-ntampla. Si dupa experienta cu privatizarea Petrom cand ne-am vandut zacamintele de petrol pe te miri ce, oamenii sunt extrem de suspiciosi, si eu ii inteleg perfect.

    Oamenii se trezesc cu niste politicieni care se comporta de parca sunt angajatii firmei miniere nicidecum angajatii si reprezentantii cetatenilor de rand. Se mai trezesc ca intreaga pleiada de televiziuni, c-o singura exceptie digi 24, instaureaza un embargo vizavi de proteste, sau daca dau stiri le dau in incercarea de a decredibiliza protestele, si intalnesc in online niste coincidente extrem de ciudate. Astfel ajung sa reactioneze asa cum s-a intamplat si-n cazul tau.

    • Andrei Crivat   •     Author

      Tiramisu, deci, pe scurt – imi spui ca tu poti intelege un om care are reactia “si ce daca a fost violata, important e ca ne fura aurul ?”

  9. Lucian   •  

    Cu ideea ca prea putina lume intelege ca fiecare gandeste diferit, sunt total de acord.
    Prea des te intalnesti cu persoane care nu reusesc sa inteleaga si alte puncte de vedere decat al lor, ce sa mai vorbim de a fi empatici la cum se simt ceilalti. Suntem invatati sa dam din coate pentru ceea ce credem si de multe ori facem treaba asta in contextul gresit.

    Spalati pe creier? Asa o fi..
    Atata vreme cat televizorul e cel mai folosit mijloc de divertisment.
    Dar nu cred ca toti 🙂
    Si nu cred ca doar noi. Cred ca noi stam bine.
    Exista o multime de alte natii la fel sau chiar mai grave decat noi.
    Eu unul nu am crezut niciodata ca suntem “fundul Europei” sau “cea mai _______ tara” (completeaza tu cu ce adjectiv jignitor doresti). Nu ar fi corect fata de multi oameni faini pe care ii cunosc.

    Dar, vorba ta, e dreptul fiecaruia sa creada si sa isi asume ce crede 🙂

    • Andrei Crivat   •     Author

      Lucian, da, îs de-acord și că nu toți și că nu doar noi.
      Dar când spui “oamenii sunt buni”, e evident că nu toți și că sunt excepții.
      Când spui “românul s-a născut poet”, e evident că nu fiecare în parte e poet.
      La fel, când spun că suntem o nație de spălați pe creier, știi ?

  10. AurelianoBuendia   •  

    Apropo de spalatul pe creier:

    http://www.nasul.tv/?p=45872

    PS: Multi sunt suparati pentru ca argumentele RMGC sunt stiute de toata lumea. Apar in reclame. Au bagat milioane in spalatul pe creier. Dar argumentele noastre sunt aruncate in derizoriu. Poate de asta multi se enerveaza. Ca nu ne asculta nimeni si pare ca toti vor sa musamalizeze cazul asta.
    Mai cred ca nu trebuie sa fiu specialist in chimie sa imi dau seama ca minte o clasa politica intreaga. M-am documentat o saptamana, zi si noapte, despre subiect. (Tot ce scot ei acum, la tv si in presa, sunt scoase in mare parte si de mine.) Si iti spun ca sunt foarte multe probleme la acest proiect, tocmai de asta multi nu stiu cu ce sa inceapa.
    Jurnalistii nu vor sa caute, este un adevar trist. Dar nu prea exista jurnalism. Exista, evident, exceptii. Dar vocea lor este slaba.

    Eu cand am vrut sa tip nu m-a ascultat nimeni (Mi s-a ridicat masina abuziv. Mi s-a cerut spaga. Mi s-a cerut sa fur. ) 30 de familii tipa in Rosia Montana ca statul le va incalca dreptul constitutional la proprietate. Ei nu vor sa vanda. In schimb, la tv, apar cei veniti din comune limitrofe. Cei care au nevoie de un loc de munca. Ei de ce nu au constiinta? Ei de ce nu au bun simt?

    Si ma gandesc ca putea sa fie casa mea. Eu sunt un om decent. Devenit militant peste noapte. Si am aflat ca in afara cercului meu, argumentele rationale nu functioneaza.

    Si mai este o vorba: Tine-i saraci si prosti, sa profitam de ei. Intoarce-i pe unii impotriva celorlalti (eu ma uit de o saptamana la tv. asta vad si ma revolta).
    De acord cu tine, ca multi nu au argumente rationale. Dar asa au fost hraniti. Eu nu ii condamn. Asa cum in piata au venit multi sa ma convinga sa merg la protestul anti-eutanasiere. Si m-am intrebat, nu asta vor? Sa ne separe in tabere? Cand problema este simpla. Cineva trebuia sa-si faca treaba. Sistemul functiona. Acum sistemul il acopera pe vinovat. Solutii trebuie sa se gaseasca pentru toti. Asa-i in democratie.

  11. Cristi   •  

    Atat de adevarat. Luam toate valorile negative ale vestului, baga-mi-as cracii in ea de america, ue si alte mizerii. Nu am lua ceva bun nici de am crapa.

  12. Horia Pană   •  

    Stimate Andrei CrivăÅ£,

    VorbeÅŸti despre “o naÅ£ie de spălaÅ£i pe creier” cu amendamente. Nu toÅ£i. Dar cei despre care îi pomeneÅŸti ca atare s-ar putea să nu fie chiar spălaÅ£i, deÅŸi ar trebui. Dacă mă-nÅ£elegi. 🙂

    Eu am sesizat că ai o opinie despre RoÅŸia Montană, dar nu seamănă deloc cu peremptoriul opiniilor deservite ÅŸi pe care unii-alÅ£ii le îmbucă pe nemestecate. Dovadă trimiterile la blogurile lui Tudor ÅŸi Vlad Petreanu. Åži e sănătos aÅŸa, câtă vreme informaÅ£iile sunt fragmentare, contradictorii ÅŸi speculative.

    M-a provocat, într-o oarecare măsură, acordul perfect cu cele spuse în comentariul lui Robert Antonescu. Pentru că el spune, la un moment dat, că “oamenii decenÅ£i tac”, că “discută între ei, cu ai lor” ÅŸi “poate, la un moment dat îÅŸi vor face auzită vocea”.
    Aici este, în opinia mea, buba bubelor. Că oamenii decenÅ£i care tac nu sunt deloc decenÅ£i, oricare ar fi sensul pe care-l dăm decenÅ£ei, ci mai degrabă indolenÅ£i. Pentru că a te limita la discuÅ£iile “noi ÅŸi ai noÅŸtri” îmi pare o parafrază la dictonul “cine nu-i cu noi e împpotriva noastră”. Åži anume, “cine nu-i ca noi să ne lase în pace”.

  13. Mihai   •  

    Offtopic: Stiam de Rosiana Montana inca din scoala gimnaziala cand proful de geografie ne spunea ca exista un zacamant foarte mare de aur, dar din pacate este foarte greu sa poate fi exploatat.
    Nu mai tin eu foarte multe de atunci, dar din ce-a mai spus el a fost eva de genul. Vor mai trece foarte multi ani pana cand vom putea exploata fara pericole acel zacamant. Se intampla in 1988-1989.

  14. pfft   •  

    Cel mai grav lucru care s-a întâmplat românilor, în timpul vieții mele, e că au devenit idioți.
    Poate vrei sa spui “Cel mai grav lucru care li s-a întâmplat românilor…” E nasol cand esti agramat.
    Revenind:
    “Cel mai grav lucru care s-a întâmplat românilor, în timpul vieții mele, e că au devenit idioți.”
    Din felul in care ai formulat fraza reiese ca romanii au devenit idioti din cauza faptului ca tu traiesti. Asta o poti rectifica usor.
    In ce priveste continutul articolului, e digerabil, dar mediocru, nu ai adus nimic nou.

  15. Florian   •  

    Cred ca e unul din putinele materialele redactate pe care le-am citit în ultima perioadă și cu care rezonez în proporție de 100%.
    Problema e (sau de fapt nu e) ca nici pe mine nu ma intereseaza in mod special proiectul „Rosia Montana” tocmai pentru că nu dețin informații esențiale cu privire la așa ceva. Și cum știu prea puține, evident că nu pot să am o părere avizată. pe care să o expun în gura mare. Și decât să intru în gașca „ne fură aștia țara” (și uite cum am revenit la începutul anilor 90), mai bine tac!
    Și mai e o „problemă”. Cred că, fie că vrem fie că nu, un băiat (sau o fată) va pune mâna pe Rosia Montană, mai devreme sau mai târziu. Fie că se adună încă un an, in fiecare zi, 100, 1000 sau 10000 de oameni în București. Că na, ăsta e capitalismul, sunt prea mulți bani la mijloc ca zona respectivă să nu fie exploatată. Și prefer să nu mă consum emoțional pe o treabă ce practic nu o pot controla direct. Sunt multe alte probleme mult mai „palpabile” pe care le pot controla și care trebuiesc rezolvate…
    Cât privește gașca de „spălați pe creier”…cred că aș avea nevoie de mult mai mult decât un comentariu în care să scriu despre ei, de paranoia lor sau de oglindirea frustrărilor lor undeva cât mai departe de persoana lor.

  16. Pingback: Roșia și salvarea ei | printreranduri.eu

  17. Manuel   •  

    Daca vrei sa ai la un loc info despre Rosia Montana si de ce EU sunt impotriva exploatarilor facute de RMGC, poti vedea ce am scris aici (fac update zilnic cu ceva linkuri noi) http://obisnuit.eu/2013/09/02/nu-exploatarilor-de-la-rosia-montana/

    E drept ca unii oameni sunt atat de infierati incat nu vad altceva. Fanatismul nu e bun in orice fel de caz. Putin cap limpede poate ajuta la nevoie.

  18. Dorin   •  

    În vreme de criză încep și manifesțările extreme / extremiste. ăsta e motivul pentru care vezi mai clar lucrul ăsta acum
    Dar el e moștenit, și îl identific foarte clar cu ceea ce s-a predat, metodic, în școala comunistă. Intoleranța la gîndul diferit e lege; chiar și tu ai sesizat lucrul ăsta cînd ai amintit de profesoara ta.
    Deci nu, nu suntem acum mai tîmpiți, am fost dintotdeauna (cel puțin, din epocile ‘tangibile’).

  19. Val Vesa   •  

    Nu suntem natie de spalati pe creier, ca nu prea exista creier din pacate. Cei mai multi se ghideaza dupa miscarile turmei, ca oile care sar in rapa dupa prima care a ajuns acolo din greseala, celelalte o urmeaza.

    Exact cum ni se spune in Biblie ca “vai de orbul care conduce pe drum alt orb, ca vor cadea amandoi in groapa si vor pieri”.

    Exercitiul “democratic” la romani a fost inteles cu migrarea de la ceea ce era numit pana in ’89 ca “ia si tu ca e a tuturor”, la “daca nu imparti cu mine ce ai furat esti impotriva democratiei” si la furat suntem experti.

    Romanul fura si in vis, fura din fiecare ora de scoala sau de munca, iese mai devreme in pauze, taie curbele si benzile de circulatie cum il taie capul ca “el se grabeste”, claxoneaza la semafor ca si cum toate masinile ar trebui sa se miste cu viteza luminii.

    Nu avem rabdare cu nevestele, nu avem rabdare cu copiii, nu avem rabdare in biserica, nu avem timp de relatii reale, stam pe Facebook si fumam iarba si apoi ne miram ca merge un idiot in fata noastra si noi dupa el ca oile.

    Cand vom fi preocupati sa ne regasim creierele, sa le “spalam” de egoism, invidie, rautate si lacomie, atunci e posibil sa mai avem o sansa ca natie, ca popor, ca (virgula) ca tara nu cred ca mai decidem noi ce se va alege de noi.

    Sorry, vroiam initial sa scriu doar “ai dreptate” si degetele s-au cam dus mai mult pe taste.

  20. gelu   •  

    Am citit cu interes articolul și am ajuns la sumbra concluzie că în România încă mai există rămășițe ale regimului comunist leninist stalinist. Partea cea mai proastă e că românașul a încercat o cale de mijloc prinsă cu colier de Turda, iar rezultatul se vede în ziua de azi. Ne-am gândit că suntem liberi și putem face ce vrem noi. Problema se pune ca nu știam, nu știm și nu vom ști ce să facem cu libertatea extraordinară pe care am câștigat-o cu sânge în 1989. După cum se vede, aparent, mulți zic că degeaba s-a murit atunci. Eu cred cu tărie contrariul. Și mai cred că la un moment dat, lumea (care are CEL PUÈšIN o coloană vertebrală) va vedea și va simți cât de bine e să-ți filtrezi informația care te bombardează zilnic.
    De aceea, eu recomand cu tărie românașilor să renunțe la senzațional, să renunțe la tabloide și să își vadă de bârna din ochiul propriu și nu gozul (murdăria) din ochiul vecinului!

    Numai bine!

  21. Gabi   •  

    Tot din categoria “Nu ne vindem tara”: intr-un fel sau altul suntem fortati sa o facem, si prin ignoranta chiar incurajam directia asta in diverse sectoare economice.
    Dau doar un exemplu:
    Terenul agricol si pretul sau foarte atractiv.
    Taranul este sarac pentru ca nu este ajutat sa se dezvolte. El vinde pamantul, cui? Cui da mai mult. German, italian nu conteaza. Pretul e mai mic decat la ei deci, o afacere buna. Preturile cresc, taranul consuma banii pentru ca nu stie si nici nu este invatat sa ii foloseasca, peste cativa ani este din nou sarac. Apoi, pamantul nu mai e el lui dar munceste pe 3 lei pe plantatia care putea fi macar in parte a lui.
    Nu vreau sa trag o concluzie dar dupa multe privatizari nefericite urmeaza agricultura, nu doar mineritul de ce natura o fi el.
    Poate vor sti altii mai bine ce sa faca cu ce a fost al nostru, poate nu.
    Atunci unde este optimismul?
    El vine din idea “fiecare pt el”.
    Fiecare face ce il taie capul sau ce i se induce a face, poate are noroc.

  22. Pingback: Când nu dăm doi bani pe legi | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu