O constatare subiectivă

Eu nu sunt foarte bine informat în legătură cu povestea cu Arafat. Nu citesc presă de ani buni, nu am TV tot de ani buni. Nu sunt un cetățean bun.

Nefiind bine informat, habar n-am a) care-i povestea, b) cine are dreptate, c) de ce iese lumea în stradă, câtă vreme până și eu (așa prost informat cum mă aflu) m-am prins că proiectul ăla de lege a sănătății n-are, practic, nici o legătură cu SMURD-ul creat de doctorul Raed Arafat. Deci nu era amenințat nici distinsul doctor, nici SMURD-ul de la Tg. Mureș, nici măcar SMURD-ul aflat sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ăla de-l vedem prin marile orașe, și care are în comun cu SMURD-ul lui Arafat doar numele.

Și totuși lumea iese în stradă să-l apere, deși chiar nu văd să-l amenințe cineva sau ceva. Da’ repet, nu cunosc detalii, nu-mi dau cu părerea.

Mă bucură însă foarte tare să văd că lumea se manifestă. Chiar dacă – vorbesc din punctul meu de vedere – motivul pentru care iese lumea e fals și inexistent, la o adică.

Mă bucură dintr-un motiv foarte simplu: îmi arată că poporu’ ăsta (sau mă rog, bucățele din el) nu-i complet inert. Zilele trecute povesteam cu un prieten pe tema asta. Și eu susțineam sus și tare că românu’ de azi n-ar ieși în stradă pentru mai nimic. Are bere ieftină la PET și multe canale TV ? Păi de ce să ieși în frig, nene, vrei să faci emenangită ?

M-am înșelat, uite că românii (niște români, de fapt) ies, se motivează, se aprind, nu-s morți în interior. Înțeleg că se protestează la Brașov, Sibiu, București, Timișoara, ieri s-a protestat la Tg. Mureș, zilele trecute la Cluj… Oamenii sunt motivați – de un flame fals, din păcate (repet, din punctul meu de vedere) dar asta arată că, la o adică, sunt motivabili

PS: foarte frumos zice aici Vlad Petreanu: e uluitor cum liderii nu pot anticipa corect de la ce presiune socială în sus cedează cazanul
PPS: dacă aflu că toate mișcările astea sunt organizate de vreun partid, șterg postarea asta și mă pedepsesc prin autoflagelare. Numa’ zic.

Andrei Crivăț

12 Comments

 1. Danyzus   •  

  Asta e semn ca se poate iesi in strada., atunci cand vrem. Nu doar sa dansam pinguinul. Eu cred ca a fost ceva spontan si nu este implicat nici un partid politic.

  • Andrei Crivat   •     Author

   sper; as fi tare dezamagit sa fi fost organizat

 2. Adi Zăbavă   •  

  Toata postarea n-ar trebui s-o stergi, dar zic ca o jumatate ar cam trebui 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   … DACĂ se dovedește că e organizat, Adi, da ? sau tu zici să șterg oricum jumate, așa, preventiv ?

 3. TheFly   •  

  In presa a avut loc o campanie de manipulare grosolana. Sunt convins ca majoritatea manifestantilor erau absolut siguri ca Basescu vrea sa desfiinteze SMURD-ul, pentru ca asa li s-a spus la televizor. Arafat a fost folosit de opozantii lui Basescu exact asa cum il foloseau pe rege acum 3 luni. Ca pe un pion in lupta politica, exploatandu-i capitalul de imagine. Si nu, catusi de putin nu sunt un fan al presedintelui, dar detest manipularea si spiritul indobitocit de turma.

 4. marius   •  

  nu se desfinta SMURD dar se putea duce pe sula o parte a sistemului de urgenta prin intrarea unor “firme” de casa. Probabil de aceea multi asimilau acest lucru cu “desfintarea” sau inlaturarea smurd.

 5. Pingback: Ieșim în stradă, dar pentru ce? | bloodie

 6. Barbu Mateescu   •  

  Legat de PPS: în 1990, 1996 ÅŸi 2004 românii au părăsit inerÅ£ia, etc etc prin partide. Având în vedere ce înseamnă o democraÅ£ie, ar fi grav ca o “trezire” să se facă fără participarea sau colaborarea niciunei forÅ£e politice. Dacă totuÅŸi aÅŸa ceva s-ar întâmpla, clasa politică – putere sau opoziÅ£ie – ar fi ruptă total de populaÅ£ie. S. Lăzăroiu sugerează că aÅŸa stau lucrurile acum.

 7. Yamasha   •  

  Eu zic ca este cam totul aranjat. In popor se vorbea tot mai mult ca vor iesi oamenii in strada si..la cum erau lucrurile, mai devreme sau mai tarziu, tot iesea lumea in strada…si acum s-a umplut paharul..

 8. anda_elena   •  

  Asta a fost doar scanteia. Nu traim in lapte si miere, ca sa n-aiba motive romanul sa protesteze!

 9. Pingback: Un exercițiu de imaginație cu jandarmii - andreicrivat.ro blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu