Două vorbe despre GIGN

La ora la care scriu eu (6.20, 8 ianuarie) înțeleg de pe net că teroriștii care au omorât ieri ziariști la Paris sunt vânați sau poate chiar încolțiți în Villers-Cotterets. În încercarea de a găsi mai multe despre asta, am dat peste un mic calup de știri de la Euronews, unde am văzut asta.

gign

Băieții ăia în negru (care vin la o intervenție cu TIR-ul, vă rog să rețineți că n-ați mai văzut asta, cred) se numesc GIGN. Acronimul vine de la “Grupul de Intervenții al Jandarmeriei Naționale” (mă rog, pre limba lor, Gendarmerie) și sunt, cum ar veni, brigada lor anti-tero. Înfințată în 1973, GIGN a făcut câteva chestii tari de tot.  Spre exemplu, în 1988, niște băieți au luat ostatici, pe o insulă din Noua Caledonie, niște jandarmi și-un procuror. GIGN i-a eliberat. Sau, în 2005, membri ai Sindicatului Muncitorilor Corsicani au luat cu forța un ferry-boat. GIGN a rezolvat problema.

Dar poate cea mai tare acțiune a lor a fost în 1994. Niște oameni au deturnat un avion Air France, cu intenția de a-l prăbuși peste Turnul Eiffel. Cu tot cu oamenii din el. Peste 200 de oameni. Când a făcut escală la Marsilia, GIGN a rezolvat problema. Au fost și printre ei răniți, dar cei 4 teroriști au fost executați.

Despre asta, s-a făcut un film. L’assaut se numește (imdb).

Ceea ce vedeți mai jos NU sunt imagini din film. Sunt imaginile reale ale atacului.

(Răzvan mi-a amintit de film și de fază)

Andrei Crivăț

5 Comments

 1. adina   •  

  Neata
  Din alte surse, mai “de dimineata”, se pare ca zona controlata este cea in care locuiesc familiile acestora.
  Teroristii “cu buletinul” inca n-au fost gasiti…

  • Andrei Crivat   •     Author

   Eu n-am mai urmărit. dar cum sună “teroriștii cu buletinul” 😀

 2. Florin   •  

  Foarte dubioasa faza cu buletinul uitat in masina. Adic,a pregatesti totul, stii numele celor ce o sa-i omori si zici: 15 incarcatoare, 2 AK47, 5 grenade, vesta antiglont. Checked. A, sa nu imi uit buletinnul. WTF?

  • Andrei Crivat   •     Author

   da, și mie mi se pare straniu un pic, dar na… se zice că nu există crima perfectă, or fi greșit și ei. Dar e foarte pertinent ce zici tu, pe de altă parte.

 3. Laurentiu   •  

  @Florin : pai ca sa stie GIGN-ul sa o anunte pe ma-sa lor ca intarzie la masa de seara mah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu