Sfântul Eminescu

Liga Scriitorilor, ceva asociație de scriitori din Cluj, s-a gândit să propună Patriarhiei canonizarea lui Mihai Eminescu.

Oamenii ăștia – scriitori, oameni aparent cu carte, măcar ale lor dacă nu și ale altora – lasă la o parte că omul Eminescu (nu poetul, da ? omul) n-a fost tocmai un băiat cuminte, că-i cam plăcea șprițu’ și îî cam plăceau fetele, lasă la o parte traiul lui cu Veronica Micle (o femeie măritată, la casa ei, căreia i-a mai și promis c-o ia de nevastă după ce a murit domnul Micle și n-a luat-o). Lasă toate astea deoparte (că deh, oameni suntem, toți o mai comitem) și propun sanctificarea lui Mihai Eminescu.

Și știți de ce ? Pentru că părinții lui erau ortodocși (se poate, deși am niște dubii, că familia tatălui lui era din Transilvania și pe-aici mai răruț cu ortodoxia prin anii ăia, da’ să zicem) dar, mai ales, pentru că, nu-i așa, din cele 14 mii de file scrise poet răzbate spiritul național-ortodox. Mai exact, cică

În întreaga operă a poetului descoperim fibra morală ÅŸi religioasă a neamului nostru, iar poetul naÅ£ional a devenit simbolul spiritualităÅ£ii româneÅŸti în sânul căreia se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română

Sigur, în mijlocul spiritualității românești se află ca stâlp al românismului Biserica Ortodoxă Română. Numai dacă vă uitați la Eliade sau Culianu… a, sau ei n-au treabă cu spiritualitatea românească și cu stâlpul ei, de aia au plecat din România.

Ia să citim niște pasaje scrise de omul pe care Liga asta îl vrea sanctificat (luate de aici)

ÎnsfârÅŸit într-o zi, înainte de-a pleca, el o zăvorâ într-o odăiÅ£ă , o ridică în braÅ£e, o aÅŸeză pe o mesuÅ£ă naltă de noapte [îi desfăcu cu putere picioarele unul de altul] ÅŸi se ‘ntâmplă păcatul de două ori. (…) Noaptea fetiÅ£a dormea la părinÅ£i atunci ea intra numa-n cămaÅŸă în odaia lui ÅŸi [sau pe jos sau de-a npicioarelea] el se ‘mbăta de frumuseÅ£ile ei.

sau din “Amalia”

Ah cum nu-i aicea nime
Să mă scap de mâncărime
Să storc boÅ£ul între craci
Să-i sug măduva din saci

Notă: să fie clar, poetul Eminescu e una și omul Eminescu e alta. Ce-a lăsat el literaturii e una, ce viată a trăit e alta. În aceeași idee, canonizarea lui Ștefan cel Mare mi se pare la fel de absurdă.

PS: Să citiți și ce scrie Maldita pe tema asta

Andrei Crivăț

12 Comments

 1. marius   •  

  Total de acord cu tine! Eminescu e Eminescu pentru ceea ce a facut pentru cultura romana. Dar pana la a-l propune pentru sanctificare… Viata lui si-a trait-o cum a vrut, cum a putut. Nu cred ca a fost unul dintre sfintii romani (asa cum sunt altii: parinti ai Ortodoxiei)
  PS parerea este a unuia ce a absolvit si Teologia 😉

 2. Bogdan   •  

  “Stalpul din sanul spiritualitatii”… Superb! Tzeapa din tzatza?

 3. Andrei Crivat   •  

  da, un fel de floarea din inima lotusului, da’ pe ortodocsește 🙂

 4. Arhi   •  

  asta cu teapa din tzatza mi-a facut ziua frumoasa:)

 5. marius   •  

  daca am citit bine pe siteul lor presedintele acestei ligi este Al.Florin Tene, ceva jurnalist Clujean. Daca gresesc, scuze!

 6. Tiribonflax   •  

  “În întreaga operă a poetului descoperim fibra morală ÅŸi religioasă a neamului nostru” – mnoa bine că ÅŸtim. Deci “Împărat ÅŸi proletar” e doar o halucinaÅ£ie naÅ£ională :)))

  Religia – o frază de dânÅŸii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranÅ£a de răsplată,
  După ce-amar muncirăÅ£i mizeri viaÅ£a toată,
  AÅ£i mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Åži v-a făcut să credeÅ£i că veÅ£i fi răsplătiÅ£i…
  Nu! moartea cu viaÅ£a a stins toată plăcerea –
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morÅ£i sunt cei muriÅ£i.

 7. Adrian   •  

  Canonizarea e o aberatie, Eminescu a fost un ateu convins, se poate vedea asta usor citind scrisorile catre Veronica Micle.

  Dar n-ar fi de mirare pentru BOR sa faca asta. Propun sa-l faca sfant si pe Vlad Tepes pentru spiritul de toleranta si ecumenism de care a dat dovada in schimburile inter-culturale cu turcii.

 8. liviu   •  

  Probabil e vorba de Liga Scriitorilor de Vagoane.

 9. Petra   •  

  Va dati seama ca dupa ce il vor studia pe Eminescu la ora de romana, copii vor fi nevoiti sa invete despre el si la religie!

 10. dennis   •  

  nu stiu de eminescu, dar creanga cu a lui povestea pulii (sau pulei) cu siguranta nu razbate spiritul crestin ortodox

 11. Eminescu va fi canonizat de New Age
  Dupa scenariile privind lichidarea gazetarului incomod de catre Maiorescu (Doamne, cata ingratitudine fata de marele critic!), sanctificarea Poetului National este si ea o reactie aberanta la aberatia aberatiilor: asasinarea Mitului Eminescian la 5 martie 1998, prin Dilema 265, de la care inconstienta declaratie antiunionista adresata Basarabiei in chiar vremuri CDR s-a tras starea de azi a infrastructurii intelectuale: nici Biblioteca Nationala, nici TVR Didactic, nici Difuzarea Cartii. Cum prinosul adus lui Eminescu era recunostinta gloatei fata de Carturar, consecintele funeste au fost: imediat, disparitia literaturii, iar peste inca zece ani, disparitia de azi a vietii intelectuale. Expertii BOR, pronuntandu-se transant NU, in loc sa declare ca vor studia propunerea, risca a izgoni junimea Gates spre New Age, vasazica si Mircea Cartarescu va fi candva canonizat.

 12. Andreea   •  

  ahaha 🙂 E cea mai stupida chestie pe care am citit-o pe ziua de azi. Sa inteleg Biserica Ortodoxa are nevoie sa-si mareasca planul de marketing… Well, in curand il vor canoniza si Vlad Tepes daca raman fara idei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu