Cumva, așa s-a nimerit că viața mea a fost marcată de diverse demisoluri.
Spre exemplu, când am mers la facultate, în secolul trecut, prima mea locuință de student a fost la un demisol. Multe povești faine s-au strâns acolo, multe zile de chefuit, râs și veselit, unele cu oameni pe care atunci i-am cunoscut și-mi sunt și prieteni și azi. Multe amintiri faine într-o garsoneiră tare faină, dar cu prea puțină lumină de-afară.
Apoi, când m-am mutat pentru prima oară c-o fată, tot la un demisol a fost să fie. Multe nopți romantice, multe zile cu sirop, dar, și aici, cam toată ziua stăteai cu lustra aprinsă – erau niște geamuri mici, care nici nu se deschideau de tot, și la vreun metru de ele era un gard care întuneca tot.
La Cluj am stat în cea mai frumoasă garsonieră din lume. Extrem de spațioasă (avea cam 90 de mp), la demisolul unei vile din cel mai frumos cartier clujean, Andrei Mureșanu, unde poate am trăit cele mai faine momente din viața mea. Și avea și niște ferestre destul de mari, pentru un demisol, dar nu suficient de mari.
Nu vă mai zic că și acum am biroul într-un demisol. Și râdem și ne veselim și facem chestii faine, dar în lumină de neon, că dacă am sta pe lumina ce intră de-afară, am dormi tot timpul, probabil.
Și-așa mi s-a dezvoltat un aprig dor de lumina zilei – lucru pe care l-am înțeles foarte târziu, când mi s-a întâmplat să locuiesc, pentru o perioadă, într-un apartament în care un întreg perete era făcut numai și numai din ferestre. Și intra lumina în casă, nene, și eram bucuros, pentru că lipsa luminii obosește și deprimă oamenii.
Și-așa ajungem la SGG PLANISTAR SUN, sticlă cu depunere cu dublă proprietate: emisivitate joasă (reflectă radiația infraroșie) și control solar (reflectă o mare parte a energiei solare). Este un tip de sticlă clară pe care se depune un strat fin transparent compus din material de origine metalică prin procedeul de pulverizare catodică în vid
De fapt, cele două rânduri de mai sus se traduc în acest fel: SGG PLANISTAR SUN e un vitraj pentru ferestre care are niște avantaje importante față de vitrajele obișnuite:
- Izolare termică, pentru că este o sticlă cu emisivitate redusă (păstrează cădura produsă în încăpere).
- Control solar – limitează supraîncălzirea spațiului interior datorită factorului solar scăzut, 62% din energia solară fiind blocată la exterior (scade efectul de seră resimțit).
- Confort vizual – limitarea trecererii energiei solare permite utilizarea redusă a sistemelor de umbrire exterioare sau interioare
- Transparența maximă – Gradul ridicat de transparență a sticlei, corelat cu mărimea ferestrei, permit o iluminare mai bună a spațiului interior, reducând astfel consumul luminii artificiale în timpul zilei.
- Economie de energie – SGG PLANISTAR SUN ajută la optimizarea consumului de curent pe toată durata anului, prin reducerea costurilor de răcire, încălzire și iluminare.
Le puteți găsi la showroom-uri de ferestre partenere Saint-Gobain Glass, a căror listă poate fi consultată aici. Ca idee, tot sticlă Saint-Gobain Glass au folosit și când au construit piramida de sticlă de la Luvru, sediul BMW din Munchen sau magazinul Cocor din București.
Garsoniera de 90 mp? Intra lejer un apartament de 3 camere acolo. 🙂
da, cam intra. era foarte mișto, îi duc dorul și azi 🙂
Wow! In Bucuresti gasesti apartament cu 4 camere cu aceeasi suprafata ca si garsoniera asta.