Mă cunoaÅŸteÅ£i drept NIMENI. Pentru unii sunt un biet toxicoman, consumator de droguri, pentru Dumneavoastră însă sunt realmente NIMENI.
AÅŸa este, am fost toxicoman până mai ieri. Nu mai sunt însă. De fapt, nu voi mai fi (e mai corect aÅŸa).
Sunt înscris într-un program de recuperare medicală ÅŸi socială.
Nu vreau milă, vreau doar înÅ£elegere ÅŸi poate puÅ£ină atenÅ£ie.
Nu multă, cel puÅ£in nu mai multă decât i-aÅ£i acorda oricărui alt om, posibil viitor coleg, vecin sau prieten.
Vroiam doar să ÅŸtiÅ£i că exist ÅŸi că sper că odată ne vom cunoaÅŸte.
Vă mulÅ£umesc din suflet,
Cu respect,
NIMENI ( deocamdată)
Astfel arată mesajele a circa 3.500 de persoane care vor să se reintegreze în societate. E vorba de un proiect de conÅŸtientizare prin care AsociaÅ£ia Română Anti SIDA ÅŸi partenerii săi ÅŸi-au propus să ofere consumatorilor de droguri injectabile din România o A doua ÅŸansă.
“Åžansa” constă în îmbunătăÅ£irea accesului pe piaÅ£a muncii pentru consumatorii de droguri injectabile care apartin unui grup vulnerabil: rromi, femei, persoane aflate anterior în detenÅ£ie, victime ale traficului de persoane. În acest sens au fost înfiinÅ£ate ÅŸi utilate, atât tehnic cât ÅŸi din punct de vedere al resurselor umane, două centre fixe în BucureÅŸti ÅŸi câte unul în ConstanÅ£a ÅŸi TimiÅŸoara ÅŸi se estimează că un număr de aproximativ 3.500 de persoane vor beneficia de aceste servicii (psiho-medico-sociale, tratament substitutiv cu metadonă pentru consumatorii de droguri injectabile, consiliere psihologică, consiliere ocupaÅ£ională, prevenirea infecÅ£iilor cu transmitere sanguină ÅŸi sexuală etc.).
Pe de o parte, proiectul constă în creÅŸterea nivelului de integrare socio-profesională al acestora, întărirea încrederii în sine ÅŸi promovarea unui mediu de viaÅ£ă sănătos. Pe de altă parte se urmăreÅŸte sensibilizarea opiniei publice ÅŸi a angajatorilor la problemele ÅŸi nevoile acestor persoane. Iar acest lucru s-a făcut într-un mod creativ, prin bannere de sensibilizare, “neinvitaÅ£ii” – invitaÅ£ii trimise posibililor angajatori semnate cu “Nimeni (deocamdată)” -, un website ÅŸi o pagină de Facebook intitulată Nu sunt un nimeni. Toate acestea pentru a-i pune pe utilizatori/participanÅ£i situaÅ£ii similare cu cele la care sunt expuse victimele abuzului de droguri (excludere, ignorare etc.).
Vă “neinvit” pe site pentru mai multe detalii ÅŸi pe pagina lor de Facebook.
Prin acest proiect intr-adevar “facem sa fie bine”.