Gastronomie de week-end 7

Sos de avocado (aperitiv) și sos de ghimbir (pentru fripturi).Două rețete foarte faine și foarte ușor de făcut. Pe amândouă le-am învățat de la Mircea Groza, căruia îi mulțumesc și căruia, în scurt timp, o să-i dedic o rubrică permanentă, dat fiind că e unul dintre cei mai fini și mai pricepuți bucătari pe care i-am întâlnit vreodată.

Sos de avocado

Unul dintre cele mai bune și mai ușoare aperitive pe care le-am încercat se face cam în 10 minute. Pentru el vă trebuie 2 fructe de avocado (care de fapt cică-s legume, da’ asta e altă poveste), o jumătate de ceapă roșie, 2 ardei iuți, o roșie, pătrunjel verde, 2 căței de usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.

Fructele de avocado se crestează pe lungime și se răsucesc, apoi se scoate sâmburele ăla mare (dar nu-l aruncați)

p1050002.JPG p1050003.JPG

Apoi se scoate miezul cu o linguriță și se pisează cu o furculiță, se face ca o pastă

p1050005.JPG

Ceapa, ardeii (fără semințe), roșia (decojită și fără semințe, se scot cu o linguriță) pătrunjelul (2 lingurițe) și cățeii de usturoi se taie foarte, foarte mărunt și se amestecă cu pasta. Cel mai bine și mai bine ar fi să folosiți un blender când le amestecați. Lămâia, uleiul, sarea și piperul se amestecă și ele, după gust. La final, se ornează cu sâmburii de la avocado. Și cel mai bun și mai pun e cu chipsuri tortillas sărate.

p1050004.JPG p1050007.JPG

Sos de ghimbir

Plecăm de la premiza că ghimbirul e ceva foarte aromat și foarte bun. Sosul de ghimbir este, de asemenea, foarte aromat, dar foarte picant. Și se folosește la fripturi, fie ele reci sau calde. Pentru acest sos, la o masă de vreo 4 persoane, e nevoie de – evident – ghimbir, 3 căței de usturoi, 2 ardei iuți, sos de soia, zeamă de lămâie, sare și piper.

p1050011.JPG p1050012.JPG

Ghimbirul (cât o nucă, nu mai mult, curățat de coajă – e marcat cu roșu în poza de mai sus), ardeii (cu tot cu semințe) și cățeii de usturoi se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă cu sosul de soia și cu zeama de lămâie, după gust. Și iese cam așa (scuze pentru poza slabă)

p1050017.JPG

Ce să vă mai zic… poftă bună 🙂

Andrei Crivăț

3 Comments

  1. Ana Maria   •  

    Sosul asta de avocado se numeste “guacamole”, acasa la mama lui, in Mexic si, de regula, asa e cunoscut si prin restaurantele cu specific. Probabil stiai si tu asta, ca e foarte popular si, intr-adevar, foarte gustos 🙂

  2. Andrei Crivat   •  

    nu stiam! adica stiam de guacamole, fireste, da’ nu stiam ca-i acelasi lucru 🙂

  3. mirmen   •  

    …păi pe viitor,andrei,sa-ţi notezi ce-ţi zice nen-to mircea 🙂 bravo ana-maria, l-ai recunoscut fie şi-n farfuria aia cu marginea neprezentabilă public :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu