Asa cum am promis, revin cu o salata de fructe de mare, reteta primita de la Luci – multumesc. (click pentru zoom pe toate pozele)
Inainte, am facut un fel de mini-platou cu jambon serano, carnaciori subtiri de vita de la Aldis, babic de Plescoi si branza de Nasal (branza asta e speciala, e tinuta la fermentat intr-o pestera din satul Taga)
Apoi, am facut niste creveti la gratar. Inainte de a-i pune pe gratar, i-am inmuiat intr-un sos din unt topit amestecat cu ghimbir, cimbru, busuioc si praf de usturoi. La toate astea am adaugat o jumatate de pahar de vin alb (aceeasi Feteasca alba de la Domeniile Coroanei, din 2004), apoi am inmuiat crevetii in amestecul asta si i-am pus pe grill
Iata si rezultatul final:
Apoi salata de fructe de mare. Am folosit scoici, creveti, surimi (betisoare de crab) taiat in bucatele mici si un cocktail de fructe de mare (din ala in vid, nu din ala cu zeama). Cocktailul l-am folosit pentru inelele de calamar si pentru puii de caracatita, intrucat n-am gasit separat. Dar as recomanda sa luati separat si sa faceti salata cum vreti voi.
Mai intai am oparit scoicile, crevetii si cocktailul vreo 10 minute, apoi le-am scos, le-am scurs de zeama, le-am spalat, iar le-am scurs (scoicile trebuie spalate bine si inainte, intrucat mai au nisip). Dupa care le-am pus intr-o tigaie cu unt topit amestecat cu cimbru si ghimbir (se gasesc amestecate sub numele de “verdeturi italiene”), am pus apoi si bucatelele de surimi. Am tot amestecat, le-am lasat vreo 10 minute, dupa care am pus un pahar de vin alb si niste busuioc uscat (desi as fi preferat sa am verde, dar n-am gasit) si le-am mai lasat vreo 5 minute, sa fiarba putin vinul. La final, am pus niste praf de usturoi peste ele
Dupa care le-am pus in farfurie, am pus si crevetii aia la gratar si am turnat din sosul de la fructele de mare
Pofta buna 🙂
You had me at jambon serano.
Ai vre-o sugestie cum ar merge preparati crevetii mici? Am si surimi la dispozitie.
da, se pot face in unt, cum am povestit in postul trecut. foarte buni, foarte gustosi 🙂 mai stiu o reteta, de creveti saganaki, cu sos de rosii si branza feta pe gratar, da’ e mai complicat. in unt e foarte simplu. sau si mai bine, ii poti adauga la cocktail de fructe de mare, care are creveti mici, dar dor vreo 3-4. de ala vidat iti trebuie.
Bun, merci de post-uri si reply-uri. Trebuie sa iau si un grill fain.
Man, you made my day! 🙂
Andreiule, felicitari pentru incercarile gastronomice. Totusi, “platoul” merita un aport creativ, cit de cit… Tocmai calitatea de hiperdelicatesa a unora dintre ingredientele platoului te obliga la mici trucuri imagistice si gustative. Nu ti le spun, probabil ca le vei descoperi singur in timp.
Apoi salata si crevetii… Poate nu vei fi de acord cu mine, dar prea ai preparat la bietele fructe de mare. Ai toat sansele sa le pierzi savoarea si consistentele felurite in acest proces. Mai mult… Praf de usturoi? Ghimbir uscat? Mixuri de ierburi gata preparate? Ce-i asta, dragule? Toate astea se gasesc in varianta naturala si separata. Bre, macar USTUROIUL! 🙂 Ingrediente congelate? Ce-i asta? Surimi trecut prin tot procesul ala de inabusire/fierbere in unt? Pai ala se inmoaie si devine pastos si daca-l pui aproape de o cana cu ceai, ce naiba…? Surimi-ul in sine (cel de prin magazinele romanesti) e plin de tot felul de porcarii de laborator. Parerea mea: fructele de mare sint speciale prin insasi natura lor, pe care riscams a o distrugem prin atitea caleli si bolboroseli grase. O sugestie moca: ia-ti un wok si nu mai praji in unt. Stir fry in trei linguri de ulei bun de masline si un catel de usturoi zdrobit, nu taiat. Dar stai cu rabdare linga aragaz si amesteca rapid, nu le lasa de capul lor 😉 Cu prietenie.
@DeGustibus: nu cred ca merita un efort creativ. L-am facut pur si simplu pentru mine. Imi plac mancarurile pentru gust, rareori pentru cum arata.
Ghimbir verde n-am gasit, cum nu le-am gasit nici pe celelalte. Si eu sunt un fan al verdeturilor… verzi. Nici surimi crud n-am gasit. Surimi, in urma fierberii, devine mult mai gustos, in plus se desfasoara ca niste spaghete. Isi shimba mult gustul, de la semi-fad la delicios. In plus, sosul ala de unt cu vin si mirodenii imi place atat de mult ca-l mananc cu paine. Dar sugestiile sunt binevenite, fireste.
Pe final… imi cer scuze pentru necunoastere, ce e aia wok ? 🙂
WOK-ul (probabil ai gasit intre timp explicatie pe vreo wikipedie) este o tigaie adinca, are fundul rotund. La origine este de la mama China, dar intre timp a intrat puternuic in bucatari ainternationala. Iti permite sa prajesti rapid (rahat, termenul este STIR FRY si nu cred ca-l voi putea traduce in adevaratul sens) si sa zburatacesti ingredientele pe peretii vasului. Stir fry este cel mai utilizat procedeu de preparare in bucataria chinezeasca, dar nu doar acolo. WOK-ul modern are teflon, deci nu lipeste. In plus, ai ocazia sa presezi ingredientele cu spatula pe peretii vasului, astfel incit sucurile sa se adune in mijloc si sa imprumute arome. Tot la mama China, WOK-ul nu se spala, se sterge bine cu hirtie absorbanta, astfel incit sa dezvolte in timp o aroma specifica, stiuta si sub numele de “wok flavour”. Eu il spal bine, ca parca n-as vrea sa simt aroma de curry in chiar orice mincare 🙂 Ideal ar fi sa ai doua, unul pentru chinezarii / indienisme si unul pentru mincaruri care nu contin curry sau alte arome puternice. Asa cum nu faci sos bechamel in cratita in care fierbi o supa 🙂
@DeGustibus: multumesc mult pentru info. Chiar nu stiam de wok, intr-adevar gasisem niste lucruri pe net. Dar multumesc pentru sugestie (sugestii). o sa caut neaparat un WOK