Am testat Internet Explorer 9

Așa cum am promis, am folosit Internet Explorer 9, varianta finală, exclusiv – timp de o săptămână.

N-o să fac comparații între IE 9 și Firefox, browserul meu de zi cu zi în ultimii 4-5 ani. Deși la câteva chestii IE 9 ar câștiga detașat. Dar o să vă zic ce mi-au plăcut la noul browser.

În primul rând, îmi place cum arată. E simplu, n-are o mulțime de toolbar-uri și de chestii intruzive. Se pot face căutări direct în address bar, iar notificările apar într-o bară discretă, în partea de jos a ferestrei.

Îmi mai place pentru că se mișcă repede (sau, cel puțin, mai repede). Găsiți aici niște teste comparative cu care să vă distrați. Apoi, îmi place că, în mod clar, mănâncă mai puține resurse (aici n-am de ales, trebuie să fac o comparație): aceleași 12 taburi deschise în FF și IE. Firefox mănâncă 720 de mega de RAM, IE numai 570 (fiecare tab e un proces separat).

La deschiderea unui nou tab, îți arată site-urile cele mai vizitate, cu o bară care arată cât de des au fost vizitate paginile respective.

Îmi place că are suport HTML5 – de exemplu, Realitatea are un pilot de știri HTML5, îl puteți testa aici (evident, din IE 9)

Download manager-ul e deștept și te anunță dacă ceea ce vrei să descarci e periculos sau nu.

Îmi mai place add-on manager-ul, care te anunță dacă ai add-on-uri care îți îngreunează navigarea. Comenzile rapide pentru textele selectate – “acceleratorii” – pot deveni foarte utile dacă te obișnuiești cu ele.

Dar cel mai mult îmi place o chestie care nu ține de performanță, ci de confort și coolness. Faptul că poți pune un site în taskbar, ca pe o aplicație, iar IE va împrumuta culorile site-ului.

Per total, e un browser fain, rapid și sigur. Pe care îl voi folosi în continuare zilnic, așa cum am folosit și varianta Beta.

Sigur, îmi place și că Internet Explorer 9 e sponsor la Roblogfest, unde abia aștept să ajung 🙂

Andrei Crivăț

3 Comments

 1. Ionut   •  

  si eu de vreo 2 luni in folosesc exclusiv. adica am renunat la chrome si acum e singurul browser instalat. este f rapid, poate aproape ca si chrome si de la el a imprumutat multe din lucrurile enumerate de tine.

  in sfarsit un IE decent.

 2. Ionut   •  

  incearca si tracking protection.

 3. Mihai Motrescu   •  

  pacat ca merge numa pe win 7…..imi place ca l-au facut mai simplu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu