Microsoft vrea sa ajute Firefox :)

de pe realitatea.net

Mozilla a acceptat oferta Microsoft privind colaborarea in vederea asigurarii interoperabilitatii dintre browserul open-source si sistemul de operare de urmatoare generatie Windows Vista.

Oferta Microsoft a fost lansata sambata, cand Sam Ramji, directorul laboratorului open-source al companiei a postat o scrisoare deschisa pe un blog utilizat de dezvoltatorii Mozilla. Microsoft s-a oferit sa deschida un nou centru open-source la sediul sau din Redmond, destinat dezvoltatorilor Mozilla, unde acestia se vor putea intalni cu angajatii Microsoft. Oferta se refera si la colaborarea pentru dezvoltarea clientului de e-mail Thunderbird.

Detalii gasiti aici

Andrei Crivăț

6 Comments

 1. Darius   •  

  Eheheheeei. Cum l-a prins pe Microsoft altruismu’ ăsta, de a ajuta şi colabora cu toţi… fix acum când se duce de râpă. Iacătă cum şede trebşoara, în opinia mea umilă de observator neavizat: pe lângă că Vista acesta suge cam tot dintr-un calculator numa’ ca să auzim sunetul de Windows la intrare, este şi incompatibil cu… ORICE. Aşa că normal că e în interesul lor să “ajute” pe toţi ceilalţi să poată funcţiona pe această platformă. CĂ DE NU RĂMÂNE GOALĂ! Mozilla va “accepta încântată”, precum şi alte companii, cu alte produce, deoareşce, dragii mei, nu-i doare gura să zică “mda, bine, uatevă” şi mâna să mai bage o linie de cod (relativ…).

 2. Darius   •  

  Bine, teoretic nu ştim tu şi eu exact cum şede treaba. Da’ “aud şi eu” (acest procedeu jurnalistic fundamentat) că se duce. Pen’că în SUA, cel puţin, Apple e way ahead şi, cât cunosc eu şi din toţi pe care-i cunosc cred, toate produsele Microsoft încep să cam rămână în urmă. Gândind logic şi amintindu-ne că Microsoft a avut mereu monopol (unde timpul trecut e potrivit, urmând să devină mai mult ca perfectul) şi nu se alia cu nime’, aceste subite colaborări, înfrăţiri, semnări şi măritişuri nu vin pentru că Ionică Porţi s-a trezit dimineaţa în casa lui în care camerele se schimbă după user şi s-a gândit să mai dea şi la alţii şi pentru că (atenţie!) are nevoie.

  Din nou, aşa mi se pare mie. Dacă 30 de ani îţi merge bine şi duci steagu’, de ce dintr-o dată să laşi şi pe alţii, ca să nu zic mai clar – să te ajute să-l ţii? Mă-nşel amarnic?

  (De făcut o delimitare, totuşi – Mozilla nu se bate cu Microsoft, respectiv nu se bătea, Yahoo! nu se bătea cu Microsoft şi aşa mai departe – e vorba de bătaie produs/produs. Yahoo! Messneger cu MSN Messenger, Firefox cu Explore şi aşa mai departe. E drept, Microsoft are produse să se compare cu TOATE celălalte companii, doar că, segment pe segment, pierde – deoarece nu mai e singura companie ce face tot… lumea începe să aleagă şi altele. Cum marele lor produs e Windows, cu versiunile lui, Microsoft are interesul să meargă pe el şi produsele (mai bune) ale altor companii, ce câştigă la public, în detrimentul produselor Microsoft. Cum Apple, ăsta fiind oponent total Microsoft, revine în forţă cu o politică nouă, nu caută monopol şi hegemonie, colaborând deschis cu toate companiile, raportat la calitate… Încă Microsoft nu a ajuns în râpă, dar, cum ziceam, se duce… Ce vroiam să spun e că asta doreşte să împiedice, prin toate “ajutoarele” astea ce le dă. De fapt, se ajută pe sine. Nu mai este în poziţia de “rocketing to the sky”. Încearcă şi el să mai zboare.

 3. Andrei Crivat   •  

  mda, nu te contrazic, insa eu ma refeream la altceva. cum se poate spune ca MS ramane in urma, in conditiile in care, in continuare, peste 90% din calculatoarele din lume folosesc windows ? si mai mult de jumatate dintre utilizatorii de browsere folosesc IE, in conditiile in care cealalata jumatate este impartita intre firefox, opera si altele ?

 4. Darius   •  

  Am pierdut vreo 3-4 ore tot încercând să caut ceva statistici. Oricum, mă dau bătut. Vroiam să susţin cu dovezi că-s sceptic referitor la statistica ta. Da’ precum n-am dovada, voi fi doar sceptic şi gata. Nu ştiu de unde zici tu de 90%, cre’că e dramatic mai puţin (dramatic pentru Big Bill), da’ şi dacă ar fi cam aşa… cre’că scade dramatic şi vizibil, deoarece, repet – altfel de ce s-ar repezi ei dintr-o dată să ajute?…

 5. Andrei Crivat   •  

  eu am citit undeva. nu mai stiu unde, dar o sa-mi amintesc si o sa-ti arat si dovezile ca in anul 2006 putin peste 90% din calculatoarele din lume au Windows. iar cu browserele, e foarte simplu – uita-te la tine pe statistici, si vezi care e cel mai folosit browser. si apoi extinde pe toate site-urile cu stat meters, si vezi la browsere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu