Cobra 29 LX: un fel de OZN al stațiilor CB

Sunt tare mulți ani de când la absolut orice drum lung merg cu stația pornită. Prin 2010, parcă, am primit o stație pentru că am câștigat un pariu. La început am folosit-o pentru că mă amuza. De-a lungul anilor, stația aia mi-a dovedit că e indispensabilă unui șofer care bate mult și des drumurile patriei ăsteia.

E drept, ajută să știi unde-s radare și controale, și poate că și numai pentru asta merită banii. Dar, vă spun din experiența mea proprie, o stație de emisie/recepție poate, efectiv, salva vieți.

Pe drumul către Sibiu, la crepuscul, o ceață de nu vedeai la 5 metri în față. Din sens opus trece un Logan cu ABSOLUT toate luminile stinse. În fața lui, un tir, în spatele lui alt tir. Le-am spus că au între ei un idiot. Nici unul nu-l văzuse, ăla din spate se putea sui pe el la o frână sau ceva.

Pe bucata de drum dintre Focșani și Brăila, în timpul nopții, nenumărate căruțe cu căruțași beți și fără absolut nici un fel de semn luminos. Îți apăreau brusc, după vreo curbă, în lumina farurilor. În noaptea aia, minim 2 au fost salvați datorită stației – “colegu’, vezi că ai la vreo 100 de metri în față o căruță nesemnalizată”.

Pe bucata de drum dinainte de intrarea în Turda, cum vii dinspre Alba, după o curbă o mașină rămasă în drum. Până să apuce nenea ăla să urce dealul să pună triunghiul, l-au salvat stațiile.

Și mai știu o mulțime de povești de astea. Stațiile de emisie pe mașini ajută la mult mai multe decât la evitarea amenzilor. Plus că poți cere informații despre direcții, distanțe, benzinării, cârciumi unde să mănânci, rute ocolitoare și câte și mai câte. Tiriștii știu lucrurile astea și te ajută.

După atâția ani, când se întâmplă să am vreun drum și să n-am stația la mine, simt că-un pic îs legat la ochi.

Ei bine, vechea mea stație a fost zilele trecute înlocuită de o Cobra 29 LX. În primele 5 minute, am privit-o absolut mesmerizat (atenție, acest cuvânt nu există încă în limba română!). Cobra asta și vechea mea stație sunt ca un Lincoln Navigator pe lângă un Tico. Sigur, amândouă au volan și roți, dar Lincoln-ul e mai mare și știe să facă mult mai multe. Așa și noua mea Cobra – e de vreo două ori mai mare decât vechea stație, ceea ce te încurcă la montaj, cum povestea și Doru – și e ca un fel de nava Enterprise pe lângă alte stații. Are o mulțime de funcții, despre unele nici măcar nu știam că există.

Cobra 29 LX

Doar ca exemplu, are un SWR-metru, care te ajută să verifici calibrarea antenei. Are o funcție de auto-diagnoză, care verifică nivelurile de emisie și de recepție, dar și nivelul bateriei mașinii. Are două funcții de reglaj fin, Delta Tune și RF Gain. Are posibilitatea de a regla sensibilitatea recepției și a emisiei și o funcție care te ajută să reglezi volumul microfonului – funcția de talk back.

Și, culmea moftului, are posibilitatea de schimba culoarea display-ului!

Cobra 29 LX 2

Ce n-are, și mi-ar fi plăcut – măcar pentru că așa m-am obișnuit – este funcția de autosquelch. O funcție care filtrează, automat, paraziții. Și la noua mea Cobra se reglează filtrul de paraziți, dar se face manual. Bine, a fost greu cam prima zi să mă obișnuiesc cu asta.

În rest, am luat-o pe coclauri săptămâna trecută. Bate distanțe mai mari, deși are o antenă mai scurtă decât cea dinainte. Sunetul e foarte clar și, cred, și emisia mea e mai clară. Dar asta va trebuie să testez cu prieteni pe teren. Performanțele sunt, pe bune, cu mult peste ce stații am mai văzut eu pe la prieteni. E un pas înainte pentru mine.

Așa că Doamne-ajută, drumuri bune și-un week-end cât mai plăcut, dacă se poate, colegii! Și dacă sunteți șoferi și n-aveți stație, pe bune, e o investiție grozavă.

 

 

 

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. JMarius   •  

    Destul de buna statia si are functia aia de schimbat de schimbat culoarea la display, ceea ce e destul de misto, ca ma scoate din sarite galbenul de far slab de la Cobra mea. Drept e, statia e pe masina din 2011 si deja are multe pe cap.

    E misto si Cobra, dar depinde si cu antene le pui. Antele originale de la versiunile mai vechi de Cobra erau varza. Eu mi-am schimbat antena la un moment dat ca nu mai reuseam sa aud nimic cu ea si mi-am luat un President de 150 cm, cu care aud excelent.

    Daca ar fi sa o pun pe o alta masina, nu stiu daca as pune chiar Cobra. Dar cu siguranta as cauta o statie care sa aiba un autosquelch pe ea, ca la drumurile mele de 1400 km pe saptamana ma seaca sa tot aud carait pe statie.

  2. Laurentiu   •  

    Ese formidabila la cei 4w cu o antena buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu