Redescoperă România. Ziua 1.

Plec de la idee că ziua 1 încă nu s-a încheiat. Dar pentru că am prins un moment liber, mă grăbesc (de-adevăratelea) să vă povestesc un pic. Și să v-arăt câteva poze.

Am pornit de dimineață către nordul Moldovei. E tare fain să călătorești cu oameni dragi și mișto, o parte ne știm de multă vreme, am fost cu gura până la urechi cam toată ziua.

Ne-am reunit la Mausoleul de la Mărășești.

Apoi am ne-am oprit la Miclăușeni, la Castelul familiei Sturza. Un domeniu de 30 de hectare, care a fost donat de Ecaterina Sturza Bisericii Ortodoxe. Apoi comuniștii au desființat mănăstirea de-acolo. O vreme, în război, acolo a fost încartiruit un batalion sovietic – iar urmele șederii lor se văd și azi, în sensul că – de exemplu – au ars jumătate din biblioteca de 60 de mii de volume a familie. După care acolo a fost un orfelinat pentru copii cu probleme psihice, iar astăzi Mănăstirea de-acolo încearcă să transforme conacul în muzeu.

Clădirea e tare faină, ar fi și mai faină dacă ar fi renovată.

În curte mai există și caleșca familiei.

Am fost apoi să vizităm Castelul lui Cuza de la Ruginoasa, care era închis. După care am mers la Cetatea Neamțului. Închisă și ea. C-așa e turismul românesc.

După care ne-am oprit la Gura Humorului, unde stăm la povești și ne râdem, după o primă zi de excepție.

N-aș încheia fără să vă recomand foarte, foarte călduros Mariko Inn, de la ieșirea din Roman. Ciorbă de hribi, pastramă afumată de oaie, ruladă de curcan cu verdețuri, hribi cu smântână – sunt doar câteva din minunile pe care le puteți gusta acolo.

Sau un mușchi de vită pe piatră, cu legume gratinate (o poză mult mai mare) 🙂

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

 

 

Andrei Crivăț

5 Comments

  1. ruxa   •  

    Ce facea Bobby cu matura? Credeam ca si el tot cu Dusterul calatoreste :))
    Drum bun, dragilor, in continuare!

  2. Pingback: Redescopar Moldova natala. Altfel.

  3. Pingback: Redescoperă România – ziua 1 | Blog de turism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu