Despre pâine cu adevărat bună

Să tot fie vreo 3 ani și ceva, cred, de când mă mutam în localitatea Hărman, unde începea o perioadă din viața mea ceva mai deosebită.

Pe când încă nu știam că urmează o perioadă ceva mai deosebită, abia eram acolo de puțină vreme, găsesc un flyer în cutia poștală cu ceva brutărie.

Zic – no, ce fain îi la țară, au și brutărie.

Și-așa am călcat eu, proaspăt locuitor al satului, în Mons Mellis, proaspăta brutărie a satului. Și ăla a fost momentul în care mi s-au stabilit noile standarde în materie de pâine și produse de panificație.

Pentru că, dragii moșului, adevăr vă spun – am locuit în 5 orașe din zone diferite ale țării și pâine mai bună decât aia de la Mons Mellis n-am aflat încă. Dar nu doar pâine – biscuiți cu brânză și chimen, plăcinte, cozonaci… de toate.

Anii eu trecut, ei luat premii peste premii cu produsele lor (sper să nimeriți vreodată să încercați pâinea Spelta sau Pane Cunzatu sau pâinea Othello, cu malț), iar eu am devenit prieten cu Gabriel, brutar din pasiune. Omul care m-a învățat diferența dintre pâine cu maia și orice alt produs asemănător.

Inițial am crezut că sintagma asta, “brutar din pasiune” e doar o chestie simpatică de marketing. Dar am crezut asta doar până când mi-am petrecut niște nopți cu el în brutărie, la frământat de pâinici și cozonaci, că era fix înainte de un Paște – și atunci am priceput că nu, nu e doar o vorbă, omul chiar e pasionat de ce face. Iar asta se vede în produsele lor. N-are două pâini la fel, că efectiv le face manual, bucată cu bucată, nimic industrial, nimic chimic, doar maia și făină și pasiune.

De-a lungul anilor, ne-am cimentat prietenia cu infinite nopți de infinite discuții despre orice – deseori intense și cu scântei. El și Ramona au fost aproape de mine în clipe extrem de grele, de aia deseori la ei acasă mă simt mai acasă decât la mine acasă. Ce vreau să spun cu asta e că îi cunosc bine și știu că fiecare chiflă, ciabatta sau pâine cu secară sau fiecare prăjitură sau fiecare tort care ies pe ușile lor au și o bucățică de suflet pe-acolo.

Și, pentru că CHIAR fac niște chestii faine, au avut succes și brutăria Mons Mellis s-a extins destul de tare, inițial cu niște magazine în Brașov, apoi cu o franciză la Târgoviște.

Iar azi se deschide Mons Mellis la București.

Și vă recomand tare tare să le treceți pragul – Mons Mellis Panduri, pe șoseara Panduri nr. 26, să tot fie la vreo 800 – 900 de metri de Mariott. Și vă promit că după prima ciabatta, după prima pâine cu măsline, după prima plăcintă și primul biscuite, o să-mi dați dreptate – așa se schimbă standardele la oameni.

Hai, s-aveți poftă și să-mi dați de veste dacă v-au plăcut produsele prietenilor mei, brutari din pasiune.

Andrei Crivăț

4 Comments

    • Andrei Crivăț   •     Author

      nenică într-adevăr, să știi 🙂

  1. Pingback: S-a deschis Mons Mellis, o brutărie adevărată, în București.

  2. madurazone   •  

    Ei bine, aceea era pâine care prin vibrația ei susținea viața. Mai toți oamenii spun că preferă să mănânce pâine de casă, comparat cu cea făcută în comerț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu