E.U. si spaga

Azi dimineata eram… unde in alta parte, decat la ghiseul bancii, una din activitatile mele preferate de altfel. Pentru ca acolo ma intalnesc cu cele mai interesante mostre de tampenie corporatista.

Dar povestea e alta, de data asta. Ma intalnesc in sediul bancii cu domnu’ politist Pop, care e sef adjunct de un serviciu – nu stiu exact care – la una din sectiile de politie din Cluj-Napoca (nu stiu exact care). Domnu’ Pop, om simplu, dar simpatic, ma trage deoparte, cu vizibila jena. “Vreau sa va dau ceva, da’ sa nu intelegeti gresit…” Ca o paranteza, eu cu domnu’ Pop am baut candva niste beri, intrucat avem un prieten comun. Si din motive pe care mi-e imposibil sa mi le explic, de-atunci ma simpatizeaza intr-un mod aparte.

Si revenind, imi da domnu’ Pop un pliant. Simpatic, il vedeti mai jos (faceti click pe poze). Intitulat sugestiv, dar usor amenintator: “Te mananca sa dai ? Mai gandeste-te” (parca si auzeam, in vocea naratorului – te mananca sa dai ? hehehee, ti-am pregatit un pat la noi in celula). “Pai ce-i cu pliantul asta?” intreb, naiv. “Dom’le, e o campanie, impotriva spagii”. “Si ce faceti cu pliantele ? Unde le dati ? Cui?” “Le impartim pe unde mai vine lumea, la banci, la institutii.. sa citeasca lumea”

Buuun, zic. Buna idee. Si incep sa-l studiez. Cel mai dragut e numele campaniei: “E.U. nu dau si nu iau spaga”. Subtila rau, asta cu E.U. Mai ca-mi vine sa zic ca-i mesaj subliminal. Deschid pliantul, si imi sar (era sa scriu imi saie) ochii pe trei paragrafe:

1. “Care sunt faptele de coruptie?” Ca sa stie tot romanu’ cum e cu mita, cand dai, cand iei, ce e una, ce e alta… si alte informatii utile.
2. “Daca ti s-a parut spaga, poti…” in care autorul colectiv ne prezinta cele trei variante optime, plangerea penala, denuntul sau sesizarea, da’ aveti grija (adica scrie ATENTIE) ca denunt poate face oricine, pe cand plangere… da’ nu va agitati daca nu exista flagrant, mai scrie, ca degeaba
3. (paragraful meu preferat) “7 motive pentru care sa nu dai spaga” Printre ele, pentru ca nu e corect, poti sa nu dai, iti pasa de ceilalti si daca dai devii ca ei. “ei” desemnand aia raii

Parca-parca ma simt insufletit acum. E.U. unul nu mai dau, ca de luat n-am reusit sa iau niciodata. Ba, parca am primit o sticla de gin acum vreo 8 ani, nu mai stiu intocmai pentru ce anume…. da’ cred ca nu era spaga.

Oricum, detaliile campaniei, ca sa va patrunda si pe voi insufletirea, le gasiti la www.demascaspaga.ro. Campanie initiata de Ministerul Integrarii Europene. Daca intrati pe site, intrati la sectiune “ia de-aici”. O sa vedeti ca pliantul pentru functionari e mult mai sever decat cel simplu, banal, pentru cetateni.

shpaga1.jpg

shpaga2.jpg

Andrei Crivăț

3 Comments

  1. Pingback: Jurnal de noapte » Spaga medie

  2. Delice   •  

    Am primit si eu la metrou pliantele, de la un nene politist pe la mijlocul lui august. Mi-ai luat-o inainte 🙂

  3. Andrei Crivat   •  

    la noi – la cluj, adica – n-am auzit, pana ieri. dar e bine, pentru ca e o campanie nationala, de anvergura, care costa niste bani, da\’ face. eu simt cum o sa fie mai bine dupa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu