Mă cunoaşteţi drept NIMENI. Pentru unii sunt un biet toxicoman, consumator de droguri, pentru Dumneavoastră însă sunt realmente NIMENI.
Aşa este, am fost toxicoman până mai ieri. Nu mai sunt însă. De fapt, nu voi mai fi (e mai corect aşa).
Sunt înscris într-un program de recuperare medicală şi socială.
Nu vreau milă, vreau doar înţelegere şi poate puţină atenţie.
Nu multă, cel puţin nu mai multă decât i-aţi acorda oricărui alt om, posibil viitor coleg, vecin sau prieten.
Vroiam doar să ştiţi că exist şi că sper că odată ne vom cunoaşte.
Vă mulţumesc din suflet,
Cu respect,
NIMENI ( deocamdată)
Astfel arată mesajele a circa 3.500 de persoane care vor să se reintegreze în societate. E vorba de un proiect de conştientizare prin care Asociaţia Română Anti SIDA şi partenerii săi şi-au propus să ofere consumatorilor de droguri injectabile din România o A doua şansă.
“Şansa” constă în îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii pentru consumatorii de droguri injectabile care apartin unui grup vulnerabil: rromi, femei, persoane aflate anterior în detenţie, victime ale traficului de persoane. În acest sens au fost înfiinţate şi utilate, atât tehnic cât şi din punct de vedere al resurselor umane, două centre fixe în Bucureşti şi câte unul în Constanţa şi Timişoara şi se estimează că un număr de aproximativ 3.500 de persoane vor beneficia de aceste servicii (psiho-medico-sociale, tratament substitutiv cu metadonă pentru consumatorii de droguri injectabile, consiliere psihologică, consiliere ocupaţională, prevenirea infecţiilor cu transmitere sanguină şi sexuală etc.).
Pe de o parte, proiectul constă în creşterea nivelului de integrare socio-profesională al acestora, întărirea încrederii în sine şi promovarea unui mediu de viaţă sănătos. Pe de altă parte se urmăreşte sensibilizarea opiniei publice şi a angajatorilor la problemele şi nevoile acestor persoane. Iar acest lucru s-a făcut într-un mod creativ, prin bannere de sensibilizare, “neinvitaţii” – invitaţii trimise posibililor angajatori semnate cu “Nimeni (deocamdată)” -, un website şi o pagină de Facebook intitulată Nu sunt un nimeni. Toate acestea pentru a-i pune pe utilizatori/participanţi situaţii similare cu cele la care sunt expuse victimele abuzului de droguri (excludere, ignorare etc.).
Vă “neinvit” pe site pentru mai multe detalii şi pe pagina lor de Facebook.
Prin acest proiect intr-adevar “facem sa fie bine”.