Dilemă politico-electorală

El Băse Maximo a semnat azi – nu-i așa ? – decretul pentru convocarea referendumului privind alegerile uninominale.

Dilemă: Dacă, prin absurd, referendumul pică (lumea votează NU. să NU fie uninominal) ce se întamplă, politic vorbind ? Deci politic, nu administrativ. Înteleg că n-are valoare juridică, Parlamentul nu-i obligat să ia în seamă rezultatul etc.

Dar politic ?

Nașu’ Victor ? Dom’ Năstase ? Doamna Crețu ? Dan Andronic ? Diana Tușa ? Cristi Banu ? Ciprian Păun ?

Andrei Crivăț

13 Comments

 1. Victor Ciutacu   •  

  Referendumul oricum pica, fiindca nu scoate Jucatorul – nici daca umbla cu Circul mare din Moscova prin tara – 9 milioane de votanti PRO din casa. Asa ca viata merge inainte, dar – politic vorbind – PD va castiga, cu sprijinul Alesului Suprem, alegerile europarlamentare si mai categoric decat le-ar fi biruit fara augusta-i persoana cu fular si fes portocaliu la vedere.

 2. Ciprian Paun   •  

  Andrei, cred ca Romania se afla acum in cel mai mare “rahat” postdecembrist”! Scuzati expresia. Nea Base, presedinte de partid, optional presedinte, convoaca un referendum inutil, la care tre sa participe jumatate plus unu din alegatori. Romanilor,aflati in intunericul sistemelor electorale, li se baga pe gat cu polonicul, votul majoritar pe lista. In Europa, trendul majoritar e de a renunta la acest sistem. Oricum la noi, presedintele in concediu al Ro , urmareste instaurarea dictaturii sudamericane cu aviz european.

 3. Oana   •  

  Eu una chiar votez “NU”. Putin imi pasa ce se intampla, dar eu nu il vreau pe Guta pe parlament sau pe Bahmuteanu. In cazul asta oricine isi poate cumpara voturile. Sa se spele cu uninominalul lui pe cap.

 4. Casandra   •  

  Stimabililor,
  Seara buna! N-as fi zis sa mai spuna careva ca voteaza contra votului “uninominal”. Bun inteles, in afara de mine. Sa ne fie invatatura de minte, ca de vreo 10 ani ne omoara societatea civila cu uninominalul. Coboram pret de vreo doua secole in istoria politica a lumii. Cand unii il arunca de rau ce este, il luam noi de bun. Prosti, deh!
  Altfel, Perfectul si-a crosetat o ocazie de a face campania pedeilor. Omul asta indeplineste ordinele fara sa cracneasca. Militar la a doua generatie, nu? Iar ordinul este mai important decat orice lege, orice natiune, orice istorie. Eu ma pregatesc sufleteste sa urc in munti. Voi ce faceti?

 5. diana tuÅŸa   •  

  Nimic! PD-ul va castiga alegerile. Doar nu era ca Basescu sa-i faca lui Orban sau lui Iliescu campanie. A spus-o chiar el.
  Probabil va scoate iar o ineptie genul aleia cu 322 care i-au scarbit pe oameni sa vina la vot etc etc

  Romanul nu-l va sanctiona pt cheltuiala inutila si nici pentru circul facut. Sau poate da…

 6. Diacomatu Sergiu   •  

  Bai da voi chiar nu vedeti ca pe treaba asta cu uninominalul astia sunt toti de acord dar nu sunt in stare sa voteze legea de 7 luni incoace?Nu e normal sa apelezi la chestia asta cu referendumul?Cine draq sa voteze Hrebenciuc, Voiculescu si Iliescu uninominalul pe care nu i-ar mai vota nici babele de la tara?Iar treaba cu campania e subsidiara.Si inca ceva intre noi, PD-ului nu-i convine uninominalul…

 7. Andrei Crivat   •  

  @Sergiu: ba da, ii normal de numa, cand guvernu’ tocmai urma sa-si asume raspunderea.:)
  Da’ zi si tu, dupa parerea ta, ce se intampla daca iese NU la referendum, presupunand prin absuird ca se misca atatia oameni la votare ?

 8. WhiteWolf   •  

  De la neanalisti se primesc opinii ? 🙂
  Politic, tot ceea ce se va intampla e ca , din pacate, atitudinea paranoida a tuturor actorilor se va perpetua. Finalul razboiului total neproductiv si aberant se va amana inca o data si ca de obicei, nici de aceasta data, Romania nu va avea nimic de castigat
  Dar, ca de obicei, va avea de platit hachitzele costisitoare a celor care pretind ca “ne conduc”

 9. Diacomatu Sergiu   •  

  In primul rand dragul meu Andrei guvernul urma sa isi asume raspunderea pe varianta Pro Democratia cu jumate` din parlamentari alesi pe colegii uninominale si jumate` tot pe liste de partid, pe cand Base a propus pt referendum varianta cu toti parlamentarii pe uninominal.Iar in ceea ce priveste dragule a 2-a chestie daca se invalideaza referendumul pe absenta la urne, sa speram spre binele nostru ca macar guvernu` isi va asuma raspunderea pe prima varianta care totusi e mai buna decat nimic…

 10. Victor Ciutacu   •  

  Finule, asculta la mandelu’, ca-s om trecut prin ceva viata: indiferent ce se-ntampla, tot ei castiga…

 11. WhiteWolf   •  

  Victore, nu-l menaja 🙂
  Spune-i ca nu l-am mintit , ca aia cu “noi platim” e pe bune 😛

 12. Adrian Nastase   •  

  Ar fi foarte interesant daca referendumul ar pica pentru ca lumea s-ar opune votului uninominal. Politic ar fi un soc pentru toti cei care sustin votul uninominal. Dar sa fim seriosi, Basescu organizeaza referendum pentru ca stie ca este imposibil ca acesta sa pice asa. El stie ca, politic, referendumul nu este esential. Deci nu conteaza participarea. Referendumul nu va fi validat aproape sigur din cauza slabei prezente la urne, dar Basescu nu pe asta mizeaza. Daca vor fi trei oameni la vot, iar doi vor vota pentru uninominal, Traian Basescu ne va vorbi oricum de „vocea poporului� si de faptul ca numai el si PD o asculta. Asta e miza si nimic altceva (adica dincolo de influentarea rezultatului pentru alegerile europarlamentare).

 13. gabicretu   •  

  Si daca pica!? Vom trage concluzia ca “poporul” ne-a luat-o inainte!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu