Microsoft vrea sa ajute Firefox :)

de pe realitatea.net

Mozilla a acceptat oferta Microsoft privind colaborarea in vederea asigurarii interoperabilitatii dintre browserul open-source si sistemul de operare de urmatoare generatie Windows Vista.

Oferta Microsoft a fost lansata sambata, cand Sam Ramji, directorul laboratorului open-source al companiei a postat o scrisoare deschisa pe un blog utilizat de dezvoltatorii Mozilla. Microsoft s-a oferit sa deschida un nou centru open-source la sediul sau din Redmond, destinat dezvoltatorilor Mozilla, unde acestia se vor putea intalni cu angajatii Microsoft. Oferta se refera si la colaborarea pentru dezvoltarea clientului de e-mail Thunderbird.

Detalii gasiti aici

Andrei Crivăț

6 Comments

 1. Darius   •  

  Eheheheeei. Cum l-a prins pe Microsoft altruismu’ ăsta, de a ajuta ÅŸi colabora cu toÅ£i… fix acum când se duce de râpă. Iacătă cum ÅŸede trebÅŸoara, în opinia mea umilă de observator neavizat: pe lângă că Vista acesta suge cam tot dintr-un calculator numa’ ca să auzim sunetul de Windows la intrare, este ÅŸi incompatibil cu… ORICE. AÅŸa că normal că e în interesul lor să “ajute” pe toÅ£i ceilalÅ£i să poată funcÅ£iona pe această platformă. CĂ DE NU RĂMÂNE GOALĂ! Mozilla va “accepta încântată”, precum ÅŸi alte companii, cu alte produce, deoareÅŸce, dragii mei, nu-i doare gura să zică “mda, bine, uatevă” ÅŸi mâna să mai bage o linie de cod (relativ…).

 2. Darius   •  

  Bine, teoretic nu ÅŸtim tu ÅŸi eu exact cum ÅŸede treaba. Da’ “aud ÅŸi eu” (acest procedeu jurnalistic fundamentat) că se duce. Pen’că în SUA, cel puÅ£in, Apple e way ahead ÅŸi, cât cunosc eu ÅŸi din toÅ£i pe care-i cunosc cred, toate produsele Microsoft încep să cam rămână în urmă. Gândind logic ÅŸi amintindu-ne că Microsoft a avut mereu monopol (unde timpul trecut e potrivit, urmând să devină mai mult ca perfectul) ÅŸi nu se alia cu nime’, aceste subite colaborări, înfrăÅ£iri, semnări ÅŸi măritiÅŸuri nu vin pentru că Ionică PorÅ£i s-a trezit dimineaÅ£a în casa lui în care camerele se schimbă după user ÅŸi s-a gândit să mai dea ÅŸi la alÅ£ii ÅŸi pentru că (atenÅ£ie!) are nevoie.

  Din nou, aÅŸa mi se pare mie. Dacă 30 de ani îÅ£i merge bine ÅŸi duci steagu’, de ce dintr-o dată să laÅŸi ÅŸi pe alÅ£ii, ca să nu zic mai clar – să te ajute să-l Å£ii? Mă-nÅŸel amarnic?

  (De făcut o delimitare, totuÅŸi – Mozilla nu se bate cu Microsoft, respectiv nu se bătea, Yahoo! nu se bătea cu Microsoft ÅŸi aÅŸa mai departe – e vorba de bătaie produs/produs. Yahoo! Messneger cu MSN Messenger, Firefox cu Explore ÅŸi aÅŸa mai departe. E drept, Microsoft are produse să se compare cu TOATE celălalte companii, doar că, segment pe segment, pierde – deoarece nu mai e singura companie ce face tot… lumea începe să aleagă ÅŸi altele. Cum marele lor produs e Windows, cu versiunile lui, Microsoft are interesul să meargă pe el ÅŸi produsele (mai bune) ale altor companii, ce câÅŸtigă la public, în detrimentul produselor Microsoft. Cum Apple, ăsta fiind oponent total Microsoft, revine în forÅ£ă cu o politică nouă, nu caută monopol ÅŸi hegemonie, colaborând deschis cu toate companiile, raportat la calitate… Încă Microsoft nu a ajuns în râpă, dar, cum ziceam, se duce… Ce vroiam să spun e că asta doreÅŸte să împiedice, prin toate “ajutoarele” astea ce le dă. De fapt, se ajută pe sine. Nu mai este în poziÅ£ia de “rocketing to the sky”. Încearcă ÅŸi el să mai zboare.

 3. Andrei Crivat   •  

  mda, nu te contrazic, insa eu ma refeream la altceva. cum se poate spune ca MS ramane in urma, in conditiile in care, in continuare, peste 90% din calculatoarele din lume folosesc windows ? si mai mult de jumatate dintre utilizatorii de browsere folosesc IE, in conditiile in care cealalata jumatate este impartita intre firefox, opera si altele ?

 4. Darius   •  

  Am pierdut vreo 3-4 ore tot încercând să caut ceva statistici. Oricum, mă dau bătut. Vroiam să susÅ£in cu dovezi că-s sceptic referitor la statistica ta. Da’ precum n-am dovada, voi fi doar sceptic ÅŸi gata. Nu ÅŸtiu de unde zici tu de 90%, cre’că e dramatic mai puÅ£in (dramatic pentru Big Bill), da’ ÅŸi dacă ar fi cam aÅŸa… cre’că scade dramatic ÅŸi vizibil, deoarece, repet – altfel de ce s-ar repezi ei dintr-o dată să ajute?…

 5. Andrei Crivat   •  

  eu am citit undeva. nu mai stiu unde, dar o sa-mi amintesc si o sa-ti arat si dovezile ca in anul 2006 putin peste 90% din calculatoarele din lume au Windows. iar cu browserele, e foarte simplu – uita-te la tine pe statistici, si vezi care e cel mai folosit browser. si apoi extinde pe toate site-urile cu stat meters, si vezi la browsere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu