Ziua referendumului – amalgam de vorbe

Am fost azi si am votat DA. Am fost unu’ din aia 21% al caror vot n-a prea contat.

Am vrut sa comentez pe o multime de bloguri unde erau urale de bucurie ca vai, cat de zdrobitor a castigat Jucatoru’: 78%, uau. Nu si-a pus nimeni problema ca inca nu se stie, oficial, 78% din cati ? Doar estimari mai mult sau mai putin subiective. Apoi am renuntat sa comentez. Nu vreau sa le stric oamenilor bucuria. Oricum n-o sa-i tina prea mult. Cat va bucurati, ganditi-va ca inainte sa va multumeasca voua, Base le-a multumit lu’ Becali si lu’ Talpes. Gasesc extrem de relevant asta.

Cred ca suntem singura tara din lume in care presedintele isi permite sa ciordeasca telefonul cuiva (detalii la Andrei Badin) si sa nu se intample nimic. Telefonul personal. Al ei, al “victimei”, de-acasa. Tipa ii spune “nu puteti face asta!” iar el raspunde, profund democratic: “iti arat eu ca pot”. Repet, era telefonul ei, pe care vorbea cu mama ei, cu prietenul ei sau mai stiu eu cu cine. Si voi va bucurati ca ramane presedinte… Chestia asta se incadreaza la cel putin doua infractiuni sanctionate de Codul Penal, da’ ce ne mai pasa ? Important e ca am obtinut victoria. Noi si-ai nostri. O victorie zdrobitoare. Am invins!

Ma rog, in egala masura cred ca suntem singura tara asa-zis democratica din lume unde presedintele cheama lumea in strada la date fixe. De dragul linistii sociale, probabil. A, scuze, inteleg ca si in Cuba s-a intamplat la fel pe vremea lui Che si cand El Lider era in forma. Nu suntem singura tara, mea culpa.

Ion Cristoiu (old jack, old number seven) a emis o replica de un taranism delicios in seara asta. Pe fondul imaginilor in care Base incarca marfa de la hypermarket, dupa ce i-a ciordit telefonul ziaristei, Old Jack exclama “eteeee, si-a luat bere!”. A fost funny.

(Later edit. A scos si Gusa una tare de tot: cica electoratul s-a “splitat”. Deci ati inteles, da ?)

Fireste, daca cel putin 54% din cei cu drept de vot (dupa cea mai optimista si probasesciana estimare) n-au mers la referendum, ei nu conteaza. La fel, nici aia 21% care am votat DA. Deci 75% 64% din electoratul roman nu conteaza. Poporul sunt ceilalti. Sau nu asa era replica aia a lui Sartre ?

(Later edit. un calcul mic. electoratul roman inseamna 100%. din astia, 54% nu s-au prezentat, raman 46%. Din astia, 21% au fost impotriva. 21% din cei care au votat inseamna aproape 10% din totalul electoratului. Deci corectez ce-am spus mai sus, 64% din electorat nu conteaza, nu 75%. Basescu e presedintele a 36% din romani. hai, sa va traiasca)

Eh… important e sa ne simtem bine, vorba lu’ Exharhu.

Andrei Crivăț

18 Comments

  1. Cristi   •  

    bine i-a zis base lui “Jeg” – pui de comunist. sunt multi in romania, si cu greu o sa scapam de voi… 😛

  2. Andrei Crivat   •  

    eu nu pot fi pui, ca-s cam batran. da’ sunt precis platit de oligarhi si de moguli, si in plus cred ca sunt si securist. Dar hei, partea buna e ca fac parte din aia 64% care nu conteaza.

  3. Andrei Crivat   •  

    chiar, culmea tampeniei momentului: daca nu esti cu base, esti comunist sau altceva foarte rau. ce naiba o fi aia libertate de opinie ? a, da, libertatea de opinie inseamna ca ai voie sa spui orice, cata vreme esti pro base. Romaniooo, unde ti-or fi plecat mintile ?

  4. Razvan Antonescu   •  

    Bre amu fara suparare da pana mea. Daca Base e pa langa cand spune ca ii presedintele populatiunii, la fel de pe langa e sa zici ca 64% sunt impotriva lui. Impotriva lui sunt FIX aia 10% care au votat azi DA. Mkey?
    Pe de alta parte nush cui ai smuls o lacrima doua ca ziarista aia vb cu mama si pretenu. Eventual nu vorbea si cu varu impuscat in Afganistan din trupele trimise de Basescu? 😀

  5. Andrei Crivat   •  

    Razvan, eu n-am zis absolut nicaieri ca 64% sunt impotriva lui. Am zis ca sunt 64% care nu sunt PR (sunt contra sau indiferenti), adica aia 10% care nu-l vor si aia 54% pe care nu-i intereseaza. Motiv pentru care gasesc ca-i imbecil sa afirme cineva ca poporul il vrea pe Base. Si fanii asa afirma. ca sa nu mai zicem de el
    La faza cu ciordeala telefonului, nu era vorba de nici o lacrima. Era o incercare de a sublinia faptul ca ciordi… adica presedintele i-a luat un obicet de uz personal, al ei, de-acasa, intelegi ? nu i-a luat ceva ce-i pe inventarele de la cotroceni si-l folosea fata. Era AL EI. PROPRIETATE PERSONALA.

    LATER EDIT: ca sa evitam discutiile prelungite pe tema asta, ideea mea e simpla: e aberant sa spui ca poporul il vrea pe Basescu, in conditiile in care numai maxim 36% din popor il vrea. Restul sau nu-l vor, sau nu le pasa.

  6. Pingback: Nascut din spermatozoizi campioni » Blog Archive » Băăă, dati-mi votul inapoi!!! Hă-hă-hăăă

  7. Florin Grozea (Hi-Q)   •  

    Iar daca nu le pasa isi merit soarta, oricare ar fi ea, hotarata de majoritate!

    Eu cred ca votul ar trebui sa fie obligatoriu. Ca sa nu se trezeasca altii sa-si dea seama dupa ca lor nu le convine situatia. Nu-ti convine, implica-te, voteaza! A iesit altfel decat iti doreai? Supune-te majoritatii. Asta e democratia, vine si cu obligatii, pe langa drepturi.

  8. Gabi   •  

    Io zic sa nu evitam discutille prelungite pe tema matematicii. Cu riscul de a te supara si a-l repeta pe Razvan dar:

    – La multe tari nordice referendumul nu e invalid pentru absenteism. La fel e la americani.
    – La americani asta e valid pentru orice votare.Scandalul cu Bush nereprezentativ din 2000 e din cauza sistemului bazat pe electori care a permis ca Gore sa “castige” la numar de voturi directe dar nimeni nu s-a plans vreodata pt prezenta scazuta. Uite cum e prezanta la americani http://www.infoplease.com/ipa/A0781453.html (anii ingrosati sunt ani prezidentiali si mobilizeaza in mod evident mai multa lume, deci jumatate din senatori si reprezantanti sunt alesi cu mai putin de jumatate prezenta la vot), Clinton, unul din cei mai populari presedinti a obtinut al doilea mandat cu prezenta de 49%
    – Dreptul la vot e drept nu e o obligatie (asa cum e parca in Brazilia si Australia). Nu votezi inseamna ca nu faci politica (daca ti-e scarba intri la acceeasi categorie).
    – 78% e gigantic, 36% e confortabil, e mai mult decat a primit Clinton mai sus. Asta dupa orice standarde indiferent daca ne place sau nu. Pe partea cealalta 9.9% sunt impotriva lui Basescu. Restul sunt apolitici. Cat e 9.9% de mic? E ceva mai mare decat numarul de regalisti de prin 1994. E ceva mai mult decat procentul pe care UDMR-ul il primeste de obicei. E mititel. Nu trebuie ignorati dar sunt putini.

    – Apropos de prezenta la vot e interesant de comentat articulul asta: http://www.hotnews.ro/articol_73182-BEC-nu-va-mai-face-estimari-privind-participarea-la-vot-Rezultatele-finale-vor-fi-prezentate-luni.htm

    – Ar fi bine ca Basescu sa traga concluziile care trebuie din prezenta scazuta la vot. Nu stiu exact de ce a zis Gioana acelasi lucru dar asta ma convinge ca e un dobitoc. Concluziile cu prezenta ar trebui sa le traga si el si restul partidelor (PD inclus).

    Lectura suplimentara (fara putere de decizie 😉 )
    http://en.wikipedia.org/wiki/Voter_turnout

    PS Are importanta daca esti platit de oligarhi sau nu? Desi nu inteleg exact ce carte joci, repetarea chestiei asteia nu cred ca aduce prea multa valoare. Parerea mea
    PS2 Cred ca amesteci lucrurile cam prea mult (face rau la relevanta) Episodul cu telefonul e important (chiar foarte important) dar nu cred ca are legatura cu alegerile prea tare, cred ca daca era intr-un post separat ma convingea ca nu esti platit de oligarhi :-D.

  9. Andrei Crivat   •  

    Gabi, trei chestii, desi o parte le repet, da’ asta e.

    1. n-am spus nicaieri ca Basescu sta prost. am spus atat: sintagma “poporul il vrea pe Basescu” (pe care am auzit-o in ziua referendumului de vreo 300 de ori la tv, dintre care basescu a spus-o de vreo 280 de ori (exagerez intentionat) e falsa, e aberanta. corect e ca o treime din popor il vrea pe Basescu. restul sunt speculatii, dar n-am zis nicaieri ca cine nu-l vrea e impotriva lui. Eu n-am acest tip de gandire, doar probasescienii il au.

    2. Titlul postului contine sintagma “amalgam de vorbe”. (AMALGÃ?M, amalgame, s.n. (…) 2. Fig. Amestec de elemente disparate; talmeÅŸ-balmeÅŸ. – Din fr. amalgame, lat. amalgama. Sursa: DEX ’98 ). Nu e vorba doar despre alegeri, ci despre cateva lucruri intamplate ieri. De aia referinta la faza cu ciordeala telefonului (ca eu altfel n-o pot numi), dar si la prostiile spuse de Cristoiu sau Gusa.

    3. Faza cu platitul de catre oligarhi e asa: pe mine, desi sunt anti, nu ma deranjeaza deloc ca Basescu a “castigat” ieri, mi se pare normal, bravo lui. Ce s-a intamplat ieri e un exercitiu perfect democratic si e minunat ca s-a intamplat (ca nu mi-e dor deloc de comunism). Dar ma deranjeaza ingrozitor segregarea, gandirea tampita (dar destul de extinsa in mase) ca daca nu esti pro base, esti sau comunist/pesedist, sau platit de oligarhi/moguli, sau securist, sau toate astea la un loc. Cam cat de departe de a intelege democratia sunt cei care gandesc asa ? Iar repetarea chestii asteia in posturile/comentariile mele… e o ironie. un fel de haz de necaz.

  10. Andrei Crivat   •  

    @Florin: cu tine sunt perfect de-acord, ca principiu. Daca nu votezi, nu ai ce comenta, accepti ce se intampla.

  11. moromete   •  

    Si pe mine ma deranjeaza prezenta mica la vot si as fi preferat sa fie mai mare. Ceea ce romanii nu par sa inteleaga este ca sictirul/sila/dezamagirea/enervarea legate de toata clasa politica se pot exprima si altfel edcat stand acasa si, astfel, necontand.

    In democratie decide majoritatea, cum ne-au tot spus liderii PC, PSD si PNL in luna din urma. Ei bine, o majoritate confortabila ca sa nu zic zdrobitoare din cei care au votat, adica singurii care conteaza din punct de vedere ai jocului politic democratic, sa zicem vreo 75%, au votat pentru reinstaurarea lui Traian Basescu.

    Propun ca Geoana, Voiculescu and compania sa fie o vreme umili si tacuti. Au fost invinsi cu propriile arme…

  12. Groparu   •  

    Deci zic si io, da zic cu tonu’ vocii ala de l-o avut prezidentu’ cand in ciorapi se mirosea cu Adriean, ala cu oole, pe tevereu, la ultima confruntare: “Cu ce a gresit tzara asta de trebe sa aleaga dintre acelasi fost comunist?”

  13. licurici   •  

    ba eu cred ca ai ce comenta si daca nu votezi. spre exemplu eu, care nu am fost la vot, spun ca m-am saturat pana peste cap sa fiu nevoita sa aleg mereu intre doua rele. nu ma mai multumesc cu raul cel mai mic si cred ca vom deveni o natie de ratati daca vom continua sa facem asta. daca nu suntem deja. din punctul meu de vedere, basescu si cei 322 sunt o apa si un pamant. iar pe el (care prin ’92 vota pro iliescu si impotriva restituirii proprietatilor) il cred chiar mai ipocrit decat pe ei. astia macar au un comportament constant de lichea.
    iar ideea de vot obligatoriu imi repugna la fel ca orice alta constrangere a libertatii mele de alegere.

    ps: andrei, intotdeauna te-am banuit ca ai fi oligarh si securist. uite ca s-a adeverit :)))))

  14. Gabi   •  

    @licurici
    Pai cred ca suntem mai multi scarbiti. Dar care e punctul tau de vedere, ca mie mi-a scapat?
    Andrei a votat Da eu Nu. Din cate am observat eu citind blogul (el sau suntem destul de scarbiti amandoi si vedem lucrurile destul de similar.

    Dar, daca nu te duci la vot si spui ca toti sunt o apa si un pamant, care e continuarea? O noua revolutie? O miscare apolitica de observatori si formatori de opinie? Ca asa de vorbit si carbit e simplu dar eu nu m-am prins care e parerea ta despre ceea ce trebuie facut.

  15. Pingback: Replicile saptamanii at Jurnal de noapte

  16. licurici   •  

    tipic. toti trebuie sa aiba o parere in tara asta despre ce trebuie facut “ca lucrurile sa mearga bine” si toti ne pricepem la politica. ok, daca chiar doresti sa stii parerea mea iti spun ca mai intai ar trebui facut un referendum asupra formei de guvernamant, dupa care mai discutam. altfel, te felicit ca ai votat un presedinte care ii face pe ziaristi gozari si tigani imputiti. e de-al nostru si spune lucrurilor pe nume, nu? 😀

  17. Gez   •  

    Andrei, hai sa ne imaginam un alt scenariu.

    Ai votat DA, alaturi de alti 80% care au votat la fel ca tine. In opinia ta, ce urmeaza? Base e demis, cine vine in locul lui? Vadim, Becali? Ce s-ar intampla atunci?

    Sunt de parere ca trebuie sa demitem o multime de presedinti, pana sa avem pe cineva bun acolo sus.

    Acum am ales intre doua rele, unul mai putin rau si altul mai mult rau. Asa vad eu situatia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu