Cum am devenit doctor fără să vreau

În week-end am fost la Brașov, unde un frate de-al meu – mno, singurul, da’ așa îmi place mie să-l necăjesc, începând de-acum – și-a dat doctoratul.

De fapt, dacă mă gândesc bine-bine de tot, și l-a luat, nu și l-a dat. Adică s-a dus acolo îmbrăcat frumos tare și a vorbit despre o nouă filozofie de viață (sau poate o nouă religie) – Aplicații ale inteligenței computaționale în Data Mining.

Zic o nouă filozofie de viață sau religie deoarece, deși eu n-am înțeles nimic din ce-a povestit, ăia din comisie – oameni de samă, toți numa’ doctori, da’ fără stetoscoape – erau tare fericiți. De unde am dedus că chestia asta o fi vreun nou tip de curent hedonist sau ceva, că prea se bucurau. Sau poate le-a spus pe limba lor că a cumpărat Universitatea și le-a mărit salariile. Naiba știe, una peste alta la final toată lumea se pupa și era fericită.

Și la urmă, tatalor – un fel de șefu’ doctorilor, da’ pe negru, nu pe alb – i-a zis lu’ bietu’ frate-meu ceva de genu’ “bine Gigi, bravo 10, atââât, gata, ești doctor în calculatoare și alte alea”.

Amu… dacă el îi Crivăț, și io sunt Crivăț. Că suntem frați, nu ? Dacă el îi alb, și eu îs alb, că suntem frați. Dacă el îi român, și io îs român, că suntem frați. DECI dacă el e doctor și eu sunt doctor, nu ?

Bun, iar s-a veselit lumea și pac! la masă. Și uite așa, mă copii, m-am trezit io, om simplu, cum mă știți, la o masă numa’ cu doctori, doctoranzi, matematicieni și informaticieni. Băi, și mi-am luat o palincă mică. Și m-am uitat, și i-am ascultat, și am încercat să-i pricep. N-a mers, am mai luat o palincă mică. Și iar uitat, și iar ascultat, și iar nepriceput. Și dacă am văzut că nu se poate și nu se poate, i-am provocat pe-o bună parte dintre ei la o discuție mai complicată, mai profundă, mai matură – despre jocuri. Ei, și unde nu m-am trezit că știau băieții de toate, până la jocuri pe HC85 (pe care ei, supradotați, le-au spart și le-au reprogramat, că-i enervau, cum a făcut frate-meu cu Supaplex când nu putea trece un nivel, acum 14 ani; da, nu era pe HC85, dar orișicâtuși)

Mno, și-amu, că eram în elementul meu, pricepeam ce se vorbește – ce puteam face ? Am plecat, în plină glorie, cât încă oamenii ăia mai credeau că știu lega două vorbe.

Și cam așa e cu doctorii.  Altfel, oameni faini, pasionați de ce fac ei acolo, pre limba lor.

Nu pot să nu-i mulțumesc lui Eftimie, care a dovedit că pe drept este numit Îndrăgitul. Omul e un mare strateg, a făcut în așa fel încât să mă îndatoreze cu vreo ladă de beri. Da’ nu-i nimic, facem să fie bine.

Și doresc să le mulțumesc lui Cornel și Mirunei care, deși informaticieni din ăia, au rezistat o seară întreagă să m-asculte vorbind despre Serbia – și-apoi mă știți cum m-aprind io când vine vorba de-a doua mea patrie mumă.

Andrei Crivăț

7 Comments

 1. Corina   •  

  Dacă ţine viaţa cu mine, peste doi ani poate vii să mă vezi şi pe mine cum mă doctoresc. 🙂

 2. Andrei Crivat   •     Author

  apai amu am experienta 🙂
  plus ca la tine poate si pricep ceva 🙂

 3. konskriptor   •  

  Daaa, Supaplex pe 386 ! Da’ de Volfied nu-ti aduci aminte, ca asta mergea si pe 286 cu placa CGA ! 😀

  • Andrei Crivat   •     Author

   stiu si de Volfied, e ala in care trebuia sa inchizi niste dreptunghiuri si te-ataca un sarpe, asa-i ?

 4. Ciupercutza   •  

  Deci Bogdan e doctor in calculatoare acum? Mamaaaaa ce tare!
  Sper ca-ti citeste blogul (:P) asa ca ii transmit felicitari pe aceasta cale! Si ii mai transmit ca abia astept sa ne vedem la reuniunea de 20 de ani (pe aia de 10 a ratat-o) 🙂

 5. Marius Matache   •  

  Bai, doctorii astia sunt ceva de speriat, ma!
  Apropos de asta, ma suna si pe mine un frate de-al meu (eu am 2, sic!) si ma intreaba: Ba, ti-ai dat doctoratu’, deci esti doctor, da? Eu: Da, frate! El: Ba, sa vii dracului sa ii faci ceva lu’ bunica-ta, ca o dor salele ceva de speriat, ma, doar tu sa o mai vindeci! 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   Ahaaaaaa…. deci toti doctorii au frati din astia “simpatici” ? tare, tare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu