Despre sushi și “accesoriile” sale

Sushi este, după cum bine știm, ceva foarte bun.

Se face din orez japonez acrit cu oțet, cu alge Nori (doar la anumite feluri de sushi) și diverse sortimente de pește oceanic crud, fructe de mare sau legume.

Cei cărora le place sushi știu, firește, că oricât de bun ar fi, n-are nici un farmec fără sh?yu (soia, cu care se stropesc bucățelele de pește, nicidecum orezul), fără feliuțele de ghimbir murat (care “curăță” gustul între feluri diferite de sushi) și fără un strop de wasabi (hrean japonez).

Wasabi este, după cum bine știm, ceva foarte bun.

Când mâncați sushi, mare atenție la cât wasabi folosiți. Am ales să vă scriu asta și nu să v-o spun direct pentru că nu-mi mai simt limba și gâtul. Deși e greu și cu scrisul, că-mi tot șterg lacrimile.

Pentru că wasabi e ceva foarte bun. Și pentru a n-a oară mi-am zis “hai că poate de data asta nu pișcă așa tare”. Și pentru a n-a oară, m-am înșelat.

Dar sushi, oricum, rămâne ceva foarte bun 🙂

Andrei Crivăț

6 Comments

  1. Vasile   •  

    Merge şi fără soia 😉
    Iar pentru gustul meu, ghimbirul poate rămâne deoparte.
    Cât despre hrean… nu prea merg exagerările. Că îţi iese tot suhi pe nas… şi nu numai 😉

  2. cristina   •  

    wasabi si soia – obligatoriu… foarte simplu de facut acasa…. o zecime din pretul de la restaurant… si intr-adevar foaarte gustos..

  3. stash   •  

    Gresesti la sosul de soia. Un pic de inmuiere a ruloului in sos nu strica deloc. Ghimbirul e degeaba. Se poate folosi si omleta ca umplutura, avocado, creveti, etc.
    Si un sushi trebuie udat neaparat din plin cu bere, altfel e nashpa. De obicei eu il ud cu tuica, dar numai un paharel si dupa aia bere pana la capat.

  4. Someone   •  

    Când vii la Bucureşti, încearcă sushi, maki % sashimi la Balthazar, lângă Grădina Icoanei. Miam-miam! 🙂

    Dar n-ai mâncat cu adevărat sushi până n-ai mâncat într-un “sushi-bar”. N-am găsit până acum nici unul în România…

  5. Andrei Crivat   •  

    @Someone: pai nu cred sa existe. Noi avem un restaurant japonez care are un fel de sushi bar, dar nu e the real thing 🙂 Desi “barmanul” e japonez sadea.

    Multumesc de recomandare.

  6. Andrei Crivat   •  

    @stash: nu gresesc, asa cere eticheta sushi 🙂 dar cu berea sunt de-acord 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu