Bloggeri luați în vizor de Biroul Electoral

Se întâmplă la Iași, unde, după o plângere a PSD, Biroul Electoral Municipal (BEM) a constatat că bloggerii Iulian Micu și Florin Ghețău au încălcat legea, pentru că au dat în ziua alegerilor rezultate parțiale din exit poll-uri. Știrea o găsiți aici, iar reacțiile celor doi “sancționați” le găsiți aici, respectiv aici.

Stupid în povestea asta e faptul că articolele de lege despre care spune BEM-ul din Iași că au fost încălcate (Legea 67/2004, republicată, articolele 67, 71 și 72) se referă la “radiodifuzori publici și privați”, la “emisiuni informative”, “măsuri redacționale”. Nu e în litera, dar e în spiritul legii faptul că se referă la audiovizual. E fix bucata de lege pe baza căreia Consiliul Național al Audiovizualului sancționează abaterile posturilor de radio și tv în perioadele electorale. Ce n-au priceput domnii de la Iași e că publicarea pe Internet nu e nicicum interzisă de lege în mod expres. Dacă nu e interzisă, e permisă – tot ce nu e interzis de lege e permis. Greșesc ?

În fine, cei doi bloggeri n-au fost sancționați în vreun fel, dar BEM a constatat – în mod greșit, în opinia mea, dar și a lor, după cum se vede mai jos – că au încălcat legea. Sunt amuzante declarațiile președintelui BEM de la Iași:

Am constatat doar încălcarea articolelor legii respective, fără să dăm vreo sancțiune, pentru că am vrut să se știe că nu este în regulă să se prezinte rezultatele unor sondaje înainte de încheierea votării

Dacă urmăream sancționarea administratorilor blogurilor respective apelam la poliție. Dacă s-ar fi constatat că este o contravenție sesizam organele de poliție care ar fi trebuit să facă cercetări în acest caz, să îi găsească pe administratorii celor două bloguri și să aplice sancțiunile” (sursa)”

Deci bloggerii au încălcat legea, dar nu s-a constatat nici o contravenție. BEM a vrut așa, doar să-i mustre, nu ? Fascinant

Andrei Crivăț

12 Comments

 1. .marius   •  

  Mare e gradina ta doamne, si multi au sarit gardul cand era poarta deschisa…

  Sunt curios in schimb cata “opinie publica” au alterat cei doi bloggeri cu posturile lor… 200? 400? 800 de oameni? Si nu am avut timp sa ii citesc inca, dar ei de unde au luat rezultatele alea?

 2. Andrei Crivat   •  

  Eu inteleg ca le-au luat de la Insomar. Da’ si daca trageau cu urechea pe strada si le aflau, tot aia era.

 3. Mordechai   •  

  AÅŸa ÅŸi ? Cei doi bloggeri se simt bine ? Åži-au revenit după ce au fost pupaÅ£i în cur de către ăia ? Că altceva nu au ce le face. Aia era. S-au găsit marii apărători ai legii. Gata. Acum le-au rezolvat pe toate. A, da. Åži plângerea era de la PSD. Adică celebrul grup. Ăia în ce cârciumă mai cântă ?

 4. alexandru petria   •  

  Bloggerii sunt luaÅ£i în vizor iar tâlharii eliberaÅ£i de judecători. Cică nu reprezintă un pericol public.

 5. val-tax   •  

  …sper ca pe mine sa nu ma ia nimeni la rost, cu aceste ”adancituri” naive !

 6. seliman   •  

  Dar cine-i BEM’ul ca sa ia pe cineva in vizor? Unde erea BEM-ul cand pe 1 a lu iunie in tot Brasovul zambeau de pe bannere cat blocu’ diversi candidati?
  No.. au ajuns si bloggerii pericol public..ca bine zicea petria mai sus.

 7. Ioana Ilie   •  

  Catre Parchete

  (toate, y compris DNA- sunt expert parlamentar si, in aceasta calitate, sigur prezint interes)

  Declar ca posed in Bucuresti, strada Turbinei nr. 23 (Cartier Floreasaca), sub partea din spate a casei, un spatiu bine fortificat, zidit, boltit, inalt de trei metri si mai bine, in suprafata de cca. 30 m.p., impartit in doua incaperi inegale.

  Usa de la intrarea in respectivul spatiu subteran si cea care delimiteaza incaperile sunt metalice.

  Precizez ca nu am mentionat spatiul cu pricina, ca atare, in declaratia mea de avere actualizata, conform legii, anul acesta si depusa (daca nu ma insel) in 12 iunie 2008.

  L-am omis si in declaratia precedenta.

  Rog sa fiu investigata sub aspectul savarsirii infractiunii corespunzatoare detinerii de pivnita cu usa/usi metalica/metalice si ziduri groase de peste jumatate de metru fara a declara ca, astfel, sunt posesoare de buncar (las la latitudinea dumneavoastra, stimari domni procurori, incadrarea legala).

  Rog insistent sa fiu admisa in cercul select al posesorilor de buncar din care face parte Adrian Nastase, de care sunt foarte atasata.

  Cu stima,

  Ioana Ilie

 8. Pingback: Ultra scurte | de ce? blog

 9. Camelia   •  

  Nu cobi, poate fac o lege prin care sa se interzica publicarea lor si pe internet. 🙂

 10. Alex   •  

  vaai.. va dati seama ce au facut raufacatorii aia?.. mai da-i in spanac cu alegerile lor..

 11. Bogdan   •  

  faza e cam asa. nu era corect sa publice rezultatele sondajelor inainte de incetarea votarii. dar legea nu ii putea pedepsi. asa ca aia de la BEM s-au gandit sa le tina un fel mustrare publica ca aluia mic cand sparge o cana fara sa vrea. nu il bati doar il certi. Oricum baietii astia doi daca ar avea avocati buni scot si despagubiri pentru ce le-a stricat imaginea 😀

  O zi buna,
  Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu